Clear voor iOS 7 uitgekomen voor iPhone en iPad

De geroemde takenlijst Clear is als nieuwe app uitgebracht voor iPhone en nu ook iPad. Clear for iOS 7 bedient nog steeds goed, oogt anders.

Clear for iOS 7 pictogramDe todo-app Clear is uitgekomen als nieuwe app speciaal voor iOS 7. Clear voor iOS 7 is meteen een universele app geworden, geoptimaliseerd voor de iPhone en nu ook iPad. Het is de opvolger onze favoriete applicatie van 2012, die niet is aangepast voor iOS 7 en uit de App Store is gehaald. Je betaalt dus opnieuw als je de nieuwe applicatie wilt hebben. Behalve een bijzondere iPad-interface biedt de vernieuwde takenlijst ook een uitstraling die wat meer op Apple’s iOS 7 moet aansluiten.

Subtiele veranderingen

Op de iPhone zijn de veranderingen in de nieuwe Clear niet groot. Het lettertype is aangepast in een slankere letter waardoor de app beter aansluit op het gevoel van iOS 7. Daarnaast zie je nu hoe de huidige lijst heet waar je in verkeert. Dat zie je in een donker vlak bovenin beeld in de enige letter die kleiner is dan die van de taken. De animaties bij de veegbewegingen zijn ook vernieuwd en iets versneld om bij Apple’s nieuwe firmware te passen. Wel zijn er meer thema’s voor meer verschillende kleurovergangen bij gekomen en word je meteen bij de installatie van de app gewezen op iCloud-synchronisatie zodat je taken tussen de iPhone en iPad worden gesynchroniseerd.

Clear iOS 6 tegen iOS 7 vergelijk

Clear op de iPad: bekende bediening

Clear op de iPad valt niet in het kader ‘subtiele vernieuwing’. Het gaat niet simpel om een opgeblazen versie van de iPhone-app. In de applicatie heb je links in beeld een overzicht met de verschillende takenlijsten die je hebt aangemaakt, die je in één oogopslag onder elkaar ziet. Je kan ze openvouwen of sluiten met een pinch-to-zoom beweging. Als je op een lijst drukt, zie je rechts in beeld de taken die eraan staan.

Die laten zich nog steeds op de bekende en door Clear geïntroduceerde manier bedienen. Je veegt een taak naar rechts om hem af te vinken, maar links om hem te verwijderen. Heb je hem afgevinkt, dan activeer je hem opnieuw met een nieuwe veeg naar rechts. Met een pinch-to-zoom maak je een nieuwe taak midden in je lijst aan, of je trekt de hele lijst even omlaag om daarboven een nieuwe taak aan te maken. Ten slotte houd je taken ingedrukt om ze vervolgens boven of onder andere taken te plaatsen. In de iPad-versie kan je ze bovendien naar andere takenlijsten links in beeld verslepen.

Clear for iOS 7 todo verslepen

Eenvoud troef

Clear for iOS 7 thema'sHet is de eenvoud van Clear die nog steeds werkt. Ontwikkelaar Realmac zet de app in de markt als de vervanger van papier en pen voor dingetjes die je even snel moet opschrijven. Dat is waarom pushberichten, datering en herhaalde afspraken missen. Het klinkt hoogdravend, maar dat is precies waarom we Clear in 2012 verkozen tot onze favoriete applicatie. De pijlsnelle veegbediening zonder knoppen en de eenvoud waarmee je een taak invoert, maken het een ideale knoop-in-je-zakdoek app. Een app om even snel iets mee te onthouden, dát is Clear.

Toch valt er wat te zeggen om de nieuwe versie te laten zitten. Als je alleen een iPhone hebt, zijn de vernieuwingen in Clear for iOS 7 marginaal. Je kan je zelfs afvragen of het nieuwe lettertype en de vermelding van de takenlijst de app wel fraaier maken. Als je ook beschikt over een iPad, wegen die argumenten een stuk minder zwaar: ook op de iPad lijkt Clear vernuftig.

Downloaden: Clear (€2,99 ter introductie, daarna €4,49, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2013, 17:02
Categorie Productiviteit
Onderwerpen clear, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.