Clash of Clans straks niet langer exclusief op iOS

Clash of Clans komt naar Android, overweegt de CEO van Supercell. Je kunt niet groot zijn in Azië, zonder op Android te zitten, is zijn redenering.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

class of clansClash of Clans is een gigantisch succes op de iPhone. In de ranglijst van meest populaire gratis apps staat Clash of Clans pas op nummer 103, maar kijk je naar de grootste melkkoeien (de apps waar het meeste mee wordt verdiend), dan staat Clash of Clans in Nederland op een comfortabele eerste plaats. Eén van de succesfactoren is dat Clash of Clans exclusief op iOS verkrijgbaar is. Dat levert ontwikkelaar Supercell veel extra publiciteit van Apple op. Apple promoot de game bijvoorbeeld in de lijst met exclusieve titels voor iOS. Maar hoe lang nog? Ontwikkelaar Supercell overweegt uitbreiding naar Android en andere platformen. Ondertussen is Clash of Clans ook voorzien van een grote uitbreiding voor iOS.

Op iOS heeft Clash of Clans laten zien dat het freemium-model (ook wel: free to play) erg lucratief is. De spelers brengen dagelijks 2,4 miljoen dollar in het laatje. Maar “je kan niet wereldwijd actief zijn zonder in Azië te zijn. En je kan niet groot zijn in Azië zonder op Android te zitten”, zegt Supercell CEO Ilkka Paananen in een interview met de Financial Times. Het bedrijf overweegt daarom Android en andere platformen te ondersteunen. Daarmee kan nog meer geld verdiend worden. Supercell heeft nog een andere game, die ook exclusief op iOS te krijgen is: Hay Day. Ook die levert het bedrijf extreem veel geld op: Hay Day staat op nummer vier in de lijst met apps die het meeste geld opbrengen. Je zou dus kunnen zeggen: voor het geld hoeven ze het niet te doen, want er komt al genoeg binnen. Supercell-manager Greg Harper meldde afgelopen december nog dat er geen Clash of Clans voor Android zou komen, vanwege de fragmentatie van het besturingssysteem.

Ondanks de hoge inkomsten heeft Supercell nog meer geld nodig om verder te kunnen groeien: ze haalden recent $130 miljoen op in een tweede financieringsronde, geleid door Index Ventures. Er werken 100 medewerkers en het bedrijf zou nu $770 miljoen waard zijn. Toch heeft Supercell maar twee games. De financieringsronde was “eigenlijk niet nodig”, gaf CEO Paananen toe. Het was meer bedoeld als een bedankje aan vroege investeerders en medewerkers, die daarmee meer aandelen in het bedrijf konden kopen.

Clash-of-Clans-3

Nieuwe update: profielen en nieuwe varkensruiter

Ondertussen heeft Clash of Clans voor de iPhone en iPad een flinke update gekregen. Versie 4.120 implementeert onder andere een fonkelnieuw spelersprofiel. Van jezelf en van andere spelers bekijk je zo overzichtelijk je XP-level, je divisiebadge en de behaalde trofeeën op één plek. Je ziet er verder de status van de clan, troependonaties naar die clan en je prestatievoortgang wordt er vastgelegd. Er zijn ook nieuwe claneigenschappen. Je kan als leider van een clan een eis stellen tot wel 3600 trofeeën voor toelating en er is een koeltijd ingevoerd: een rustperiode die clanoudsten moeten hanteren om nieuwe leden eruit te schoppen. Dat voorkomt misbruik van jonge aanwas binnen clans hopelijk.

Clash of Clans gevechten aangaanInhoudelijk is de varkensruiter onder handen genomen. De ‘nieuwe en verbeterde’ eenheid wijst verdedigende eenheden de weg en heeft een grotere impact op de tegenstander door de grote sloophamer die hij bij zich draagt. Eveneens is de trainingstijd van de varkensruiter of Hog Rider verminderd. Zo zijn er nog veel meer balansdingetjes aangepast in het spel, zoals bijvoorbeeld de aanvalsreikwijdte van de heks en de kosten van spreuken.

Een aantal eenheden en krachten in Clash of Clans kan je nu bovendien verder opvoeren. De vriesspreuk kan een upgrade naar level 4 krijgen, de tovenaar kan naar niveau 6 en voor de tovenaarstoren is nu ook niveau 8 voorhanden. De meeste vernieuwingen gaan natuurlijk weer gepaard met nieuwe trofeeën die je nu op je nieuwe profielpagina terugziet.

Downloaden: Clash of Clans (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2013, 13:47
Categorie Games
Onderwerp clash of clans

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.