Chumkee: foto’s en video’s delen en kijken met een aap

Chumkee is een verrassende iPhone- en iPod touch app waarmee je foto's en video's kan delen. De interface wordt verzorgd door een aap die een stapel foto's in beeld gooit.

Chumkee iPhone iPod touch headerChumkee is een nieuw sociaal netwerk voor de iPhone en iPod touch waarin je foto’s en video’s met andere gebruikers kan delen. Het haalt echter zijn neus op voor stijve lijstjes en voorspelbare overzichtspagina’s. Chumkee is een bebrilde blauwe aap die elke keer bij het openen van de app willekeurig een stapel foto’s en video’s in beeld gooit. Je schudt de telefoon om een nieuwe voorraad te krijgen en kunt natuurlijk ook je favoriete personen en vrienden volgen.

De gehele interface van Chumkee is speels. Geen knop zit op een conventionele plek. De foto’s die in het midden van het scherm liggen, kun je openen als ze bevallen of je kan ze weggooien door ze uit beeld te slingeren. Je ziet dan meteen een apenhand die een nieuwe foto of video in beeld schuift.

Als je op een foto of video in de stapel drukt, zie je de naam van de auteur, titel, het aantal likes en een zoom- en followknop. Als je twee keer op een afbeelding drukt, zie je de foto of video groot in beeld op de grijze achtergrond die de app kenmerkt. Video’s beginnen automatisch te spelen en helemaal onder in beeld zie je een blauwe balk met het aantal antwoorden op de video. Als je daarop tikt of als je een swipe maakt, verschijnen de reacties in beeld en verkleint de afbeelding. De knoppen like, reply, cam reply en flag post komen in beeld. Helemaal boven in het scherm schuilt de nickname van de auteur en een follow-knop. Met een pijl linksboven keer je terug naar de stapel.

Daar staat bovenin het scherm, gevaarlijk dicht tegen de notificatiebar, een pull-out menu met verschillende opties. Standaard bekijk je de foto’s van iedereen, maar je kan ook kiezen alleen de foto’s van gevolgden te zien, je eigen profiel kijken en zoeken op een omschrijving van foto’s. Onderin beeld tref je juist altijd het hoofd van Chumkee. Als je die naar boven trekt, duiken de opties op die de app af maken: vrienden toevoegen, instellingen, recente activiteit omtrent je foto’s en reacties, het hoofdscherm en centraal in het midden: een foto of video plaatsen.

Als je daarop drukt, wordt de cameralens (bij de iPhone 4 en 4S aan de voorkant) geopend en kun je meteen een foto of video schieten. Met een andere keuzeknop kun je ook materiaal uit je fotoalbum op de telefoon halen. Zowel filmpjes als foto’s worden vierkant afgesneden. Nadat je de media hebt gekozen, kan je een korte beschrijving toevoegen en aanvinken dat je bericht ook meteen op Facebook en Twitter geplaatst wordt. Ingewikkelder dan dit wordt Chumkee niet.

Omdat de nadruk op een eigenzinnige presentatie en willekeurige foto’s en video’s ligt, is Chumkee een stuk verrassender en voelt het frisser dan veel andere sociale netwerken waarin je beeld kan delen. Bovendien is het een eenvoudige manier om korte video’s te delen op Twitter en Facebook – een mogelijkheid die wel eens vele handen op elkaar kan krijgen.

Downloaden: Chumkee (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2011, 17:39
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen sociale netwerken, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.