Carpoolen met je iPhone: Carticipate

Met Carticipate kun je carpool-afspraken maken vanaf je iPhone. De automobilist hoeft alleen de iPhone op het dashboard te leggen om de afgelegde route in de database te laten zetten, terwijl de lifter

CarPool! ... inspired?Als je iemand zoekt om samen naar een evenement te rijden, heb je voortaan alleen nog maar je iPhone nodig. Het Ierse bedrijf Avego heeft een iPhone-applicatie gemaakt waarmee automobilisten en lifters met elkaar in contact kunnen komen. Automobilisten hoeven in de applicatie niet aan te geven welke route ze gaan rijden: ze leggen de iPhone op het dashboard en de GPS-functie legt de trip vast en stuurt de route naar de server van Carticipate.

De bestuurder moet dus in het bezit zijn van een iPhone, maar bij de passagiers is dat niet nodig: zij kunnen ook op de Avego-website of door het sturen van een SMS-bericht duidelijk maken dat ze ergens willen worden opgepikt. De automobilisten en lifters kunnen elkaar herkennen met een foto, die ze op hun iPhone te zien krijgen. Ook krijgen ze allebei een pincode, zodat beide partijen zeker weten dat ze de juiste persoon te pakken hebben.

Avego brengt 30 cent per mijl (1,6 km) in rekening. Daarvan gaat 85 procent naar de automobilist en 15 procent naar het bedrijf. Alles wordt automatisch online afgerekend. De kans dat je een boef in je auto krijgt die er alleen maar op uit is om je iPhone te stelen is daardoor niet zo groot. De bedenkers geven wel toe dat er een kritische massa nodig is om de dienst tot een succes te maken. In de VS rijdt ongeveer driekwart van de werknemers alleen in de auto. De reden waarom veel mensen carpoolen niet zien zitten is ‘trip chaining’: onderweg van werk naar huis ga je nog even bij het postkantoor, de supermarkt of de bouwmarkt langs en dat is lastig als er nog andere mensen in de auto zitten. Avego’s systeem is geschikter voor mensen die niet dagelijks willen carpoolen maar bijvoorbeeld van Den Helder naar Maastricht moeten en er tegenop zien om zo lang alleen in de auto te zitten. Toch kun je je afvragen of het een succes wordt: de bijrijder moet voor deze rit 296 kilometer a 30 dollarcent afrekenen, dus zo’n 68 euro. Voor 35,60 euro koop je een treinkaartje…

University College Cork in Ierland gaat het systeem begin volgend jaar gebruiken. Ze hebben ongeveer 17.000 studenten en 2.600 medewerkers. Bij de studenten komt 36% met de auto en bij de medewerkers 70% waardoor het vaak dringen is bij de toegangswegen naar de universiteit. Ze hopen dat het gebruik van Avego, beter fietsfaciliteiten en beter openbaar vervoer de situatie gaat verbeteren.

Carticipate is gratis verkrijgbaar via de App Store. De applicaite is meer dan 10.000 keer gedownload.
Via: International Herald Tribune
Foto: CC Jerry (Flickr)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 december 2008, 13:06
Categorie Diensten
Onderwerp auto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.