Capitool Reisgidsen Rome en Parijs op de iPad verschenen

De Capitool Reisgidsen voor Rome en Parijs zijn nu ook op de iPad te gebruiken. Eerder verscheen al de Capitool Reisgids Londen, ook met multitouch en interactief.

capitool romeDe Capitool Reisgidsen kent iedereen wel. Overal ter wereld zie je mensen rondlopen met de bekende gidsen, waarbij vooral de plattegronden en dwarsdoorsneden van gebouwen in de smaak vallen. Deze gidsen zijn nu ook als multi-touch ebook verkrijgbaar. We bekeken de pas verschenen Capitool Reisgids Rome (€5,49), die ook verkrijgbaar is in een variant voor Parijs en Londen. Volgens de omschrijving in iTunes is de Capitool Reisgids van Rome 140 pagina’s lang, maar eigenlijk kun je niet meer spreken over pagina’s, want soms vind je binnen een pagina kaders waarin je kunt doorbladeren.

De Capitool Reisgidsen zijn qua formaat en schermteksten precies goed voor de iPad mini, maar ook geschikt voor de grotere iPad. Je hebt iOS 5.1 en iBooks 3.0 of hoger nodig. Natuurlijk kun je via een slider onderin de pagina steeds naar de volgende pagina bladeren, maar omdat het interactief is kun je ook meteen springen naar het gewenste onderdeel, bijvoorbeeld een bepaalde wijk.

capitool rome 3

Handig aan de gids is ook dat je suggesties krijgt voor een weekend, 3 dagen of 5 dagen in een bepaalde stad. Je ziet op een tijdbalk hoeveel tijd je per bezienswaardigheid kwijt bent en hoe je de activiteiten het beste kunt verdelen over ochtend en middag. Dat klinkt misschien wat voorgeprogrammeerd, maar het is beter dan uiteindelijk maar de helft zien, omdat je geen rekening had gehouden met openingstijden. Er zitten ook vier suggesties in, voor mensen die willen focussen op het oude Rome, Christelijk Rome, Kunst & winkelen of Op stap met het gezin.

Verderop volgt de gids de gebruikelijke indeling, met een beschrijving per wijk. De teksten en de plaatjes zijn vergelijkbaar met de papieren gids; het verschil is dat je op allerlei plekken kunt tappen. Praktische informatie over bijvoorbeeld het Forum Romanum zit weggestopt achter een grote blauwe i-knop. Welke metro je moet nemen en wat de openingstijden zijn, hoef je immers pas te zien als je er echt naartoe wilt. Op kaartjes kun je tappen om een grotere versie te zien. Wel jammer is dat je dan vaak niet op de aangegeven nummertjes kunt tappen om meer informatie op te vragen.

capitool rome 1

Zelf notities maken? Kan ook, zonder de reisgids te bekladden:

capitool rome 4

Is dat nou handig, zo’n reisgids op je iPad? Het ligt er maar net aan of je al van plan was om een iPad mee te nemen op vakantie. Vooral de iPad mini is ideaal als digitale reisgids, want die weegt bijna niets en past altijd nog wel in je vakantiekoffer. Wel merkte ik dat de iPad mini het zwaar heeft bij het doorbladeren van een reisgids. Het duurt een paar seconden (stuk of vijf) voordat de tekst scherp in beeld komt. Ook zou het handig zijn als je wat meer zou kunnen doorklikken. Heb je in het reisplan voor 3 dagen iets leuks gezien, dan kun je niet meteen doorgaan naar de detailpagina van de bezienswaardigheid, verderop in de gids. Meer interne hyperlinks had ik bij zo’n interactieve gids wel verwacht. Los daarvan is het een uitkomst dat je geen papier meer hoeft mee te nemen. Wil je geen iPad mee op vakantie, dan kun je op de iPhone de app Rome Capitool Compact Reisgids aanschaffen, maar die is duurder (€6,99).

Downloaden:

capitool rome 2

Ook verkrijgbaar (binnenkort meer dan 50 titels):

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2013, 16:41
Categorieën Boeken, Reizen
Onderwerp reisgids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.