CameraBag 2: gratis opvolger van eerste kleurenfilter-app op iPhone

CameraBag 2 is de opvolger van de originele kleurenfilter-app op iPhone en iPad en maakt indruk met goede filters en een snelle bediening.

CameraBag 2 kleurenfilters foto'sNiet Instagram en zelfs niet Hipstamatic was de eerste foto-app met vintage kleurenfilters op de iPhone. Dat was CameraBag. Na de release in september 2008 ontketende de app een gigantische stroom aan apps die ook filters op foto’s toevoegde en inmiddels is er geen app meer voorhanden waarin je géén eenvoudige kleurenbewerkingen kan doen in de vorm van filters. Nu heeft ontwikkelaar Nevercenter CameraBag 2 uitgebracht. De eerste kleurenfilter-app op iOS heeft dus een opvolger gekregen.


CameraBag 2 claimt dat haar app niet aan de lo-fi filters doet van al die andere applicaties, maar hi-fi foto’s realiseert aan de hand van de 32-bits-per-channel Analog Engine die CameraBag 2 al in huis had voor de Mac en de pc. Die motor maakt dat de app minder goed loopt op iPhone’s voor de iPhone 4. Daar tegenover staat volgens Nevercenter dat je foto altijd de natuurlijke kleurvariatie behoudt, ook als je stevige filters toepast.

CameraBag 2 filters kiezen CameraBag 2 exposure aanpassen

De kracht van CameraBag 2 is dat je de intensiteit van kleurenfilters meteen kan aanpassen nadat je er een hebt geselecteerd voor je foto – en dat je met een veeg op de foto zelf meteen weer naar een ander filter gaat en opnieuw kan puzzelen. Het filter met het kenmerkende kleurenschema bepaalt dus het aanzien van je foto, daarna begint het snelle tweaken. Als die veranderingen niet bevallen, begin je met een veeg alweer opnieuw. Met de gecentreerde menuknop kan je overigens ook een menu het beeld inroepen waar je de verschillende filters onder elkaar ziet staan. Onder in beeld prijkt een balk waarmee je de exposure van de foto wijzigt en onder een menuknop kan je zien welke opties en tweaks er voorhanden zijn voor een filter.

Daar wordt de applicatie wat uitgebreider. Per filter heb je de keuze uit extra opties die je kan toepassen. Ze verschijnen in een pop-up menu en je selecteert ze één voor één om te bewerken. Vignettering – het verduisteren van de randen – is bij elk filter een optie en de Exposure pak je standaard al aan. De andere waarden zijn filterafhankelijk. Mogelijkheden die je soms hebt zijn saturatie, de helderheid of extra grofkorreligheid. Je hebt dus niet alle bewerkingsmogelijkheden op alle filters, maar daar valt absoluut wat voor te zeggen: we zijn in onze uitgebreide test met allerlei filters en meerdere foto’s, nog geen buitensporig lelijke kleurenbewerking tegengekomen. Zelfs niet met de Remix-knop die ervoor zorgt dat je een ander effect kan toepassen op sommige filters. Dat je foto altijd ergens op blijft lijken, is een groot verschil met bijvoorbeeld PicsPlay Pro of Snapseed – waarin een kleine schuif aan een slider al genoeg is om je foto om te toveren tot een grap. De keerzijde is dat je gewoon niet zoveel opties hebt in CameraBag 2.

https://www.youtube.com/watch?v=f4eusvIcz5A

Je kan foto’s doorsturen naar Twitter, Facebook en uiteraard opslaan. Jammer dat er niet meer mogelijkheden zijn op dit vlak. De app biedt 24 filters met bewerkingen, en dat aantal wordt opgehoogd naar meer dan 50 stuks als je het Pro-pakket in-app koopt. Daarmee ben je 1,79 euro verder.

CameraBag 2 is een prima kleurenfilter-app en bovendien gratis te downloaden en te gebruiken. Het beperkt zijn functies tot wat een foto mooier kan maken en doet dat bovendien in een duidelijke interface. De opslagopties zijn ten slotte ook prima: je kan een foto opslaan in volledige resolutie en 2000, 1600, 1200 en 800 pixels in de lengterichting. Net als je denkt dat er echt geen ruimte is voor nog een kleurenfilter-app, weet de oorsprong van het fenomeen opnieuw indruk te maken.

Downloaden: CameraBag 2 (gratis, iPhone 4+, iOS 5.0+)
Ook verkrijgbaar: CameraBag 2 HD (€1,79, iPad, iOS 5.0+)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.