Bladeslinger: volwassen actiegame voor iPhone en iPad

Bladeslinger Ep. 1 is een stoer hak- schietspel op de iPhone, iPod touch en iPad met een vrije besturing. Het ziet er bovendien goed uit.

Bladeslinger header iOSMet de komst van het hakspel Infinity Blade leek de iPhone voor het eerst een serieus 3D-actiespel mobiel over te brengen. Maar de gameplay van het spel was lineair en de gevechten stonden los van het verkennen, simpelweg omdat ze qua besturing niet de combineren vielen. Bijna elke grote actiegame nam het voorbeeld over, en opnieuw ontstond de vraag of een serieuze actiegame mobiel wel mogelijk is met een andere besturing. Bladeslinger voor iPhone, iPod touch en iPad bewijst het.

Bladeslinger Ep.1 is het eerste deel van een game die uiteindelijk meerdere delen moet omvatten – maar het is nog niet bekend hoeveel. In het spel speel je de cowboy William Glaston die terugkeert van een oorlog, en zijn thuisdorp geïnfiltreerd ziet door monsters die niet erg Aards overkomen. Daar ga je, geheel naar verwachting, natuurlijk niet een potje tegen pokeren.

Bladeslinger hakken op iPadJe bestuurt Bladeslinger anders dan je gewend bent van 3D-games op het touchscreen, en zelfs weer anders dan Horn (druk op een plek om ernaar toe te lopen) en Lili (tikken om te rennen en camera bijdraaien om van richting te veranderen). In het gloednieuwe hak- en schietspel houd je één vinger in een hoek en beweeg je die een kant op, om het personage te laten lopen en draaien. Rondkijken doe je met twee vingers op het scherm. Kom je in een gevecht, dan verandert er niks aan het spel. Je tikt op de tegenstander om hem te schieten en rijgt veegbewegingen aan elkaar om uit te halen. Een blok uitvoeren doe je met twee vingers op het scherm drukken, een aanval ontwijken door twee vingers een kant op te bewegen. Twee vingers schuin omhoog vegen, resulteert in een ferme uppercut die tegenstanders de lucht in slingert. Er zijn geen alternatieve besturingsmogelijkheden. Daarvoor is deze teveel uitgediept.

https://www.youtube.com/watch?v=jXjJi59_LmQ

Door de besturing laat Bladeslinger zich uitstekend vergelijken met een serieuze actiegame als bijvoorbeeld Ninja Gaiden of God of War op de Xbox of PlayStation. Je weet dat je een aantal mogelijkheden hebt om aan te vallen, maar je moet even doorspelen om de controle erover te krijgen. In het spel zijn de veegbewegingen bovendien een stuk minder willekeurig dan in Infinity Blade-achtige games. Binnen korte tijd kan je jezelf nieuwe bewegingen aanmeten die je kan uitvoeren met een sequentie van swipes op het scherm. Er zijn zelfs kaarten met speciale veegbewegingen die je voor extra zware aanvallen kan inzetten.

Dat laatste doet Bladeslinger erg leuk, in een aparte sectie van het spel waarin je je uitrusting en vechtmogelijkheden op orde houdt. Net als zo’n beetje elk ander spel kan je bewegingen vrijspelen door er virtueel geld in te steken, waar je middels in-app aankopen sneller aan komt. Maar het verplicht je tot niks: de bedragen zijn niet buitensporig en je kan de vorderingen óók vrijspelen met een mini-uitdaging. Zo kan je de eerste combo op de kop tikken door een vijand te verslaan zonder te schieten. Meestal hollen in-app aankopen een spel uit en voel je je achtergesteld als je niks betaalt. In Bladeslinger is het echter niet zo dat je één move kan kopen en voor de rest moet bijbetalen. Je staat constant voor keuzes. Nu investeren in de nieuwe beweging of toch gaan voor een extra flesje levensenergie?

Bladeslinger groot screenshot iPhone

Dat flesje is geen gifgroen toverdrankje, maar een fles sterke drank. Bladeslinger houdt de sfeer, ondanks de buitenaardse tegenstanders, mannelijk. William Glaston is een stoere verschijning met baard, hoed en dichtgeknepen ogen, en zo beweegt hij zich ook. Ook de tegenstanders van mensachtige grootte zijn overtuigend. Het mogen aliëns zijn, maar ze staan hun mannetje en vallen zonder moeite in je rug aan terwijl je iemand anders afmat. Daar speelt het spel goed op in: je krijgt een ‘shortcut’-knopje in beeld waarmee je je meteen kan wenden tot de andere tegenstander. Reageer er snel op en je bespaart jezelf heel wat schade.

Bladeslinger is niet de makkelijkst sturende game om in te stappen op de iPhone en iPad. Het vergt snelle reflexen en een rappe beheersing van de besturing die nieuw is voor het touchscreen. Maar wie zich neerlegt bij het feit dat je ook eens kan afgaan in een spel zonder meteen naar in-app aankopen te hoeven grijpen, heeft aan Bladeslinger een stoere, geweldig uit te diepen actiegame.

Downloaden: Bladeslinger (€2,69, universele app, vanaf iPhone 4/ iPad 2 en iOS 5.0)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2012, 12:06
Categorie Games
Onderwerpen actiegame, game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.