Björk’s nieuwe album Biophilia is een kunstwerkje op de iPad

Björk lanceert haar album Biophilia op de iPad. Geen simpel muziekalbum in iTunes, maar een eigenzinnige app met allerlei uitbreidingen per nummer dat je downloadt.

Bjork Biophilia iPad sterrenstelselBjörk, een van de meest experimentele popzangeressen op de planeet, heeft een deel van haar nieuwe album Biophilia uitgebracht op de iPad. Het eerste nummer Crystalline is voor twee euro te koop op Apple’s tablet. Maar niet in iTunes. Nee, als uitbreiding op Björk’s eigen applicatie Biophilia. Daar worden een voor een de liedjes van de nieuwe cd in losgelaten. Allemaal hebben ze een eigen reeks aan extra’s.

Als Biophilia voor het eerst wordt opgestart op de iPad of iPhone, klinkt een warme mannenstem die uitlegt dat muziek niet hoeft te betekenen dat je alleen geniet met je oren. Er kan veel meer omheen zitten, insinueert hij, en zo slaat hij een brug naar het soort van driedimensionaal sterrenstelsel dat je daarna te zien krijgt en dient als tracklijst van Björk’s nieuwe plaat. Met een tik op het midden van het scherm wordt je teruggezet naar de startpositie ten opzichte van het sterrenstelsel en dat blijkt broodnodig te zijn, want je bent onwaarschijnlijk snel de weg kwijt tussen de klanken en visuele leegte in de verte.

Bjork Biophilia songtekstAls je met vingerbewegingen (weinig intuïtief) door het stelsel beweegt, hoor je korte, ruisvolle klanken van de nummers die binnenkort in de applicatie ten gehore worden gebracht. Bij de lancering van het digitale album is slechts het nummer Crystalline beschikbaar, aangeduid met vetgedrukte letters.

Crystalline is net als elk nummer voorzien van het daadwerkelijke nummer, de songtekst, een klein opstel (…) een karaoke-versie (!) en een abstracte animatie of eigenlijk een soort kunstzinnige schermbeveiliging tijdens het nummer. In het geval van Crystalline is dat een soort racespel in een tunnel.

Bjork Biophilia tunnelracespelBiophilia is een creatie van Björk en haar vaste groep ontwerpers waarmee ze al veel langer samenwerkt. Liefhebbers van de zangeres (en haar ontwerpers) zullen ongetwijfeld meer uit dit experiment halen dan de gemiddelde luisteraar. Biophilia is namelijk behalve een lastig te oriënteren app ook een beetje venijnig. Zo kun je de gekochte nummers (behalve per nummer kun je nu ook alle nummers/ in-app uitbreidingen kopen voor acht euro) niet terugluisteren in de normale muziekspeler van je iPad. Ook is de app universeel, maar de aankopen worden niet gesynchroniseerd tussen de iPhone en de iPad. Toch is Biophilia een inventief kunstwerk dat je eigenlijk gewoon even moet proberen.

Downloaden: Biophilia (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2011, 19:26
Categorie Muziek
Onderwerpen bjork, muziek, ontwerpen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.