Bijna 18 procent van de Nederlanders bankiert mobiel

Mobiel bankieren in Nederland stijgt. Nu al maakt 18 procent van de Nederlanders gebruik van mobiel bankieren en mobiel betalen zit inmiddels op 6 procent. Rabobank, ABN Amro en ING bieden alledrie bankierapps aan, maar alleen bij Rabobank kun je ook betalen.

ing bankieren appIn het tweede kwartaal van 2012 hebben 17,9 procent van de Nederlanders hun banksaldo bekeken of een overschrijving gedaan via hun mobiele telefoon. Het aantal Nederlanders dat mobiel geldzaken beheert groeit daarmee nog steeds, blijkt uit een enquete van Telecompaper. De vragen werden gesteld aan een panel met 130.177 leden (waarvan een onbekend aantal meedeed aan het onderzoek). Iets meer dan 6 procent betaalde ook met hun mobiele telefoon, bij de kassa, op de sportclub of op een andere plaats. Precies een jaar geleden lag het aantal mensen dat mobiel bankierde nog op 9,6 procent en deed nog geen 2 procent betalingen via mobiel.

Het succes van mobiel bankieren en afrekenen is overigens niet alleen afhankelijk van de bereidwilligheid van consumenten. Ook winkeliers en betaaldiensten moeten mobiel betalen aanbieden en gemakkelijk toegankelijk maken. Dat mobiel betalen nog lang niet overal mogelijk is, blijkt uit een grappig filmpje over de Duitse app myTaxi, dat je gisteren op onze Facebook-pagina kon vinden. Betalen in de taxi is geen probleem, maar als je in een kledingwinkel of een café wilt betalen met je smartphone krijg je vaak nul op het rekest:

Rabobank was er in Nederland snel bij met mobiel bankieren op de iPhone. Ze zijn ook de eerste die mobiel afrekenen aan de kassa mogelijk maken. Al een aantal jaren is de Rabobank bezig met experimenten in winkels, waarbij aanvankelijk Nokia-toestellen werden gebruikt. Tegenwoordig is mobiel betalen bij de Rabobank mogelijk in bepaalde winkels, sportkantines en bedrijfsrestaurants (in totaal 3.500 locaties in Nederland). Rabobank heeft 800.000 mobiele bankierders, die met een app of een NFC-sticker op hun telefoon kunnen afrekenen. Ook klanten van andere banken kunnen eraan meedoen. Bovendien gaat de Rabobank tijdens de Olympische Spelen het mobiel betalen promoten in het Holland Heineken House. De ruim 100.000 mensen die het Hollandse Olympische thuishonk zullen bezoeken kunnen met hun mobiele telefoon afrekenen.

ABN Amro biedt sinds 2010 de mogelijkheid om saldo te checken op de mobiele telefoon. Geld overschrijven is sinds vorig jaar mogelijk. Er maken 650.000 klanten gebruik van. ING heeft de meest indrukwekkende cijfers: al 2,6 miljoen mensen maakten geld over via de app, terwijl de app zelf (raar maar waar) al 1,2 miljoen keer is gedownload, meldt het ANP.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juli 2012, 13:27
Categorie Financiën
Onderwerpen betalen, financieel, mobiel bankieren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.