Bandcamper: onbekende en Nederlandse muziek ontdekken

Bandcampers is een onofficiële iPhone-app die muziek van de website Bandcamp streamt. Je kan gehele playlists afspelen en albums toevoegen aan favorieten zonder dat je een cent betaalt.

Bandcamper iPhone iPod touch headerEr zijn steeds meer platformen op internet waarop onafhankelijke muziekartiesten hun muziek kunnen uitbrengen en dat geldt ook steeds meer voor de iPhone. Jamendo had al veel langer een applicatie op de telefoon en nu is er ook een onofficiële app uitgebracht die de muziek van artiesten op Bandcamp doorzoekt en volledig ten gehore brengt. Kosteloos.

“In de laatste 30 dagen alleen hebben artiesten 451.383 euro verdiend door Bandcamp te gebruiken en het wordt elke maand meer.”

Dat staat te lezen op de website van Bandcamp, die verder laat zien dat er op elke losse track maar liefst 6 albums wordt verkocht. Dat cijfer staat volgens de site behoorlijk in contrast met de muziekindustrie, waarin 16 tracks verkocht worden tegenover elk album.

De nieuwe iPhone-applicatie Bandcamper voelt aan als de officiële mobiele uitlating van de site. Slechts de indeling van tabbladen is wat raar gekozen en de optie om albums of tracks te kopen, ontbreekt. Luisteren kan echter op dezelfde manier als de 3Voor12 Luisterpaal en eigenlijk als elke cd. Je zet een track op en de lijst speelt automatisch de tracks die eronder staan. Nummers worden volledig afgespeeld en reclame is nergens te zien of te horen. Met een sterretje rechts bovenin beeld kan er een plaat als favoriet gemarkeerd worden.

De muziek van Bandcamp is niet voor iedereen weggelegd en vaak instrumentaal of experimenteel van aard. Dat wordt duidelijk aan het lijstje ‘Top verkopers de laatste tijd’, waarin de nummer een (The Wanderers) een zware, elektronische sfeer neerzet en ook uit de nummer twee Sburb. Dat is een plaat met klassieke pianomuziek. Een hiphopplaat met loungeklanken staat op nummer vijf. Zoeken op genre en op locatie is ook mogelijk. Zo zijn er 265 Nederlandse artiesten te vinden op de site – en dus ook in de app.

Bandcamper speelt niet altijd verder in een playlist als de app op de achtergrond draait of als je op een andere pagina in de app kijkt dan die van het album dat je op dat moment draait. Helaas is er ook geen knop om meteen naar de huidige track te gaan als je ergens anders in de app zit. Toch is het een leuke applicatie om onbekende muziek mee te ontdekken.

Downloaden: Bandcamper (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2011, 13:04
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.