Aviation Empire: KLM-game laat je vliegveldje spelen op iPhone en iPad

Aviation Empire voor iPhone en iPad is een simulatiegame die Amsterdamse ontwikkelaar Little Chicken in samenwerking met KLM maakte.

Aviation Empire logoKLM heeft een 3D simulatiegame voor iPad en iPhone uitgebracht. Aviation Empire voor iOS blijkt opvallend genoeg geen puur promotionele app, maar een echte game waarin de speler vliegtuigen lang verschillende luchthavens laat vliegen. Het blijkt een mix van simulatie-elementen en de geschiedenis van KLM, die bijna een eeuw geleden begon. Prestaties in het spel worden gedeeld met andere gebruikers. De game werd donderdag 27 juni aan de pers getoond en is inmiddels verkrijgbaar in de App Store.

Aviation Empire vliegveldPieter Elbers, chief operation officer van KLM, presenteerde de game in hangar 14 op Schiphol, waar een echte Boeing 747 als achtergrond diende. Hij vertelde dat KLM 3,9 miljoen volgers op Facebook heeft en het actief met de consumenten wil communiceren. Martijn van der Zee, senior vice president E-Commerce Air France KLM, legde dat nog verder uit: “We kwamen er via ons social media-uitingen achter dat mensen echt betrokken willen worden, mee willen doen,” aldus Van der Zee. De titel van het spel werd uiteindelijk door de consument bepaald. “Je merkt aan consumenten dat ze niet graag eenzijdig worden benaderd, ze willen echt een relatie met je. In deze game wordt een brug geslagen tussen de echte wereld en de virtuele wereld.” Omdat 70% van de klanten van KLM uit het buitenland komt, loont het nog meer op brede schaal een echte game te ontwikkelen, aldus Van der Zee.

Aviation Empire is gemaakt door Little Chicken Game Company, een Amsterdamse ontwikkelaar die de lastige taak kreeg om met KLM te overleggen over wat voor een game het moest worden. Er moest vooral een balans worden gezocht tussen game-elementen en realisme. Aviation Empire moet zowel de fans van vliegtuigen als liefhebbers van simulatiegames weten te boeien. Die balans lijkt een van de sterke punten van de KLM-game. Het doel van het spel is vliegtuigen kopen, luchthavens openen en passagiers vervoeren. De verhaalmodus begint in 1919, waarin je geheel volgens de geschiedschrijving begint met de lijn Amsterdam naar Londen. Je verdient wat geld, plaatst gebouwen als verkeerstorens en hangars en met het verstrijken van de jaren wordt de vloot groter en worden meer vliegvelden bereikbaar. Een als een ware manager moet je rekening houden met tevreden passagiers, gezonde winstcijfers, oplopende kosten en meer micro-managementtaken.

Gratis zonder beperkingen

Aviation Empire wereldbolAviation Empire heeft één groot voordeel ten opzichte van vergelijkbare simgames: er hoeft geen geld mee verdiend te worden. Hoewel er in-app aankopen zijn om bijvoorbeeld een ruimtevaarttuig te lanceren, is het spel volledig te spelen zonder er iets aan uit te geven. Ook kent het geen beperkingen zoals in commerciële games vaak het geval is, zoals moeten wachten op bepaalde ontwikkelingen. Toen de speelsessies van de 150 testers werden bekeken, bleek hoe lang ze speelden. In tegenstelling tot veel andere simgames, waarin speelsessies van een kwartier eerder regel dan uitzondering zijn, bleken de testers uren achter elkaar te spelen.

Natuurlijk is Aviation Empire een game die is gemaakt in samenwerking met een commercieel bedrijf, maar de juiste balans lijkt wel te zijn gevonden. De verschillende klassieke ‘bakken’ en de mooie platen uit de geschiedenis van het bedrijf zijn voor de liefhebbers een mooie extra, maar je hoeft duidelijk geen luchtvaartfanaat te zijn om aan het spel te beginnen. De KLM en ontwikkelaar Little Chicken Game Company geven beide toe dat de samenwerking vaak op een bokswedstrijd leek, maar toch altijd tot het juiste resultaat leidde. Zo wilden de spelers dat de vliegtuigen wat groter in beeld zouden verschijnen. Volgens KLM klopte het dan niet meer en leken de vliegtuigen gevaarlijk dicht op elkaar te vliegen. Toch bleek het compromis te werken. Want uiteindelijk speelt de game altijd op safe: alle vliegtuigen blijven zelfs bij de grootste problemen netjes in de lucht.

Downloaden: Aviation Empire (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2013, 9:48
Categorie Games
Onderwerpen aviation empire, klm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.