Applicatie TV Gids ingetrokken

De ontwikkelaar van de applicatie TV Gids gaat de applicatie niet uitbrengen wegens problemen omtrent de licentie van het publiceren van programmagegevens.
Emiel Janson - · Laatst bijgewerkt:

Veronica TV GidsDe applicatie TV Gids waarover we vorige week berichtten, is door de ontwikkelaar ingetrokken. De applicatie zal wegens problemen met de licentie omtrent het publiceren van programmagegevens niet in de App Store komen. Dit laat de ontwikkelaar op zijn blog weten. Er zijn onvoldoende middelen in huis om de licentie te verkrijgen. Hij laat verder weten dat mensen die wel beschikken over deze licentie contact met hem kunnen opnemen. Er bestaat dus nog een kans dat de applicatie onder de naam van een andere ontwikkelaar in de AppStore zal komen.

Op het blog wordt nadere uitleg gegeven over de regels in Nederland omtrent de licentie:

In Nederland is er de bijzondere situatie dat elke publieke omroep met leden zijn eigen gids uitgeeft (uitgezonderd zijn omroepen: BNN, LLiNK en MAX). Dit is voor omroepen een van de belangrijkste manieren om leden te krijgen en houden: bij een abonnement op een televisiegids kan men gratis lid worden van de bijbehorende omroep. Vroeger was dit zelfs automatisch het geval.

De omroepen argumenteren dat zij de eigenaar zijn van hun programmagegevens en geven ze niet vrij, ook omdat ze vrezen leden te verliezen. Andere partijen die geïnteresseerd zijn in het uitgeven van televisiegidsen, kunnen dit niet doen. Er loopt een lange juridische procedure om vrijgave te eisen. Tevens wordt er langs politieke weg geprobeerd het monopolie van de Publieke Omroep te veranderen. In juni 2007 werd in de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat de vrijgave van programmagegevens moet regelen.

Hopelijk is er iemand met een licentie die deze applicatie wil uitbrengen, en zo de ontwikkelaar wil helpen. Als alternatief is er gelukkig nog altijd de webapplicatie van Savvy of die van Veronica Magazine.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2014, 0:45
Categorie Nederlandse apps
Onderwerpen licentie, tv-gids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.