Apple laat Super Mario-kloon toe voor de iPhone

Super Mario is verschenen op de iPhone en iPod touch - maar het is misschien niet helemaal wat je denkt. Het gaat hier om een bizar slechte kloon van een schimmige ontwikkelaar.

Super Mario voor de iPhone“De hoofdrolspeler van dit spel heet Monino. In het verhaal van dit spel, wordt Monino’s broer gevangen genomen door een monster dat Bowler heet. Monino gaat op pad naar Bowler’s Castle om zijn broer te redden.” Zo luidt de omschrijving van de nieuwe iPhone-game 莫尼诺拯救总动员 van FeyYingInfo. Begint het al een beetje te dagen? Nu dan: Monino heeft een grote snor, een blauwe tuinbroek en een rode pet. Hij verzamelt muntjes en springt op Koopa’s. Jawel: Apple heeft een Super Mario-kloon toegelaten in de App Store.

‘Monino’ kan onmogelijk legaal zijn. Het spel bevat de sprites, geluidseffecten en achtergrondmuziek van klassieke Mario-games en heeft al z’n spelideeën overgenomen. Zo kun je bloemetjes oppakken om van normale Mario te veranderen in de wit-rode Mario die vuurballen kan schieten en zijn er groene buizen waar je in kan klimmen om in een ander gedeelte van een level terecht te komen.

Super Mario voor de iPhone coinsOver de applicatie is verder niet zoveel bekend. De website die in de App Store is aangemerkt als ondersteunende website, is onbereikbaar. Ook staat nergens vermeld hoeveel levels er in het spel zijn. YouTube-gebruiker DasFXTheOne nam de moeite het spel van 79 eurocent te downloaden en te filmen en komt in de video tot de conclusie dat dit de slechtste Super Mario rip-off is die hij ooit heeft gespeeld. De besturing wordt bovendien afgekraakt in de eerste Nederlandse iTunes-recensie en op AppAdvice. Je speelt het spel niet met analoge knoppen, maar met een virtuele stick. Mocht je de Mario-kloon toch willen downloaden, dan kan je dat maar beter snel doen, want deze applicatie kan ongetwijfeld geen lang leven in de App Store beschoren zijn.

Het is wrang dat Apple zo soepel omgaat met de intellectuele eigendommen van anderen. Zelf is Apple namelijk erg gebrand op copyrights en patenten.

Downloaden: 莫尼诺拯救总动员 (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 april 2011, 13:14
Categorie Games
Onderwerpen kloon, mario, nintendo, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.