Apple geeft toestemming voor iOS-games in abonnementsvorm

Big Fish Games mag van Apple spellen aanbieden aan abonnementen op een vaste gamedienst voor de iPad. Dit is ook voor iPhone- en iPod touch-uitgevers interessant, omdat het niet duidelijk was of Apple zo'n abonnementsvorm zou goedkeuren.

apple-abonnementApple heeft speluitgever Big Fish Games toestemming gegeven om games in abonnementsvorm aan te bieden in een iOS-game. Gebruikers krijgen voor €5,49 per maand toegang tot alle titels van Big Fish Games, via een speciale app. Ter introductie zal een prijs van €3,99 per maand worden gehanteerd. De ontwikkeling is opmerkelijk, omdat een soortgelijk abonnementenmodel nog niet bestond. Wel was het mogelijk om je te abonneren op kranten en tijdschriften.

De aanpak van Big Fish Games is echter anders. Big Fish Games biedt een abonnement aan binnen een app, waar Apple de gebruikelijke 30% van afroomt. Sluit je het abonnement af, dan krijg je iedere maand een aantal spellen naar je iPad gestuurd, via Wi-Fi. Onder andere de gameseries Mystery Case Files en Mahjong Towers worden op deze manier aangeboden. Dit verdienmodel is nieuw voor iOS-games. Wel waren er eerder alternatieve abonnementsvormen bij games, zoals de maandelijkse kosten die je betaalt voor Order & Chaos Online.

Volgens Big Fish Games’ Paul wilde Apple eerst zien of deze abonnementsvorm wel de moeite waard is:

Het duurde langer dan normaal om goedgekeurd te worden… [Apple] moest overtuigd worden dat er een reden is om klanten iedere maand om geld te vragen.

Het feit dat Apple de app uiteindelijk goedkeurde is goed nieuws voor Big Fish Games, maar ook belangrijk voor andere iOS-uitgevers. Zij weten nu dat Apple akkoord gaat met dit alternatieve verdienmodel. Het is nu wachten op de eerstvolgende uitgever die er ook gebruik van zal maken.

Big Fish Games bracht eerder al veel casual games uit voor de iPhone, waaronder Nightmare Adventures. Hoewel de nieuwe abonnementsapp al voorbij het goedkeuringsproces van Apple is gekomen, konden we deze nog niet in de App Store vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 november 2011, 10:25
Categorie Games
Onderwerpen abonnementen, game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.