iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

App Review: WorkhourTracker: werkuren registreren en declareren

WorkhourTracker is een handige Nederlandse iPhone-applicatie waarmee je werkuren voor verschillende werkgevers kan bijhouden en kan declareren via een ingebouwde manier om te exporteren als e-mail, .csv en .pdf.

WorkhourTracker iPhone iPod touch iPadEen iPhone-applicatie waarmee je werkuren voor verschillende opdrachtgevers registreert en de resultaten meteen als PDF of e-mail klaarzet? Die is er. WorkhourTracker van de Nederlandse ontwikkelaar Patrick Schootman is inmiddels al toegekomen aan versie 3.0.1. en er zal ook nog wel even aan doorgesleuteld worden. Toch is de applicatie nu al een blik waard voor freelancers en werknemers met veel verschillende opdrachtgevers. Zo kan je bijvoorbeeld rapporten van elke gewenste periode uitdraaien.

Geen schoonheidsprijs

WorkhourTracker verdient beslist niet de schoonheidsprijs. De applicatie is uitgevoerd in een saaie, donkergrijs-grijze kleurstelling en dateert knoppen en balken die doen denken aan de eerste iPhone-apps. De keerzijde van het verhaal is dat het eenvoudig is je weg te vinden in de app. In het meest rechter tabblad Settings voer je persoonsgegevens in. Die zijn niet bestemd voor de server van WorkhourTracker, maar voor de tabellen en PDF-overzichten die je vanuit de app kan maken. Je kan zelfs een foto toevoegen die dan in de linker bovenhoek naast je naam en bedrijfsgegevens komt te staan.

Uren registreren

In het tabblad Relations voeg je verschillende werkgevers toe, die je eveneens kan voorzien van foto en talloze gegevens. Ook geef je per opdrachtgever aan wat je rate, ofwel je uurloon is. Die wordt automatisch uitgerekend aan de hand van je gewerkte uren die je kan verwerken onder het tabblad Workhours.

Uren registreren vereist dat je een paar velden invult, maar dat duurt niet lang. Je kiest je opdrachtgever uit, noteert de datum, schrijft een verplichte omschrijving en geeft de start- en eindtijd van je werkzaamheden in. Met een knop kan je aangeven hoe lang je pauze hebt gehad. Er komt dan een schuifbalk met de tijd in beeld, maar je kan eveneens eenvoudig op None drukken als je de tussenstop hebt overgeslagen. Het aantal uur dat je gewerkt hebt, komt er automatisch onder te staan en ook je uurloon wordt in het overzicht getoond. Als je vervolgens op Save drukt, heb je de uren geregistreerd.

Vereeuwigen

WorkhourTracker heeft twee manieren om je uren te exporteren. Als belangrijkste functie helpt de app je bij het factureren of declareren van de uren. In het tabblad Reports kan je de uren bij verschillende opdrachtgevers bij elkaar of onafhankelijk van elkaar, in een tabel zetten en klaarzetten voor het scherm van de iPhone of als e-mail. Daarnaast kan je kiezen voor een opmaak in een tabel (.CSV, te importeren in Excel) of een kant-en-klare PDF met je bedrijfsgegevens bovenaan het document. Bij elk rapport voer je sowieso een begin- en einddatum van de te rapporteren uren in.

Een andere manier om je uren te vereeuwigen is Finalize. Dat is veel meer een archieffunctie dan Reports. Je geeft er een begin- en einddatum aan en je geregistreerde uren in die periode worden als e-mail geprepareerd. De applicatie laat daarna de urenregistratie van die periode niet meer zien, al kan je dat met de vanaf-datum in de Settings terugdraaien.

Backup wenselijk

Met zijn e-mail en PDF-mogelijkheid heeft WorkhourTracker redelijke backup-mogelijkheden, maar als de applicatie of je telefoon op een of andere manier crasht voordat je gefactureerd hebt, dan ben je die gegevens wel kwijt. Voor serieuze zaken als in deze app, zou er eigenlijk nog een extra mogelijkheid als cloudopslag achter de hand moeten zijn. Zeker ook aangezien op dit moment integratie met de universele app op de iPad ontbreekt. Qua kosten is WorkhourTracker echter netjes geprijsd: je betaalt eenmalig 2,39 euro voor de applicatie. Er zijn geen in-app aankopen voor extra functionaliteit en je betaalt ook geen abonnementskosten. Wel kan je in de volgende versies extra gratis functies verwachten. Zo komt er een update met de mogelijkheid om naast een tabel, ook de gegevens in een grafiek te zien. Als je liever de kat uit boom kijkt, kan je ook een gratis versie (App Store-link) met maar één opdrachtgever en maximaal vier uurregistraties aftasten.

Alternatieve apps om uren mee te registeren? My Hours kost ook 2,39 maar crasht regelmatig en Toggl is gratis maar hoort bij een webdienst die 5 euro per maand kost. Billings Touch is eveneens gratis, maar werkt pas optimaal in combinatie met een Mac-app. Daarvoor betaal je in-app 11,99 euro naast de kosten van de Mac-app (32 euro).

Conclusie

WorkhourTracker is een handige en eenvoudige applicatie om uren mee te registreren en dankzij de ingebouwde rapport-mogelijkheid ook om te factureren. Een extra backup-functie zal de app niet misstaan, maar voor dit geld een makkelijkere en handigere urenregistratie-app vinden is een flinke opgave.

Info: WorkhourTracker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 februari 2012, 20:30
Categorieën Nederlandse apps, Zakelijk
Onderwerpen nederlandse apps, Siri Shortcuts, werk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.