Albelli Fotoboeken iPad icon

Albelli Fotoboeken-app voor iPad verschenen: hoe goed werkt het?

Hoe werkt Albelli Fotoboeken voor de iPad? In deze review gaan we in op de mogelijkheden, de prijzen en de foto-opties van deze fotoboek-app.

Albelli Fotoboeken iPad iconAls je ooit een fotoboek hebt gemaakt van een vakantie, een plechtigheid of een andere feestelijke gelegenheid, is de kans groot dat je Albelli kent. Nu hoef je het programma om je eigen fotoboek mee te ontwerpen, niet langer te installeren op de Mac of pc. Vanaf nu maak je ook gewoon een fotoalbum met veegbewegingen en foto’s slepen. Hoe werkt Albelli Fotoboeken voor de iPad?

Beginnen met Albelli Fotoboeken

Albelli Fotoboeken, misschien nog beter bij je bekend als Albumprinter, laat je eerst een vorm van een fotoboek kiezen. Daarbij zie je meteen de vanafprijs staan. Albelli begint bij 7,95 euro, en de prijs kan voor een groot formaat van bijvoorbeeld 39 x 29 centimeter oplopen tot 44,95 euro – nog zonder een optie als glimmend papier en een bedrukte kaft. Het lijkt niet heel voordelig, maar als je een Albelli-fotoalbum in je hand hebt gehad, weet je waarom die prijzen reëel zijn.

Lees ook: Handige iOS apps om gedrukte fotoboeken te bestellen

Albelli Fotoboeken covers kiezen

Nadat je een formaat hebt gekozen, kies je voor een thema zoals zwart-wit, pastelkleuren, minimalistisch of juist jonge, levendige kleuren. De volgende stap is het aanhaken van verschillende fotobronnen. Je hoeft je niet te beperken tot het fotoalbum van de iPad, maar kan ook direct foto’s doorspelen via de browser van een computer (in de app wordt uitgelegd hoe), Facebook, Instagram en Dropbox. Als je het arsenaal foto’s hebt gekozen, begint het indelen van je album echt.

Albelli Fotoboeken thema kiezen

Mogelijkheden van Albelli Fotoboeken

Wie bekend is met de computer-app van Albelli, kan meteen uit de voeten met Albelli Fotoboeken voor de iPad. De opzet van de applicatie komt in grote lijnen overeen. Onderin scroll je tussen de verschillende pagina’s, in het overgrote deel van het scherm bewerk je de pagina zelf. De app zet zelf sjablonen neer op je pagina, maar die kan je naar hartelust aanpassen. Elke foto die je in het sjabloon sleept, elke vorm waarin je een foto kan slepen, kan je veranderen. Je past de grootte aan, de positie en de rangorde. Daarmee bepaal je welke foto op de voorgrond staat voor een ander, bijvoorbeeld. Of dat je ingevoerde tekst over een foto moet heen lopen. Fijn is dat de app bij elk vergroten of verkleinen van een foto magnetische lijnen aanhoudt, zodat je layout niet elke kant op gaat.

Hoe werkt Albelli Fotoboeken iPad zwart thema

Albelli Fotoboeken heeft veel mogelijkheden, maar ze zijn slim gegroepeerd. De balk helemaal onderin beeld is essentieel. Daarmee schakel je tussen de pagina’s, foto’s die je hebt klaargezet om naar het fotoalbum te slepen, standaard indelingen voor pagina’s, achtergronden, kaders en zelfs een hele sloot aan clipart. Letters, feestmustsen, cartoons, tekeningen van kinderen: je kan je fotoboek behoorlijk bont aankleden.

Grofkorrelige beelden

Beginnen met Albelli FotoboekenOp de iPad 3 waarop we Albelli Fotoboek testen, komt de app op momenten wat instabiel over. Vooral bij het eerste keer inladen van de paginalayout of bij het vergroten of verkleinen van foto’s als we al vergevorderd zijn met een fotoboek, heeft de app wat haperingen. Maar: de app geeft verder geen krimp. Hij vertraagt wel, maar loopt niet daadwerkelijk vast – en we vermoeden dat de prestaties nog beter zullen zijn op nieuwere iPads. De grootste manco van Albelli op de iPad zit in de kwaliteit van je eigen foto’s. iPad-foto’s hebben nou eenmaal niet de hoogste resolutie, en dat levert wellicht een fotoboek op met wat grofkorrelige beelden. Gelukkig waarschuwt de app wel wanneer dat gebeurt.

Lees ook: Fotoalbum op de iPhone of iPad vol? Hier zijn drie alternatieve fotoalbums

Dus: hoe werkt Albelli Fotoboeken op de iPad?

Albelli Fotoboeken op de iPad laat je net zo makkelijk een fotoboek maken als op de pc of Mac, en je kan zelfs dezelfde gedetailleerde aanpassingen doen. Maar met het slepen van foto’s en het positioneren van clipart, is het fotoboek maken op de iPad welhaast leuker dan op de desktop. Zeer het overwegen waard als je de volgende keer een fotoboek online maakt.

Pluspunten

  • Net zo veelzijdig als op de pc en Mac
  • Verschillende fotobronnen naast je iPad-fotoalbum
  • Waarschuwing bij lage kwaliteit foto

Minpunten

  • Af en toe een beetje traag

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2014, 11:00
Categorieën Fotografie en video, Nederlandse apps
Onderwerpen fotoalbum, fotoboek
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.