Agenda Calendar 4: eeuwig swipen in nieuwe agenda-app

Agenda Calendar 4 is een betaalde update voor eerdere bezitters van deze geroemde agenda-app voor de iPhone. Speciaal is dat je naast afspraken ook herinneringen kunt instellen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Agenda Calendar 4 iPhone agenda-app met swipesZo is het even rustig op gebied van nieuwe agenda-apps, zo komt er een handvol kort na elkaar uit. Vorige week verscheen Cal reeds, een strakke agenda-app van de makers van todo-app Any.DO. Deze week voegden Agenda Calendar 4 en Planit Planner (€0,89, App Store-link) zich daarbij. Laatstgenoemde is niet van het niveau dat we erover schrijven, maar Agenda Calendar 4 is wel een kijkje waard. De applicatie heeft overal waar het mogelijk is knoppen vervangen door veegbewegingen. Bovendien is er een bijzonder trucje: je kan er ook herinneringen los van afspraken mee instellen.

Je komt de applicatie binnen in het overzicht dat Apple zelf ook hanteert in de standaard agenda-app op elke iPhone. Dat betekent dat je bovenin beeld de maandkalender ziet met stippen om het aantal afspraken op een dag te illustreren. Onderin beeld zie je die afspraken op chronologische volgorde onder elkaar staan. Wat je niet verwacht is dat je op die pagina liefst zes veegbewegingen tot je beschikking hebt. Je kan de maandkalender naar boven en beneden vegen om tussen maanden te schakelen en veegt verticaal op het dagvak om tussen dagen te schakelen. Verder kan je ook naar de zijkanten vegen, zodat je de verschillende overzichten van de applicatie ziet.

Overzichten en deelknoppen

Agenda Calendar 4 bestaat eigenlijk uit vier schermen waar je tussen kan vegen. Een balk onderaan het scherm laat zien waar je in de app bent. Helemaal links staan de instellingen; dan volgt het half-jaar overzicht met zes maanden waarop je verder eigenlijk niks af kan lezen. De volgende veeg leidt naar het net beschreven introscherm, en weer rechts daarvan tref je één grote lijst met afspraken onder elkaar. Een onderscheid per dag wordt enkel nog aangegeven door ‘ZO 21’ en ‘MA 22’ met steeds een subtiel lichtgrijs lijntje erboven. Links staan de afspraken vetgedrukt, rechts de tijden die erbij horen.

Agenda Calendar 4 standaardoverzicht Agenda Calendar 4 afsprakenlijst

In zowel het maandoverzicht met dagafspraken als de lijst rechts ervan, kan je op afspraken drukken om een detailpagina in beeld te vegen. Daar zie je onder elkaar de naam van de afspraak, het tijdstip, de ingestelde alarmen, uitgenodigde personen, locatie en er is een gigantisch vlak voor notities. Met knoppen onderin kopieer je of e-mail je een afspraak of… verzend je een afspraak naar de geroemde todo-app Clear. Een veelbelovende knop die er in onze test helaas constant voor zorgt dat Agenda Calendar 4 crasht en Clear niet wordt opgestart. Ook de verzendknoppen voor e-mail en sms leveren niet het gewenste resultaat op: de applicatie zet helemaal niks van de informatie van een afspraak door bij het delen. Daar moet dus duidelijk nog aan gewerkt worden.

Afspraak maken en aanpassen

Waar Agenda Calendar 4 minder in overtuigt is de flow van de app als er wel een knop bij komt kijken. We zagen sowieso liever dat je de overzichtelijke gegevens van een afspraak meteen op de detailpagina kan aanpassen, maar het is pas mogelijk met een pen rechts in de bovenhoek. Het venster dat de app opent is niet alleen erg druk, maar ook zwaar om te laden. De app vertraagt erdoor. Rechts staat een datumprikker, links vind je een klok met begin- en eindtijd. Met een klok links stel je in hoe lang een afspraak duurt. Best handig, maar je moet er even achter komen. De balk waarin je de lengte van een afspraak instelt, is namelijk ook de balk waarmee je de tijd van de eerste herinnering vooraf een afspraak zet. Scroll naar onderen op de aanpaspagina en je stelt de locatie in, voegt contacten toe, notities en een herhaalde afspraak. Daarbij kan je een deadline van de herhaling instellen en de frequentie waarmee een afspraak herhaalt. Het toevoegen van een nieuwe afspraak gebeurt aanvankelijk met een snel scherm, waarin je alleen de naam van de afspraak, begin- en eindtijd instelt. De applicatie stelt automatisch een alarm in 10 minuten van tevoren: handig! Met een tik op de klok voor meer tijdsinstellingen en de vergrootknop linksonder krijg je het zonet besproken uitgebreide scherm weer te zien.

Agenda Calendar 4 nieuwe afspraak Agenda Calendar afspraak details

Herinnering

Behalve een gebeurtenis kan je ook een herinnering instellen in de app, los van een aspraak. Die synchroniseert met de Herinneringen-app op de iPhone en is in de afsprakenlijst te herkennen aan zijn vierkante blokje, in plaats van het rondje. Je ziet de optie met een tik op de naam ‘Gebeurtenis’ als je een nieuwe afspraak maakt, en kan hem dan op ‘Herinnering’ zetten. Het lijkt iets heel kleins, maar is iets groots: Agenda Calendar 4 pakt je agenda én herinneringen samen in een app.

De drempel waard

Het is jammer dat Agenda Calendar 4 net even vertraagt als je een afspraak wilt bewerken of een nieuwe afspraak wilt maken, en dat de deelknoppen niet echt ergens toe leiden. Het zijn kleine en de enige smetjes op een applicatie die verder lekker werkt. Wellicht moet je even wennen aan de app, maar die drempel is het waard.

Downloaden: Agenda Calendar 4 (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2013, 23:43
Categorie Productiviteit
Onderwerpen activity, herinneringen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.