Adobe gaat drie iPad-apps voor Photoshop en Touch SDK uitbrengen

Adobe gaat drie iPad-apps voor Photoshop uitbrengen, gelijktijdig met Adobe CS 5.5. Ze zijn bedoeld als aanvulling voor Photoshop op de desktop, niet zozeer als losstaande apps.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

adobe photoshopAdobe presenteert vandaag een grote update van de Creative Suite: Adobe CS 5.5. Tegelijk kondigen ze plannen aan om drie iPad-apps op de markt te brengen, die bedoeld zijn om in combinatie met Photoshop te gebruiken. Het gaat niet om complete Photoshop-app die op de iPad draait, waar we eerder over schreven. In plaats daarvan komen er drie apps, die meer een aanvulling vormen op Adobe CS op de Mac of Windows-pc. De drie applicaties zijn:

  • Nav: op de iPad wisselen tussen hulpmiddelen en geopende foto’s, op een computer waarop Photoshop draait.
  • Eazel: schilderen met je vinger, waarna je het resultaat direct vanaf de iPad naar Mac of PC stuurt.
  • Adobe Color Lava: digitale variant van een traditioneel schilderpalet.


De drie tools zijn dus vooral bedoeld als aanvulling op de Photoshop-activiteiten die je op de desktop doet. De iPad is daarbij meer een accessoire voor een gewone computer, dan een losstaande computer waarop alles mogelijk moet zijn. Adobe ziet wel toekomst in de iPad, maar op een heel andere manier dan Apple misschien had gedacht. Adobe CS 5.5 staat op de planning om op 3 mei te verschijnen. Rond dezelfde tijd zouden de nieuwe apps beschikbaar moeten komen. Ze gaan tussen de €1,59 en €3,99 per stuk kosten.
cs 5 family

Naast deze drie apps gaat Adobe de Photoshop Touch SDK uitbrengen, waarmee externe ontwikkelaars nog meer manieren kunnen vinden om tablets te laten samenwerken met Photoshop op Mac of PC. Het gaat daarbij niet alleen om de iPad, maar ook om BlackBerry Tablet OS en Android. Een blogposting van Adobe maakt duidelijk dat ze toekomst zien in tablets:

Letting a hundred flowers blossom and a hundred schools of thought contend is our policy to turbo-charge Photoshop’s integration into the tablet revolution, comrades. Unlike some companies we think tablets are here to stay and creatives want to use them for their work.

Rondom Creative Suite komen nog meer veranderingen. Adobe gaat het uitbrengen van nieuwe versies versnellen, waarbij er elke 12 maanden een update komt. Nieuwe functies komen dan eerder beschikbaar en gebruikers hoeven niet te wachten tot Adobe’s volgende mijlpaal in beeld komt, met de release van een volledig nieuwe CS-versie. Tot nu toe hanteerde Adobe mijlpalen van 18 maanden maar zal overstappen op een releasecyclus van 2 jaar, met tussentijdse updates. Bij Creative Suite 5.5, dat vandaag wordt aangekondigd, staan de mobiele platformen van Apple, RIM en Google centraal. Er waren al eerder plannen om de releasecyclus te wijzigen, maar door mobiele apparaten raakten de plannen in een stroomversnelling. Ook gaat Adobe de desktopversie van Creative Suite als abonnement aanbieden, zodat freelancers, projectmedewerkers en anderen die niet continu met Photoshop bezig hoeven te zijn, goedkoper kunnen upgraden. Ter vergelijking: eerder betaalde je $1.299 voor Adobe CS Design Standaard, maar straks gaat dat $95 per maand worden. Voor gebruik van alleen Photoshop betaal je $35 per maand. Dit zijn overigens Amerikaanse prijzen; de Europese prijzen van Adobe liggen doorgaans een flink stuk hoger. Nederlandse prijsinformatie zou beschikbaar moeten komen via @adobesystemsnl en het Facebook-account van Adobe Benelux.

Zie ook:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2011, 15:33
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen adobe, ipad, photoshop, sdk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.