iCulture speelt 3 Nederlandse games: ParaBirdies, Hexuma en Small Fry

Highscore-spel Small Fry, arcade-spelletje ParaBirdies en rekenspel Hexuma zijn drie leuke nieuwe Nederlandse iPhone- en iPad-games.

Small Fry iPhone iPad NedergameEen totale verrassing: deze donderdag spelen we drie fonkelnieuwe Nederlandse spelletjes voor iPhone en iPad. Gisteren behandelden we met Lost Oddies ook al een nieuw puzzelspel van het Nederlandse Youda Games – dus misschien mag je wel constateren dat dit een week is van het Nederlandse spel. We landen voorzichtig in ParaBirdies, puzzelen met cijfers in Hexuma en als klap op de vuurpijl zwemmen we zo ver mogelijk in Small Fry, een lekker moeilijke highscoregame.

In aparte artikelen schreven we al over Mega Jump 2 en Baldur’s Gate 2.

Listig landen in ParaBirdies

Niet alle vogels kunnen vliegen! In ParaBirdies, het nieuwe iPhone-spel van Ferdi Willemse, dien je gevleugelden zonder vliegtalent zelf te landen. En dat is nogal een opgave zeg. De snavels in het spel landen rustig met een parachute en het is aan je richtingsgevoel hoe vlekkeloos die landing verloopt. Het is geen kwestie van een vogel simpel op een doelwit kantelen. Bittere parcoursen wachten je op, met schakelaars die je om moet zetten en dichtklappende planken waar je maar beter niet tussen kunt komen.

ParaBirdies is gratis om te downloaden en te spelen. Willemse probeert geld te verdienen met het wegkopen van de nogal aanwezige reclame (89 cent) en het verkopen van levens in het spel (89 cent voor 10 levens). Niet helemaal ons ding, net als de besturing die zich in het begin allerminst laat lezen. We geven nog geen applaus na de landing in de App Store.

Downloaden: ParaBirdies (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)

Hexuma: swipen met cijfers

We zeiden het gisteren al bij Lost Oddies: de meeste Nederlandse iOS-spelletjes zijn redelijk eenvoudig vormgegeven puzzelgames en aan die kwalificatie voldoet Hexuma van Smiling Cube Studios uitstekend. Het mag er ook eenvoudig uitzien trouwens, want het spel noemt zichzelf vooral een hersentrainer. De bedoeling van Hexuma is eenvoudiger dan het lijkt. Je begint met het trekken van een lijn door honinggraad-achtige blokken bij het groene vlak met een waarde erin. Vervolgens maak je een lijn zodat je uitkomt bij het rode cijfer.

Hexuma is uitgebreid zat, met maar liefst 322 levels. Die koop je met een in-app aankoop voor 1,79 euro. Na het gratis downloaden van de app, speel je de eerste 32 levels gratis.

Downloaden: Hexuma (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 5.1+)

Small Fry: Nederlandse troef onder highscore-games

We hebben nog één Nederlands spelletje voor je in deze iCulture speelt en die vergt niet de timing van ParaBirdies of het rekentalent van Hexuma, maar is toch minstens zo lastig. Small Fry van Dennis Sijnen is een klassiek highscorespelletje waarin het met recht lastig is om een recordscore neer te zetten. Als klein oranje visje in een zee van blauw zwem je zo ver mogelijk tussen allerlei andere visjes en zwaardvissen door, om maar uit de kaken te blijven van de haai.

Small Fry bestuurt als Tiny Wings: als je de vinger in beeld legt, zakt het visje. Zo duik je naar munten, zoef je langs vissen en raak je weer uit de lucht. Wij merkten dat we opmerkelijk vaak zonder onze vinger op het beeld zaten, om Fry uit het water te sturen en van bel naar bel te laten springen. Daar is het net iets minder gevaarlijk dan onder water – al heb je dan wel het gevoel dat je de controle kwijtraakt. Welke manier dan ook: het halen van een highscore blijkt een pittige klus in Small Fry – en dat is precies waarom we van highscores halen houden.

Downloaden: The Adventures of Small Fry (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 5.0+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2014, 19:30
Categorie Games
Onderwerp iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.