Outread: sneller lezen door van woord naar woord te springen

Outread voor iPhone wil je sneller leren lezen door te zorgen dat je een verspringende marker door de tekst heen blijft volgen.

snellezenSommige mensen lezen gemiddeld één boek per vakantie, anderen verslinden op hun dooie gemakje twee dikke pillen per dag. Toch hoef je niet voor altijd tot een van beide categorieën te horen, want sneller lezen kun je leren. Er verschijnen in elk geval steeds meer applicaties die je daarbij willen helpen. Want meer doen in minder tijd, dat past helemaal bij onze huidige focus op efficiëntie. Outread is zo’n app, maar heeft een andere aanpak. De app wil je sneller laten lezen met behulp van verspringende markeringen in de tekst, die je met je ogen moet volgen. Outread ondersteunt Instapaper, Readability en Pocket.

De verspringende marker is automatisch op een bepaalde snelheid ingesteld, maar deze kun je naar eigen wens aanpassen. Ook de grootte van de markering kun je zelf instellen. Die grootte staat standaard op één woord, maar als je gewend bent om teksten zinsdeel voor zinsdeel te lezen kun je de highlights vergroten totdat ze meerdere woorden omvatten. De maximale grootte is 100 karakters. Ook handig: je kunt verschillende lettertypes en lettergroottes selecteren en Outread heeft een nachtthema. Helaas kun je de kleur van de markeringen niet zelf kiezen. De grijze markering in het donkere thema is bijvoorbeeld erg onduidelijk, dus daar hadden we liever een andere kleur voor uitgekozen.

outread witnacht

Wanneer je Pocket, Instapaper of Readability hebt kun je eenvoudig via Outread inloggen, waarna je al jouw offline artikelen in Outread kunt lezen. Daarnaast is er een “Read In Outread” bladwijzer waarmee je artikelen in Safari kan downloaden om ze later offline via de leeslijst van de applicatie te lezen. Handig voor onderweg of op reis. Ook heeft Outread een functie waarmee je tekst of URL’s van het klembord kunt plakken. Wel is het jammer dat de app geen Microsoft Word-documenten, Pages-bestanden of PDF-bestanden kan importeren. Dat zou bijvoorbeeld handig zijn voor het bestuderen van studiemateriaal. Hopelijk wordt deze ondersteuning in een toekomstige update toegevoegd. Voor nu zul je tekst in dit type documenten via het klembord moeten kopiëren en importeren, om ze daarna met de handige marker te lezen.

De snellees-technieken die in apps als Outread worden gebruikt proberen lezers te laten stoppen met woorden hardop in hun hoofd te lezen. Dat hardop lezen – “subvocalisatie” – is wat hen vertraagt. De leessnelheid van een gemiddelde lezer is zo’n tweehonderd woorden per minuut, maar Outread ondersteunt leessnelheden tot duizend woorden per minuut. Een alternatief voor Outread is ReadQuick, een specialistische app die mensen met een serieuze interesse voor speed reading deze vaardigheid laat combineren met hun dagelijkse nieuwsbehoefte. Die universele app heeft meer functies, maar is dan ook pittig geprijsd: €8,99.

Downloaden: Outread (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2014, 21:15
Categorie Productiviteit
Onderwerpen offline lezen, snellezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.