Review: WeMo Switch, slim apparaten bedienen vanuit app

Belkin's WeMo Switch schakelaar kan met een app voor iPhone en iPad lampen, koelkasten, koffiezetapparaten en andere devices bedienen.

WeMo foto 1Huisautomatisering is de afgelopen jaren steeds toegankelijker geworden, deels omdat de iPhone als universele afstandsbediening voor al je apparaten gebruikt kan worden. Met de ene app bedien je de Philips Hue-lampen in de woonkamer, met een ander doe je de deur op slot met een August-slotensysteem en met weer een andere app zet je de thermostaat een paar graden hoger. Nadeel bij nagenoeg al deze apparaten is alleen dat je er een nogal uitgebreide installatie voor nodig hebt. Niet alleen moet er een apparaat bevestigd zijn aan het onderdeel van je huis dat je bedient, maar je hebt ook een speciaal thuisstation nodig dat met je Wi-Fi-netwerk verbindt. De WeMo Switch is wat dat betreft een stuk compacter: dit hulpmiddel van Belkin maakt uit zichzelf namelijk al een netwerkverbinding. Hij werkt daarnaast ook samen met de andere automatiseringsoplossingen van Belkin.


De WeMo Switch kan worden aangesloten op een lamp, koelkast of een ander elektrisch apparaat. Door de bijbehorende iPhone-app op te starten en te verbinden met de WeMo kun je het betreffende onderwerp in- of uitschakelen. Handig als je het licht nog even wil uitzetten nadat je al de deur uit bent, of de lamp in de slaapkamer wil inschakelen zonder je bed te verlaten. In deze review gaan we in op alle mogelijkheden die de WeMo Switch biedt en hoe goed het systeem eigenlijk in elkaar steekt.

Instellen van de WeMo Switch

WeMo SwitchHet instellen van de WeMo Switch is een kwestie van het accessoire aansluiten tussen een stopcontact en het apparaat dat je ermee wil bedienen. Vervolgens ga je naar de systeeminstellingen van je iPhone en verbind je met het door de WeMo gegenereerde Wi-Fi-netwerk. Met behulp van de bijbehorende app kun je het apparaat aansluiten op je eigen Wi-Fi-netwerk. De app biedt gelijk een manier waarop je de WeMo Switch via een mobiele internetverbinding bedient. Je moet dan wel de iPhone, iPad of iPod touch gebruiken die je op dat moment in handen hebt.

De WeMo Switch kan van tijd tot tijd firmware-updates krijgen waarmee bijvoorbeeld nieuwe, specifieke voorwaarden voor het omschakelen van het apparaat worden toegevoegd. Toen wij de WeMo uitpakten en voor het eerst zo’n update uitvoerden, duurde het tot 15 minuten om alles te installeren. In die tijd is het niet mogelijk om de WeMo op afstand te bedienen, maar je kunt de iPhone-app tijdens de installatie wel afsluiten. Een knipperend lampje geeft aan hoe ver het installatieproces is, of je start de app gewoon op om te zien of hij al klaar is.

Basisfuncties WeMo Switch

Je kunt de WeMo Switch aan- of uitzetten met een druk op de powerknop in de app, maar dat is uiteraard niet de enige functionaliteit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aan te geven hoe laat het licht aan- of uitgaat. Het is hierdoor mogelijk om een lamp in de slaapkamer vlak na het afgaan van je iPhone-wekker in te schakelen, zodat je niet in het donker door de kamer hoeft te lopen. Een koffiezetapparaat verbonden met de Switch kan op dezelfde manier vijf minuten voor je uit bed gaat worden opgewarmd, mits hiervoor op de koffiezetter alleen een simpele knop omgezet moet worden.

WeMo foto 2

WeMo Switch met IFTTT gebruiken

WeMo IFTTTKoppel je de WeMo-app aan de internetdienst IFTTT (If This Then That), dan krijg je opeens een aantal andere mogelijkheden tot je beschikking. IFTTT maakt het mogelijk om de ene dienst aan de ander te koppelen, waardoor de WeMo Switch dus bijvoorbeeld kan communiceren met Twitter, Facebook, weerberichten en andere accessoires met ondersteuning. We zijn er tot nu toe in geslaagd om een lamp aan te zetten bij zonsondergang, een ventilator in te schakelen zodra er buiten een bepaalde temperatuur werd bereikt en om de lichten te bedienen zodra we thuis incheckten. De IFTTT-ondersteuning wordt pas echt interessant als je andere gadgets in huis hebt die met de webdienst kunnen communiceren. Apparaten aangesloten op een WeMo-schakelaar kunnen bijvoorbeeld automatisch worden uitgeschakeld als je de Philips Hue-lampen uitzet.

Beperkingen WeMo Switch

De combinatie van de WeMo-schakelaar en IFTTT zorgen ervoor dat er aardig wat mogelijkheden te bedenken zijn. Toch is het apparaat lang niet voor iedere situatie weggelegd, simpelweg omdat niet ieder apparaat ‘aan staat’ zodra je de stroom in- of uitschakelt. Een televisie moet in veel gevallen nog worden aangezet nadat de stekker is verbonden en bij een computer lijkt het ons niet verstandig om de stroom in één keer weg te trekken. Je bent daarom beperkt tot ogenschijnlijk simpele apparaten zoals lampen, die nadat je ze één keer hebt aangezet precies doen wat je wilt.

Deel van een reeks

De WeMo Switch is één van meerdere automatiseringssystemen van Belkin die je met de iPhone kunt bedienen: je kunt onder andere camera’s, bewegingssensoren en zelfs een babyfoon bestellen die je met de WeMo-app kunt koppelen. Op CES 2014 heeft Belkin daarnaast led-lampen en een slowcooker aangekondigd die je op het systeem kunt aansluiten. Een iets duurdere Insight Switch biedt een alternatief voor de gewone WeMo-schakelaar, waarmee je ook kunt zien hoeveel stroom een ingeschakeld apparaat gebruikt. Deze apparaten hangen met elkaar samen, wat het mogelijk maakt om bijvoorbeeld een WeMo Switch in te schakelen als de bewegingssensor iets detecteert.

Conclusie

De WeMo Switch is een handig hulpmiddel als je simpele apparaten zoals verlichting wil bedienen vanaf de iPhone. Bij gecompliceerdere workflows hadden we alleen niet bijster veel aan het accessoire. Als je een specifiek apparaat hebt waarvan je weet dat het in- en uitschakelen van de stroomverbinding een praktisch nut biedt, dan is er weinig dat er fout kan gaan met deze methode. De directe verbinding met het Wi-Fi-netwerk is ook een fijn voordeel, omdat je niet een extra basisstation naast de router hoeft te hangen.

Info: WeMo Switch