Review Karma: iedereen mag op mijn mobiele hotspot

Praktijktest van Karma, een mobiele hotspot waarmee je in de VS goedkoop kunt internetten. Hoe meer je deelt, hoe meer data je krijgt.

KarmaWifiHotspotIn de EU zijn roamingkosten flink verlaagd, maar voor internettoegang in de VS worden nog steeds woekerprijzen gevraagd. Tien euro per MB is geen uitzondering. Buiten Europa zijn providers vrij om te vragen wat ze willen. Even een foto versturen of je mail checken kan leiden tot enorme rekeningen. Karma* is een oplossing voor mensen die naar de VS reizen en goedkoper uit willen zijn. Je betaalt maar $14 (ca. €10) per gigabyte. Dat is veel goedkoper dan de prijzen die je via normale providers betaalt. Karma is een draagbare hotspot van de Nederlands/Amerikaanse startup Karma. Rob Blaauboer nam de Karma afgelopen januari mee naar de de consumentenelektronicabeurs CES en vertelt over zijn ervaringen.

Internetten zonder bill shock

O2, H2O en 101110110. Het zijn de drie basisbehoeften van de moderne mens. Gelukkig is zuurstof overal, water is ook niet zo’n probleem maar internet in de VS, dat is heel andere koek. Roaming helemaal uitzetten is niet de oplossing, maar de hoofdprijs betalen voor internettoegang is ook weer niet de bedoeling. De hele dag in een Starbucks-café zitten voor gratis internet? Het kan, maar dan had je net zo goed thuis kunnen blijven. Karma brengt al enige tijd een mobiele hotspot uit, waarmee je altijd online kunt zijn. Het vernieuwende van Karma is dat je beloond wordt naarmate je de verbinding deelt met anderen.

karma-mobiele-hotspot

Normaal gesproken is het vervelend als je anderen gebruik laat maken van jouw mobiele hotspot. Je bent sneller door je databundel heen en als vrienden helemaal losgaan met foto’s en video’s posten word jij met hoge kosten opgescheept, zodra de databundel op is. Bij Karma werkt het anders. Karma gaat er vanuit dat jij jouw verbinding wilt delen met anderen. Maken anderen verbinding met jouw Karma-hotspot en schrijven ze zich (gratis) in, dan kunnen ze direct online met een gratis databundel van 100 MB. Het mooie is: jij krijgt als gastheer of gastvrouw ook 100 MB erbij. Delen pakt dus gunstig uit.

Handig voor SXSW? De komende dagen vertrekken weer veel Nederlanders naar de VS om SXSW te bezoeken. SXSW is een jaarlijks festival, met als belangrijkste onderdelen Interactief, Muziek en Film. De Nederlandse delegatie zal dit jaar groter zijn dan ooit, met creatieve talenten zoals Pauline van Dongen en Daan Roosengaarde en innovatieve bedrijven en start-ups zoals VanMoof, Chordify en Surfly. Als je met zoveel Nederlanders bij elkaar bent, is een Karma-hotspot erg handig. Vorig jaar bleek al dat veel mensen zelf een Karma hadden meegenomen en wie er niet eentje had, kon meeliften op de Karma van andere Nederlanders.

Iedereen op dezelfde hotspot

Je leest het goed: jij deelt je internetverbinding met maximaal acht mensen zonder dat je iets merkt qua snelheid. Voor iedere nieuwe inschrijving bij Karma verdien je dus 100 MB datategoed. Op het vliegveld van Philadelphia verdiende ik in een kwartier 800 MB gratis data, omdat acht mensen mijn open Karma-hotspot zagen en zich hebben aangemeld. Zo snel heb ik het nog nooit verdiend.

who-joined-your-karma

Is dat altijd zo, dat mensen als vliegen op de stroop naar jouw hotspot komen? In mijn geval zat ik te wachten op een vlucht naar Nederland en er was geen gratis internet op het vliegveld. De mensen in mijn omgeving gingen ook naar Nederland en waren zeer waarschijnlijk niet in bezit van een Amerikaanse simkaart. Met 1 GB data kun je 500 e-mailberichten met attachments verzenden, 8 uur muziek luisteren, 1000 webpagina’s bekijken of 50 vier minuten durende video’s in hoge kwaliteit afspelen. Bij de 100 MB gratis data moet je deze aantallen door tien delen, dus 50 e-mailberichten en 500 websites.

data-verdiendOp grote evenementen waar veel buitenlanders komen, zoals CES en SXSW, kun je als Karma-bezitter ook heel wat gratis dataverkeer verdienen. Met de 100 MB dataverkeer die nieuwe klanten standaard gratis krijgen, kunnen ze in ieder geval even hun e-mail ophalen of wat berichtjes verzenden. Willen ze meer, dan betalen ze $14 per gigabyte. Dat is trouwens ook de prijs die jij zelf gebruikt voor extra data: $14 per gigabyte en dat is goedkoper dan de ca. $50 per gigabyte die je bij grote providers zoals AT&T betaalt. Maar zoals gezegd: als je populaire plekken met veel publiek opzoekt hoef je misschien niet eens zelf data aan te schaffen, maar krijg je als ‘Karma-ambassadeur’ genoeg gratis data van mensen die zich inschrijven.

Karma: benodigdheden en kosten

karma-wifi-hotspot-starbucksDe Karma hotspot is met een formaat van 6,6 x 6,6 cm kleiner dan een bierviltje. Hij is nog geen centimeter dik en weegt ongeveer 60 gram. Je hebt een micro-usb-kabel (meegeleverd) nodig om de hotspot op te laden en je krijg er ook nog 4 stickers bij om reclame te maken voor Karma. In de verpakking vind je ook een how-to handleiding en nog wat juridisch materiaal. Het opzetten van Karma is snel gelukt: als je dekking hebt van Wimax kan je binnen 10 minuten online zijn.

De Karma-hotspot kost $99 en is inclusief 1 GB data. Daarna kan je extra data bijkopen voor $14 per GB, of data verdienen met het delen van je verbinding met nieuwe Karma-klanten. Wil je er geen omkijken naar hebben, dan zet je automatisch opladen aan. De databundel vervalt nooit, ook niet als je een paar jaar niet naar de VS gaat. Karma is te koop via Amazon en op de site van Karma*. Helaas versturen ze nog niet naar Nederland maar je kunt de hotspot natuurlijk wel naar je hotel in de VS laten sturen.

Buitenlandtarieven van Nederlandse providers zijn nog steeds hoog. Hoe hoog?
  • KPN rekent voor de VS €10,12 per MB
  • Vodafone rekent voor de VS €9,50 per MB
  • T-Mobile rekent voor de VS €5,08 per MB

Zelfs met buitenlandbundels ben je duurder uit dan met Karma:

Zie ook: roamingtarieven van providers in het buitenland.

Gebruik ook Karma van een ander

Het mooie is dat je ook gebruik kan maken van Karma, als je zelf niet zo’n hotspotje hebt aangeschaft. Ben je straks op SXSW en zie je in de lijst met draadloze netwerken een Karma-hotspot, dan kun je gewoon inloggen met jouw account en online gaan. Dit werkt totdat die andere persoon wegloopt, waardoor de verbinding verbroken wordt. Op plekken waar mensen langere tijd blijven stilzitten (bijvoorbeeld op conferenties) kan dit goed werken. Als eigenaar van een Karma-hotspot blijft je de baas. Je kunt je absurde situaties voorstellen, waarbij je gevolgd gaat worden door een grote groep mensen die allemaal gebruik willen maken van jouw hotspot.

Nu Wimax, straks LTE

Een van de grootste nadelen van Karma is nu nog, dat er gebruik wordt gemaakt van Wimax. Dit is een 4G-technologie die anders is dan de LTE/4G-netwerken die we in Nederland gewend zijn. Het betekent dat er op dit moment in de VS eigenlijk alleen dekking is in de grote steden. Binnenshuis kun je al snel problemen krijgen dat het signaal te zwak is. Het is daarom handig om een Amerikaanse simkaart met 3G/4G-bundel achter de hand te hebben, zodat je ook in dunbevolkte regio’s nog toegang tot internet hebt. Karma is minder geschikt voor rondreizen door de natuurgebieden in de VS; het komt beter tot z’n recht op grote beurzen en congressen.

Karma gaat overigens wel iets doen aan het verbindingsprobleem. Deze zomer komt een nieuwe versie (met een nieuwe hotspot) die via het Sprint LTE netwerk gaat werken. Die werkt beter buiten de grote steden en binnenshuis.

Snelheid tot 12 Mbps

Karma-HotspotBij een mobiele hotspot zoals Karma kun je met meerdere apparaten online zijn, bijvoorbeeld een iPhone, iPad en MacBook tegelijk. De verbinding blijft razendsnel als je het deelt met anderen. Ik was vergeten een 150 MB grote video die ik had gemaakt op CES in Las Vegas te uploaden naar YouTube en heb die op het vliegveld van Philadelphia eenvoudig via Karma geüpload, zelfs toen er meerdere mensen gebruik maakten van mijn hotspot. De snelheid die Karma kan halen is bij downloaden tot 12 Mbps en uploaden tot 1,5 Mbps (WiMax). Karma belooft dat je gemiddeld een snelheid van 3 tot 6 Mbps zult hebben.

Die snelheid haal je vaak niet op gratis Wi-Fi-netwerken, bijvoorbeeld bij Starbucks en McDonald. Vergeleken met draadloze netwerken op hotelkamers is de verbinding van Karma iets stabieler (tenminste, als je in het dekkingsgebied zit). De batterij van mijn Karma-hotspot ging zo’n 8 uur mee en de standby-tijd is ook in orde: ik haalde hem na 1,5 maand niet gebruikt te hebben weer uit de verpakking en hij was nog steeds opgeladen.

Teveel gedoe? Je kunt ook bij de Nederlandse aanbieder Keepgo terecht. Keepgo verhuurt simkaarten voor het land waar je naartoe gaat. Je kunt de simkaart in je mobiele telefoon stoppen en bent zodra je landt meteen online. Eventueel kun je de simkaart ook in een eigen mobiele hotspot gebruiken of bij hun een mobiele hotspot huren. Na de reis stuur je alles weer in een envelop terug naar Keepgo.

Dekking buiten de VS

Deze zomer gaat Karma over naar het LTE-netwerk van de Amerikaanse telecomprovider Sprint, waardoor landelijke dekking in de VS ontstaat. Er is er nog geen dekking in Nederland maar Karma wil wel gaan uitbreiden buiten de VS. Vanwege de Nederlandse roots van het bedrijf (CEO Steven van Wel en COO Robert Schouwenburg zijn Nederlanders) is het niet ondenkbaar dat Nederland daarbij ook snel aan de beurt komt, zodat je buitenlandse gasten die in Nederland op bezoek komen makkelijk een eigen hotspotje kunt meegeven. Concrete plannen welke landen als eerste aan de beurt zijn, zijn nog niet naar buiten gebracht. Wel gaf Karma CEO Steven van Wel gisteren in een interview met Emerce aan, dat de internationale uitrol in 2015 van start gaat. Van Wel vermoedt dat grote landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk het eerste aan de beurt zijn. Karma heeft inmiddels 50.000 gebruikers.

Conclusie Karma

Als je met name in de grote steden van de VS bent is Karma superhandig. Reis je door de VS, bijvoorbeeld drie weken in een camper, dan is Karma door de beperkte dekking van Wimax minder voor de hand liggend. Het kan wel, maar je moet niet verwachten dat je altijd online bent. Het mooie van Karma is dat je de verbinding deelt en je voor elke nieuwe klant 100 MB gratis data krijgt. Het dataverkeer is trouwens gescheiden en je ziet elkaars verkeer ook niet. Aan nadelen zoals de beperkte dekking wordt gewerkt. Hou er wel rekening mee dat Karma alleen in de VS werkt en dat je dus voor vakanties en zakentrips naar andere landen, bent aangewezen op andere aanbieders zoals het eerder genoemde Keepgo of Wereldwijd Wi-Fi.

Voor mij is het zeker: zodra ik weer naar de VS ga, neem ik mijn Karma mee en ga ik mijn verbinding weer delen.

Meer informatie: Karma*

  • Prijs hotspot: $99 voor Karma hotspot incl. 1GB data (creditcard/PayPal)
  • Prijzen extra data bij aanschaf Karma hotspot : 5GB voor $50 (normaal $70), 20GB voor $180 (normaal $280)
  • Prijzen databundels: 1GB voor $14, 5GB voor $59, 10GB voor $99)

Dit is een gastartikel van Rob Blaauboer, innovatieconsultant en blogger op gadgetsandinnovations.com.

* De links naar Karma zijn referallinks. Als je via deze link een Karma hotspot bestelt, ontvangen jij én wij 500MB bonus-datategoed.