App Lijst: Vijf onmisbare games voor elke nieuwe iPhone-bezitter

iPhoneclub.nl selecteert vijf games voor de iPhone en iPod touch die iedereen van elke leeftijd volgens ons moet bezitten. De absolute toppers kosten bij elkaar nog geen tien euro.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

5 Onmisbare iPhone games header SquidsMet de introductie van de iPhone 4S komen er heel wat iPhone’s in nieuwe handen terecht. Niet alleen vanwege de aankoop van de nieuwe telefoon, maar ook omdat de oude iPhone wordt doorgegeven of verkocht. Nog voordat je kan vragen welke games leuk zijn voor je nieuwe iPhone, zullen mensen in je omgeving al roepen hebben dat je Angry Birds en Cut the Rope moet installeren. Wij maken een selectie van vijf ándere games die elke nieuwe iPhone-bezitter van elke leeftijd volgens ons moet hebben.

Squids

Wat is het?
Top 5 Squids leukste iPhone iPod touch gamesIn dit mengsel van een actie- en strategiespel, gaat een groep cartooneske inktvissen op jacht naar de waarheid achter een mysterieuze deur. De wereld die zich erachter onthult, zit vol met kleurrijke omgevingen waar de vissen om beurt doorheen kunnen bewegen. Dat doe je door ze naar achter te trekken om ze als een elastiek te lanceren en dat is ook de manier waarop vijandige schelpdieren kunnen worden aangevallen. Tegenstanders schieten vervolgens weg door de botskracht en kunnen zo zonder pardon gelanceerd worden naar zee-egels en afgronden, waar je zelf ook voor moet uitkijken. Gedurende het verhaal van 21 levels leer je nieuwe inktvissen kennen en kun je ze uitrusten met steeds betere waren om aan te vallen en te verdedigen. Je kan drie sterren per level verdienen. Een voor overleven met alle inktvissen, een voor uitspelen binnen een aantal beurten en een voor het vinden van de geheime ster.

Waarom moet ik deze hebben?
Squids is momenteel de absolute favoriet op de redactie. Met een paar zinnen dialoog brengt Squids haar hoofdrolspelers tot leven en zo wordt het daadwerkelijk lastig om iemand uit je team te gooien omdat een nieuweling nou eenmaal wat verder kan zwemmen dan een inktvis die je al in je team had. De gevechten in Squids zijn nooit zwaar beladen en altijd leuk. Als het slecht gaat, stuur je de genezer erop af en laat je haar botsen op de andere vissen. Daarbij kan je gehinderd worden door obstakels die net zo goed in je voordeel werken. Zo hebben de gevechten altijd een geluksfactor die ze uiterst herspeelbaar maakt. Je kan de compacte, leuke en gevarieerde levels altijd even tussendoor spelen maar het is net zo makkelijk om even goed te gaan zitten voor Squids en jezelf er helemaal in te verliezen. Squids is geen collectie van levels, het is een compleet spel met een verhaal in hoofdstukken die je na het spelen nog voor de geest kan halen. Het is de reden dat Nintendo ervan huivert dat iPhone-games zo goedkoop zijn.

Downloaden: Squids (€0,79)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

SPY Mouse

Wat is het?
Top 5 Spy Mouse leukste iPhone games iPod touchHet populairste spel op de iPhone met een geheim agent in de hoofdrol, heeft niks te maken met James Bond. Agent Squeak is SPY Mouse, een muis met een vlinderstrik op jacht naar kaas in alle huizen van de buurt. Je bekijkt het (Nederlandstalige) spel vanaf het bovenaanzicht van het interieur en trekt lijntjes op het scherm die de muis als route aflegt. Je gaat af als je gepakt wordt door een kat, maar muizenhollen, theekopjes en stoelen bieden tijdelijke redding. Er zijn zeventig huizen (lees: levels) om uit te spelen, inclusief tussenbazen. Allen hebben ze drie extra doelstellingen om te behalen. Zo krijg je bijvoorbeeld een beloning als je een level uitspeelt door maar één lijn te trekken.

Waarom moet ik deze hebben?
SPY Mouse is voor games op de mobiele telefoon, wat Pixar is voor de animatiefilm. Het is het meest verzorgde spel dat we tot nu toe op de iPhone hebben meegemaakt. De animaties, het kleurgebruik, het scherm waarin je naar het volgende level kan: alles is extreem fraai afgewerkt en gepolijst. Daarnaast is SPY Mouse gewoon erg leuk om te spelen. Het lijnen trekken tussen het gevaar van katten door is een spelletje waarbij richting, timing en improvisatie een grote rol spelen. In latere levels liggen meerdere soorten kaas op je pad en krijg je bonuspunten als je gelijke soorten kaas tegelijk buit maakt – maar dat vergt behoorlijk wat extra inspanning. Het is ongelooflijk dat zo’n prachtig gemaakt, uniek en leuk actiespel voor deze prijs wordt aangeboden.

Downloaden: SPY Mouse (€0,79)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Plants vs. Zombies

Wat is het?
Top 5 Plants vs Zombies iPhone iPod touchDe zombies zijn niet meer te houden, maar alle hoop is nog niet verloren. Je hebt een tuin en een arsenaal aan planten. Sommige planten schieten zaadjes waar ze de zombies mee verwonden, anderen maken ze trager voor een korte tijd, weer andere eten langzaam zombies op maar zijn dan erg kwetsbaar. Cruciaal is de zonnebloem de je voorzien van nieuwe zonneschijn, die je nodig hebt om nieuwe planten mee te kopen. Je plaatst ze in de duidelijke vakken op het bord. In de vijftig basislevels worden de zombies gaandeweg natuurlijk steeds gevaarlijker. Er zijn atleten die over een plant heen springen, een krantenlezer die razend wordt als zijn krant weg is en nog veel meer eigenaardig gespuis. Behalve de normale levels kun je extra speltypes kopen met geld dat je tijdens het spelen verdient. Er zijn allerlei mini-games die net iets afwijken van het normale spel en weer voor vele uren speelplezier kunnen zorgen.

Waarom moet ik deze hebben?
Heel simpel: Plants vs. Zombies is het beste strategiespel dat je aantreft in de App Store. Voordat je begint aan een level, kies je planten uit waarmee je de zombies wil bestrijden. Dat is al de eerste keuze en nog lang niet de laatste. Elk level moet je op snelheid bedenken hoe je de planten neerzet en wat de beste tactiek is. Dat is een uitermate verslavende bezigheid. Na het klaren van een missie krijg je een beloning (of dreigbrief van teh zombiez), zie je de camera weer van je huis tot de zombierijke straat bewegen en kun je meteen weer verder. Plants vs. Zombies geeft je altijd het gevoel dat je vooruit komt, zelfs als je de grootste moeite hebt om een level te klaren. Dat komt mede door de Zen Garden, een plantage waar je het verdiende geld kan investeren en nou ja, geld dat je weer voor anderen speltypes en handige power-ups kan gebruiken. Plants vs. Zombies voert zijn bizarre thema bijzonder grappig uit, speelt heerlijk weg en is gevaarlijk verslavend.

Downloaden: Plants vs. Zombies (€2,39)

https://www.youtube.com/watch?v=COlvcxaGLA8

Where’s My Water?

Wat is het?
Top 5 Where's My Water leukste iPhone gamesSwampy is een geciviliseerde krokodil die graag een bad neemt. Jaloerse soortgenoten misgunnen Swampy dat geneugte, en hebben er alles aan gedaan om het water uit de buurt te houden van de pijpleiding van het troetelbare reptiel. In honderd levels graaf je met de beweging van je vinger gaten in grond om het water bij de leiding te laten komen, maar natuurlijk zitten steeds meer obstakels je daarvoor in de weg. Mos absorbeert het water, gif mengt zich ermee en spuitende leidingen verplaatsen het. Uitgever Disney belooft meer gratis levels in de toekomst.

Waarom moet ik deze hebben?
Where’s My Water is een uitstekende optelsom van uitdenken en timen. De levels zijn vaak slechts één scherm groot, andere keren kun je omlaag kijken met een balkje aan de linker kant van het scherm. Wel is het altijd de bedoeling het water op de juiste plek te krijgen en dat vergt al snel het nodige denkwerk. Je zou het misschien niet verwachten met de schattige uitstraling van Swampy en Disney aan het roer, maar het niveau van de puzzels en actie wordt al snel serieus. Daarnaast kun je in elk level drie badeenden sparen voor de maximale score en zijn er extra’s te vinden die bonuslevels opleveren. Where’s My Water is een aangename prikkeling voor de geest die er zo leuk uitziet, dat het moeilijk is om hem neer te leggen.

Downloaden: Where’s My Water? (€0,79, universele app)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Bejeweled 2 + Blitz

Wat is het?
Top 5 Bejeweled 2 iPhone iPod touchDe inspirator achter het match-3 genre, waarin je in een vierkant veld, drie of meer diamanten van een gelijke kleur naast elkaar moet schuiven. Dan verdwijnen ze van het veld en schuiven nieuwe diamanten het veld in. Bejeweled 2 + Blitz heeft vier spelmodi: Classic, Action, Endless en Blitz. In alle varianten wordt een feelgood-stijl neergezet door achtergronden van fictieve planeten, new-age muziek en kenmerkende ‘kling’-geluiden als je diamanten wegspeelt. In Classic ga je net zo lang door totdat er geen zet meer gemaakt kan worden, in Action combineer je tegen de tijd en Endless is puur tijdverdrijf. Voor Blitz heb je een Facebook-account nodig. Dat is een losstaande stand waarin je elke week speelt tegen Facebook-vrienden door in één minuut een zo hoog mogelijke score te halen. Je krijgt daarbij hulp van ingame geld om voordelen te kopen.

Waarom moet ik deze hebben?
Bejeweled 2 is de moeder van alle match-3 games en nog steeds de beste in zijn soort op de iPhone. Als minpunt moet worden opgetekend dat het geen specifieke ondersteuning voor het Retina-beeldscherm van de iPhone 4 en iPhone 4S heeft, maar dat ben je al snel vergeten. Bovendien klinkt het geluid van een aantal succesvolle combinaties rap achter elkaar, na al die jaren nog steeds als een klok en smaakt nog steeds naar meer. In de Endless-modus is het makkelijk om te verdwijnen in de rustige muziek en sfeervolle beelden en ook in de Action-stand betrapten we onszelf regelmatig op een in trance zijn. De Blitz-modus is echter echt een klasse apart. Het werkt heerlijk verslavend om elke week een zo hoog mogelijke score neer te zetten tegen bekenden. Bovendien is het Bejeweled in overdrive. Je kan combinaties maken op het moment dat andere nog bezig zijn, als je snel speelt vliegt het bord in de hens, speciale diamanten doen hele rijen of groepen diamanten verdwijnen er dan zijn er ook nog zeldzaamheden, zoals een rode fenix, die af en toe voorbij komt. Bejeweled 2 + Blitz is een superpakket om mee te ontspannen én inspannen.

Downloaden: Bejeweled 2 Blitz (€0,79)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Let op: de genoemde prijzen kunnen een beperkte geldigheidsduur hebben. Controleer dus goed of de game/app nog steeds voor de genoemde wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.