Installer voor beginners: jailbreak, repo’s en meer

In dit artikel voor beginners wordt uitgelegd wat je met Installer kunt doen, hoe je repo's kunt toevoegen en of het nuttig is om een jailbreak uit te voeren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

installer 4 packagesEr wordt de afgelopen dagen gepraat over jailbreaken, Installer en Cydia. Nieuwe iPhone-bezitters vragen zich misschien af: wat kan ik daarmee? Moet ik een jailbreak uitvoeren? En welke van de twee moet ik dan hebben: Installer of Cydia? Welk verschil is er met applicaties uit de App Store?
Om met de laatste vraag te beginnen: er zijn in feite drie soorten applicaties die je op de iPhone kunt gebruiken: webapplicaties, App Store-applicaties en niet-officiële applicaties van derden. Webapplicaties zijn eigenlijk gewoon websites, die voor de iPhone zijn geoptimaliseerd. Soms zijn ze zo knap gemaakt, dat er bijna geen verschil te zien is met echte software. Het belangrijkste kenmerk: een webapplicatie draait altijd in Mobile Safari, dus in de webbrowser.


Als je een bepaalde webapplicatie vaak gebruikt, kun je een webclip op het Springboard (startscherm van de iPhone) plaatsen. Het lijkt dan nog sterker op een ‘echte’ applicatie, maar het blijft nog steeds een webpagina, die in de webbrowser draait. Dit doe je overigens door – als je een webpagina open hebt – op het plusje in de onderste menubalk te klikken en vervolgens te kiezen voor de optie ‘Zet in beginscherm’.

App Store en niet-officiële applicaties

De App Store-applicaties zal iedereen wel kennen: dit zijn de applicaties die je via iTunes kunt kopen (of – bij freeware – gratis kunt krijgen), of die je rechtstreeks via de App Store-applicatie op de iPhone kunt downloaden en installeren. Dit zijn allemaal officiële applicaties die door Apple zijn goedgekeurd. Je kunt ze op elke iPhone met firmware 2.0 of hoger installeren zonder daarvoor speciale handelingen uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt is een iTunes-account.

Daarnaast is er nog een enorme hoeveelheid niet-officiële applicaties ontwikkeld. Nog voordat de App Store beschikbaar kwam, was er al een ruime keuze uit deze niet-officiële applicaties. We hebben het hier over native applicaties, dus software die je daadwerkelijk op de iPhone moet installeren (in tegenstelling tot webapplicaties). Je kunt deze niet-officiële applicaties niet zomaar installeren; je zult er eerst een jailbreak voor moeten uitvoeren.

Jailbreak betekent letterlijk: uit de gevangenis breken. Bij de iPhone wordt ermee bedoeld dat het bestandssysteem op de iPhone wordt opengebroken. Hierdoor krijgen ook andere programma’s dan iTunes toegang tot de iPhone, waardoor het mogelijk wordt extra software te installeren. Jailbreaken is een ongevaarlijk proces, waarbij een aantal bestanden van het besturingssysteem worden aangepast. Dit proces is omkeerbaar en leidt dus niet tot een permanente aantasting van je iPhone.

Wel of niet jailbreak uitvoeren?

Waarom zou je eigenlijk een jailbreak uitvoeren? Voornamelijk omdat je dan extra software kunt installeren, die niet in de App Store wordt aangeboden. De niet-officiële applicaties worden niet ‘gecensureerd’ door Apple, waardoor er ook wat meer ‘ondeugende’ applicaties mogelijk zijn. Daarmee bedoelen we overigens niet zozeer porno-applicaties, maar applicaties die bij Apple weinig kans maken omdat ze ongewenst zijn of op één of andere manier de ontwikkelaarsrichtlijnen overtreden. Bijvoorbeeld navigatiesoftware of NetShare, waarmee je je iPhone als internetmodem voor je laptop kunt gebruiken.
Een andere reden om je iPhone te jailbreaken is omdat de niet-officiële applicaties meestal gratis zijn. Er zijn maar een paar applicaties waarvoor je moet betalen. Als je in de App Store moet betalen voor een applicatie, is er wellicht een vergelijkbare niet-officiële applicatie te vinden met dezelfde functionaliteit, die gratis is.

Zou je je iPhone moeten jailbreaken? Dat ligt helemaal aan jezelf. Heb je een officieel gekochte iPhone en vind je het aanbod in de App Store eigenlijk wel ruim genoeg, dan heb je waarschijnlijk helemaal geen behoefte om een jailbreak uit te voeren. Dat is prima: je iPhone biedt met de App Store en de webapps al genoeg mogelijkheden. Ben je iemand die het liefst alles uitprobeert en een zo ruim mogelijke keuze wil hebben, dan is de jailbreak een optie. Mocht je met de iPhone terug moeten naar de winkel omdat iets niet meer goed functioneert, dan is het wel verstandig om eerst de jailbreak ongedaan te maken door de standaardfirmware terug te zetten.

Software installeren

OK, je hebt besloten om je iPhone te jailbreaken. De makkelijkste manier om dat te doen, is via de unlockmethoden PwnageTool en WinPwn. Je kunt ook een aangepaste firmware (custom firmware) via iTunes installeren via de herstelfunctie. In alle genoemde gevallen kun je kiezen of je meteen Installer en/of Cydia wilt installeren. Kies in ieder geval Installer, want die wordt het meest gebruikt.

Theoretisch gezien zou je extra software op je iPhone kunnen installeren met een (Secure) FTP-programma. Maar dat is nogal omslachtig en ingewikkeld: in welke map moet je de software neerzetten? Welke lees- en schrijfrechten moeten de bestanden hebben? En zijn er onderlinge afhankelijkheden? Om het installeren van extra software makkelijker te maken zijn er hulpprogramma’s zoals Installer en Cydia gemaakt. Installer werd aanvankelijk ontwikkeld door Nullriver, maar wordt de laatste maanden verder ontwikkeld door het Russiche RiP Dev Team.

Met Installer kun je extra software op je iPhone installeren, deïnstalleren en updaten. In Installer kun je zien welke nieuwe software er beschikbaar is en of er updates zijn van de applicaties die je al eerder hebt geïnstalleerd. Heb je op iPhoneclub gelezen over een interessante applicatie die via Installer beschikbaar is, dan kun je met de zoekfunctie snel de betreffende software opzoeken en installeren.

Repo’s en sources

Telkens wanneer je Installer opstart, zal deze gaan controleren of er nieuwe software is verschenen. Dat doet het programma door een aantal externe XML-bestanden langs te lopen.

Installer 4 Beta 1 - Nieuwe source (repo) toevoegen Deze XML-bestanden zijn in feite lijstjes met beschikbare software en worden ook wel repositories (repo’s) of sources genoemd. In Installer kun je aangeven welke repo’s moeten worden ingelezen.

Soms zul je een applicatie niet in Installer kunnen vinden. Dat komt meestal, omdat de betreffende repo nog niet is toegevoegd. Dit kun je handmatig doen, door de URL van de betreffende repo aan Installer toe te voegen.

Er zijn een aantal repo’s die iedereen gebruikt en die vrijwel altijd standaard al aanwezig zijn:

  • Rip Dev – http://i.ripdev.com
  • Big Boss – http://apptapp.thebigboss.org/repofiles/installer4/
  • iSpazio – http://repo.neolinus.org/ispazio/
  • Ste Packaging – http://repo.smxy.org/installer4
  • ModMyIfone – http://i.modmyifone.com/

Bij de iPhone 3G en eerste generatie iPhones met firmware 2.0 is het nog maar sinds kort mogelijk om de nieuwe versie 4.0 van Installer te gebruiken. Op internet vind je nog uitgebreide lijstjes van sources die niet meer bruikbaar zijn (een voorbeeld vind je hier). Gebruik je Installer 4.0 of hoger, dan moet je een source hebben, die speciaal voor Installer 4.0 is aangepast. Oudere sources werken niet meer. Dat geldt ook voor de software die voor iPhones met firmware 1.x.x was ontwikkeld: ook die werkt niet automatisch op firmware 2.0 en hoger. De komende weken zal het aanbod van software in Installer daarom wat weinig zijn, maar dat wordt in de loop van de tijd opgelost.

Installer, Cydia en App Store naast elkaar

Is het mogelijk om Installer en Cydia te installeren en daarnaast ook nog applicaties via de App Store te installeren? Ja, geen probleem! Het enige aandachtspunt is dat je aan de geïnstalleerde applicaties later niet meer kunt zien op welke manier je ze geïnstalleerd hebt. Het updaten en verwijderen van applicaties is ook verschillend. Bij Installer en Cydia kun je vanuit deze twee programma’s applicaties verwijderen. Bij de App Store moet je applicaties op de desktop verwijderen.

  • In Cydia ga je daarvoor naar de knop Manage, onderin het scherm. Tik daarna op Packages, kies de ongewenste applicatie, tik op de knop Modify en kies Remove.
  • In Installer ga je naar de knop Categories onderin het scherm. Blader naar de categorie Installed Packages, selecteer de ongewenste applicatie en tik op de knop Uninstall, rechtsboven in het scherm.
  • Bij applicaties die je via de App Store hebt geïnstalleerd ga je op de desktop naar iTunes. Klik op de link Programma’s (in de linkerlijst in iTunes), klik met de rechtermuisknop op het programma-icoon en kies Verwijderen. Bij de volgende keer synchroniseren is de applicatie ook van de iPhone verdwenen. Handmatig van de iPhone verwijderen heeft geen zin; dan komt ‘ie bij de volgende synchronisatie net zo snel weer op je iPhone terug.

Jailbreak ongedaan maken

Stel dat je spijt krijgt en na verloop van tijd de jailbreak ongedaan wilt maken. Je kunt dan gewoon wachten tot Apple een nieuwe firmwareversie uitbrengt en deze installeren via iTunes. Wil je niet wachten, dan haal je (bijv. via iTunes) de laatste firmwareversie voor de iPhone op. Zet je iPhone in recoverymode, zet de originele firmware terug via de knop Herstel in iTunes en wanneer dit klaar is zet je de backup (met daarin je muziek, video’s en dergelijke) terug. Je zet de iPhone in recoverymode door de iPhone uit te schakelen en deze – terwijl je de Home-knop ingedrukt houdt – weer op de computer aansluit. iTunes herkent dat er een iPhone in recoverymode is aangesloten en biedt aan om de iPhone te herstellen. Dat wil je natuurlijk doen.

We hebben eerder een soortgelijk artikel over Cydia geschreven. Lees ook eens onze wiki-artikelen: jailbreak en Installer

Reacties: 60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.