Preview: Lima – het browsergebaseerde Cydia alternatief (jailbreak)

In deze preview kun je meer lezen over Lima, een alternatief voor Cydia dat volledig gebaseerd is op een Safari-plugin en daardoor de snelheid zou moeten verhogen.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Lima - alpha 0.3Dat het team van Infini Dev druk bezig is om alternatieven voor de package installer Cydia neer te zetten, kon je vorige week al lezen in ons artikel over het feit dat het team Icy nieuw leven in heeft geblazen. Het meest ambitieuze plan van het team is het aanbieden van een package installer die volledig binnen de webbrowser Safari kan draaien. In de afgelopen dagen hebben wij een alpha-versie van Lima uit kunnen proberen, waarover je in deze preview meer kunt lezen.

De installatie en het gebruik van Lima

De installatie van Lima verliep niet geheel vlekkeloos, maar we hebben dan ook een alpha-versie van de alternatieve package installer geïnstalleerd op 4.3.2 terwijl de ontwikkelaar @iPwnm0ster zelf gebruik maakte van iOS 4.2.1. Na handmatig een kleine wijziging in het bestandssysteem aan te hebben gebracht, bleek de plugin van Lima ook prima op iOS 4.3.2 te werken. De definitieve versie van Lima zal waarschijnlijk gewoon als Safari-plugin via Cydia worden aangeboden, waardoor de installatie van Lima relatief eenvoudig zal zijn. De interface van Lima lijkt ook genoeg op Cydia zodat gebruikers op een intuïtieve wijze meteen aan de slag kunnen.

fr0st Lima is onderverdeeld in de onderdelen Home, Sections (Categorieën) , Updates (Wijzigingen), Installed (Beheren – Pakketten) en Search (Zoeken). Binnen Home was een verwijzing te vinden naar fr0st, een onderdeel waarbij software die normaliter via Cydia beschikbaar is geordend en gepresenteerd wordt op een manier die veel weg heeft van de App Store. De overzichten van de top 25 packages en featured packages zullen het met name beginnende gebruikers makkelijker maken om nieuwe software te ontdekken voor iPhones, iPods touch en iPads met een jailbreak.

Lima versus Cydia

Cydia: ladenHet belangrijkste doel van Lima is de snelste package installer aan te bieden waarbij je tussendoor niet wordt geconfronteerd met de bekende (Re)loading data meldingen. Of dit doel ook bereikt zal worden was tijdens onze tests nog niet in te schatten, omdat de webserver zich ook nog in een experimentele fase bevond en pagina’s soms sneller maar soms ook langzamer dan bij Cydia bleken te laden. Uiteindelijk zal vooral de snelheid en bandbreedte van de webserver bepalend zijn voor het succes van Lima.

Backup makenNaast de snelheidswinst ten opzichte van Cydia biedt Lima dus ook de overzichten van fr0st, maar ook een backup-mogelijkheid maakt deel uit van de alternatieve package installer. Dit onderdeel zou het makkelijker moeten maken om op nieuwe firmwareversies je favoriete software meteen weer te installeren, zonder dat daarvoor software van derden en het synchroniseren met iTunes vereist is.

Fotogallerij van Lima en fr0st

Preview video van Lima

Conclusie

Het is nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken over Lima, met name omdat het nog niet te zeggen is of de uiteindelijke versie van de package installer die publiek zal worden gemaakt aan de belofte zal kunnen voldoen om een sneller alternatief voor Cydia te bieden. De alpha-versie van Lima stemde ons wat dat betreft wel hoopvol, omdat alle belangrijke onderdelen al bleken te werken en de package installer bij vlagen ook al echt sneller dan Cydia was. Daarnaast is het goed om te zien dat er ontwikkelaars met verfrissende alternatieven voor Cydia komen die ook nieuwe funtionaliteiten bieden, want een beetje concurrentie kan nooit kwaad.

Voor het laatste nieuws over Lima (en Icy) kun je terecht op Infini-Dev.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2011, 22:30
Categorie Jailbreak
Onderwerpen cydia, installer, jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.