timelapse-iphone-zwart

Zo maak je een timelapse video in iOS 8

Timelapse (Tijdsverloop) is een nieuwe functie in iOS 8. Met de Camera-app op de iPhone maak je timelapse-filmpjes met een grappig effect. Hoe werkt het?

timelapse-iphone-zwartIn iOS 8 kun je een timelapse video maken. Dit is een filmpje die in hogere snelheid wordt afgespeeld, waardoor de tijd heel snel lijkt te gaan. Timelapse video’s waren al mogelijk met losse apps, maar in iOS 8 is het standaard aanwezig in de Camera-app op de iPhone. Deze tip legt uit hoe je zo’n timelapse video maken kunt.

Hoe werkt Tijdsverloop (Timelapse)?

timelapse-video-maken-ios-8Bij een timelapse filmpje wordt met een lagere framerate geschoten, namelijk met een snelheid van één foto per twee seconden. Als daarna het filmpje op normale snelheid wordt afgespeeld, ziet het er grappig en gehaast uit. Apple heeft voor Timelapse een Nederlandse naam bedacht: Tijdsverloop. De functie inschakelen doe je als volgt:

  1. Ga naar de Camera-app en veeg naar rechts tot je bij Tijdsverloop aankomt.
  2. Druk op de rode knop om de opname te starten.
  3. Ben je klaar met filmen, dan druk je opnieuw op de rode knop.

De iPhone versnelt de opname vanzelf. Je moet dus een redelijk lange opname maken, anders wordt het filmpje wel heel kort. Het timelapse filmpje kun je vervolgens uploaden naar YouTube, Vimeo, Facebook of andere online diensten. Het is leuk om te doen, dus probeer het eens!

Timelapse is alleen beschikbaar op de iPhone 5 en nieuwere toestellen met iOS 8.

Apple’s Timelapse vs Hyperlapse

Er zijn een paar verschillen tussen Timelapse (Tijdsverloop) van Apple en losse apps die je kunt installeren, zoals Hyperlapse. Bij Hyperlapse kun je zelf de snelheid van het afspelen kiezen, bij Apple niet. En bij Hyperlapse wordt het filmpje automatisch gestabiliseerd, bij Apple niet. Het is daarom aan te raden om je iPhone op een statief vast te maken of op z’n kant te zetten, omdat alle bewegingen van het toestel zelf worden geregistreerd. Dat leidt tot een wiebelig eindresultaat. Apple’s Timelapse-functie neemt bovendien filmpjes op zonder geluid.
Een andere alternatieve timelapse-app is Osnap.

Waar is Timelapse ideaal voor?

Niet ieder onderwerp leent zich voor een timelapse-filmpje. Goede onderwerpen zijn wolkenpartijen, auto’s op een druk kruispunt en mensenmassa’s. Het openen van een bloem lijkt ook een geschikt onderwerp, maar dat duurt erg lang en het betekent wel dat je je iPhone meerdere uren kwijt bent om het filmpje te kunnen maken. Je kunt timelapse-filmpjes ook gebruiken om een selfie-filmpje te maken, bijvoorbeeld wanneer je zit te eten of te werken. Of bevestig de iPhone op het dashboard van je auto en rijd vervolgens ergens naartoe.

Timelapse voorbeelden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van filmpjes die met de timelapse-functie van de iPhone zijn gemaakt:
Er zijn ook onderwerpen die veel beter tot hun recht komen met een slow motion-video, zoals hieronder is te zien. Dit filmpje is gemaakt met de iPhone 6:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2014
Categorie Video
Onderwerpen timelapse, video