Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone-dock van karton

Maak zelf een iPhone-dock van papier of karton

Van dik karton kun je een iPhone-dock vouwen, waarmee je de toestel rechtop kunt zetten om bijvoorbeeld filmpjes te kijken. Je kunt het patroon op een printer afdrukken op A4-karton en met wat knippen en vouwen heb je een mooie iPhone-dock die bijna niets kost!

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Zelf een iPhone-houder maken

Je kunt diverse iPhone-docks en stands kopen. Maar zo’n dock is vaak vrij prijzig en bovendien vrij zwaar, zodat je het niet zo snel zult meenemen in je dagelijkse rugzak of in de koffer tijdens een vakantie. Gelukkig kun je ook een lichtgewicht dock maken van dik papier of karton.

Deze tip bevat verouderde informatie en afbeeldingen en wordt daarom niet meer actief door ons bijgewerkt. Toch kan de inhoud nog steeds nuttig zijn als je zelf een dock van papier wilt vouwen.


Je ziet in cadeaushops wel eens opvouwbare accessoires van karton, die ingenieus gemaakt zijn en toch heel stevig. Meestal zijn ze vrij prijzig. Met materiaal is misschien niet zo duur, maar wel het heeft heel wat moeite gekost om een constructie te bedenken die stevig genoeg is. Gelukkig kun je ook eigen middelen zo’n dock maken.

iPhone dock van karton

iPhone-dock van karton: dit heb je nodig

Voor het zelf maken van zo’n houder heb je nodig:

  • Een stuk karton op A4-formaat
  • Een sjabloon (dit sjabloonzoals deze van Geeky-Gadgets)
  • Een printer

iPhone dock sjabloon

Zo ga je de iPhone-houder knippen en vouwen

Print het uit, knip het op maat en vouw er volgens een dock van. Er zit een inkeping aan de onderkant, zodat je de iPhone in de dock kunt plaatsen en tegelijk het toestel kunt opladen met een kabeltje. In dit wat oudere filmpje kun je zien hoe je de dock in elkaar vouwt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Deze Franse website heeft meer informatie over opvouwbare iPhone-stands. Je kunt daar ook het sjabloon in PDF downloaden, uitprinten en vervolgens vouwen. Het sjabloon was voorheen gratis, maar je moet er nu een paar euro voor betalen. Ook kun je een setje docks van gekleurd karton kant en klaar kopen: het kost €15 voor vijf stuks. Op basis van de foto’s, video’s en tekeningen moet je als handige knutselaar echter in staat zijn om er zelf eentje te maken.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Liever niet vouwen en knippen? Dan hebben we nog wel wat andere suggesties: maak een iPhone-houder van potloden of gebruik goedkope kantoorspullen om een iPhone-dock te maken.

Bekijk ook

Maak zelf een iPhone-houder van goedkope kantoorspullen

Met paperclips, potloden, elastiekjes en een rol plakband kun je gemakkelijk zelf een iPhone-houder maken. Lees in deze tip hoe dat werkt. Het kost bijna niets en je iPhone staat toch stabiel op een houder op je bureau.

Hieronder zie je nog enkele (oudere) foto’s van kartonnen iPhone-docks om je op weg te helpen:

iPhone-dock karton

iPhone-dock karton

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!