ResearchKit

Zorgen over privacy in ResearchKit-apps

Gezondheidsdata verzameld met ResearchKit kan worden gedeeld met andere partijen, aldus burgerrechtenorganisatie Liberty Coalition.

ResearchKitApple gaat met ResearchKit helpen met medisch onderzoek, maar er zijn zorgen over de privacy van gebruikers die hieraan deelnemen. Volgens Michael Ostrolen van burgerrechten-organisatie Liberty Coalition, bestaat er een kans dat persoonlijke data met onbekende partijen wordt gedeeld.

Met ResearchKit kunnen grote groepen gebruikers medische data delen met wetenschappers, om te helpen met onderzoek naar symptonen en de daarbij behorende ziektes. Hiervoor gebruikt ResearchKit de iPhone-bewegingssensoren, microfoon en gps-chip. Apple krijgt deze data nooit te zien: ResearchKit deelt alleen gegevens met de betreffende onderzoeksinstanties. Volgens Ostrolen kunnen deze onderzoekers je gegevens echter aan totaal andere partijen geven.

researchkit

Apps met ResearchKit vereisen dat je een handtekening op het scherm van je iPhone tekent. Hierbij worden uitgebreide, algemene voorwaarden getoond, waarin vaak staat dat bedrijven je data mogen vrijgeven om te helpen bij behandeling of gezondheidsinitiatieven. Volgens Ostrolen is dit zo breed verwoord, dat je nooit zeker weet wie de gegevens in handen krijgen. Sturen onderzoekers je gezondheidsinformatie naar een werkgever of zorgverzekeraar, dan wordt je in de toekomst mogelijk een baan of een bepaalde premie geweigerd.

Lees ook: Dossier: ResearchKit

De zorgen van Ostrolen zijn nog vrij pril: ResearchKit is welgeteld één dag beschikbaar, wat betekent dat er nog op geen manier misbruik is gemaakt van de verzamelde gezondheidsdata. We weten niet of onderzoekers je gegevens gaan delen met andere partijen – maar wel dat het mogelijk is. Het is een goed voorbeeld waarom we zorgvuldig om moeten gaan met onze gegevens in toekomstige ResearchKit. Apple ziet misschien niet wat voor data je instuurt, maar de onderzoekers aangesloten op ResearchKit wel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 maart 2015, 10:04
Categorie Diensten
Onderwerp researchkit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.