Touch ID op iPhone

Waarom het inloggen bij websites binnenkort makkelijker en veiliger wordt

Er is een nieuwe standaard voor webbrowsers ontwikkeld waarmee het inloggen op sites makkelijker gaat. Dankzij deze standaard komt directe ondersteuning voor Touch ID en Face ID namelijk dichterbij. Alleen Apple zelf moet nog overstag.

Bij vrijwel elke website waar je een account hebt, moet je inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Veel mensen gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, wat de nodige beveiligingsrisico’s met zich meeneemt. Een wachtwoordbeheerder maakt het gebruik van wachtwoorden al veel veiliger en makkelijker, maar met de nieuwe standaard voor het web kan inloggen nog makkelijker worden. De FIDO Alliance (een samenwerking van techbedrijven zoals Google en Microsoft) en W3C komen nu met de Web Authentication-standaard voor browsers.


Inloggen in browsers met je Touch ID of Face ID
De nieuwe standaard genaamd WebAuthN zorgt ervoor dat je bij websites kan inloggen met allerlei extra beveiligingsmiddelen zoals vingerafdrukscanners en gezichtsscanners. Het wordt daardoor veel makkelijker om in te loggen met Touch ID en Face ID, omdat een website specifiek wachtwoord niet meer nodig is. Inloggen op een site wordt daardoor net zo makkelijk als je iPhone ontgrendelen of een betaling verzenden met een bank-app. Het is echter niet nog niet zo ver, want het ligt nu aan Apple of dit er daadwerkelijk komt in Safari.

Om van deze standaard gebruik te kunnen maken, moet dit ondersteund worden door de internetbrowsers. Firefox doet nu al mee, terwijl Google Chrome en Microsoft Edge ergens de komende maanden mee doen. Over Apple is nog niets bekend. Als je deze standaard wil gebruiken op de iPhone of iPad, moet Apple daarvoor haar goedkeuring geven.

Microsoft Authenticator inloggen met Touch ID.

Apple heeft het de afgelopen jaren al makkelijker gemaakt om in te loggen bij websites. Dankzij iCloud-sleutelhanger worden er automatisch ingewikkelde wachtwoorden gegenereerd die automatisch gesynchroniseerd worden. Deze kun je snel invoeren in Safari, maar ook in apps die dit ondersteunen. In iOS 11.3 voerde Apple nog enkele veranderingen door met betrekking tot de wachtwoorden. Om zogenaamde formjacking te voorkomen, worden de wachtwoorden pas ingevuld als je deze zelf selecteert.

Er zijn in iOS 11.3 bovendien aanwijzingen gevonden dat Apple werkt aan een single sign-on voor websites. Je kan daardoor bij websites inloggen met je Apple ID. Dit zat uiteindelijk niet in iOS 11.3, maar Apple het laat wel zien dat Apple bezig is om het inloggen gemakkelijker te maken. Het ondersteunen van deze nieuwe standaard zou een zeer mooie stap zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en sommige MacBooks. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen en activiteiten goedkeuren. Op sommige modellen is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen.

Touch ID
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.