Wat kost een gigabyte dataverkeer?

Het is lastig te achterhalen wat een gigabyte mobiel internetverkeer kost. Dagblad De Pers probeerde het te achterhalen, maar kwam niet verder dat het waarschijnlijk een euro per gigabyte is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

hand-mobiele-dataVroeger kon je onbeperkt internetten voor een tientje per maand. Nu de snelheden van mobiel internet omhoog zijn gegaan, zijn de datalimieten juist omlaag gegaan. Bij veel abonnementen krijg je niet meer dan 1GB dataverkeer per maand – en soms nog veel minder. Dagblad De Pers vroeg zich af: wat kost een gigabyte nou eigenlijk voor de providers? Volgens een berekening van Plum Consulting hoeft een gigabyte niet meer dan een euro te kosten, afgaande op rapporten van Nokia-Siemens en Ericsson. Hoe meer data je verbruikt, hoe goedkoper het wordt. Je zou dus denken dat databundels alleen maar goedkoper worden omdat we steeds meer gaan internetten. Maar gek genoeg is het omgekeerde aan de hand. Internetten wordt steeds duurder.

Om de hoeveelheid dataverkeer bij te kunnen benen, moet er geïnvesteerd worden in netwerken, zegt T-Mobile. KPN en Vodafone beweerden begin dit jaar dat er geen prijsverhoging voor mobiel internet nodig was, maar verhoogden een paar maanden later toch hun tarieven. Sluit je bij KPN een Surf&Mail Standaard-bundel af, dan betaal je in extreme gevallen wel 3.000 euro per gigabyte, zo becijferde De Pers (geen tikfout, uitgaande van €1,50 per megabyte). Gelukkig is het bij de gewone abonnementen minder absurd gesteld: je betaalt 10 tot een paar tientjes per gigabyte. Hoeveel kosten moeten de providers daarvoor maken? Dat is informatie die maar moeilijk te achterhalen blijkt. Providers willen er niets over zeggen uit concurrentieoverwegingen of omdat ze er geen zicht op hebben. Het Agentschap Telecom weet het ook niet en verwijst naar de providers zelf. Tot overmaat van ramp voorspellen analisten dat de kosten van mobiele data vanaf 2016 explosief zullen stijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2011, 13:18
Categorie iOS
Onderwerpen gigabyte, mobiel internet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.