Waarom er geen 3G-schakelaar op de iPhone 4S zit

De iPhone 4S heeft geen knop om de 3G-functie uit te schakelen.

3g schakelaarVoordat de iPhone 4S op de markt verscheen kon je met een schakelaar aangeven of je gebruik wilde maken van een 3G-verbinding. Zat je in een gebied met weinig bereik, dan hielp het wel eens om 3G uit te schakelen. Was je op een muziekfestival en wilde je lang met de batterij doen, dan kon je 3G uitschakelen om de gebruiksduur te verlengen. Sinds de iPhone 4S is het niet meer mogelijk om 3G-ontvangst uit te schakelen: de schakelaar is verdwenen. Op veel Apple-fora is inmiddels de vraag gesteld waarom het schuifje is verdwenen, maar een definitief antwoord zul je er nog niet vinden. Toch is er een verklaring: het zou iets te maken hebben met de iPhone 4S als ‘wereldtelefoon’.


Apple heeft de iPhone 4S geschikt gemaakt voor GSM- en CDMA-netwerken. Een teardown laat zien dat er nog maar één mobiele chip in het toestel zit, namelijk de Qualcomm RTR8605 Multi-Band RF Transceiver. In de iPhone 4 waren het er twee: de SKY77541 Quad-Band GSM Chip en de SKY77542 Dual-Band GSM Chip, beide gemaakt door Skyworks Solutions. De SKY77541-chip is verantwoordelijk voor dataverkeer via UMTS/HSPA en de andere regelt het dataverkeer via GSM/GPRS/EDGE. Zette je de schakelaar om, dan werd domweg de SKY77541-chip uitgeschakeld, terwijl de andere gewoon zijn werk bleef doen.

Bij de iPhone 4S werkt dat anders: de 2G- en 3G-technologie is in één chip ondergebracht, samen met de CDMA-chip. Dat neemt minder plaats in, maar daardoor lukt het niet meer om één van de chips uit te schakelen. Blijkbaar is het ook niet mogelijk om simpelweg één van de functies van de chip uit te schakelen, al denkt men daar in de jailbreak-scene waarschijnlijk anders over. Overigens heeft Apple zelf nog niet bevestigd dat dit inderdaad de reden is dat de knop is verdwenen. Dat lijkt ook niet waarschijnlijk, aangezien Apple zelden technische details van producten na de lancering toelicht. Dat het ontbreken van de schakelaar te maken heeft met de interne hardware, is op zich geloofwaardig omdat de knop voor 3G op de oudere iPhones nog steeds aanwezig is, ook na de update naar iOS 5.

Bij de iPhone staat roaming standaard uitgeschakeld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dure kosten voor roaming maakt als je in het buitenland op vakantie bent.
Het is in de instellingen nog steeds mogelijk om dataverkeer uit te schakelen, zodat je alleen nog Wi-Fi gebruikt. Maar dat is voor buitenshuis geen oplossing omdat je dan helemaal geen dataverkeer meer krijgt. Voor veel mensen is dat niet wenselijk, omdat ze bijv. SMS hebben ingeruild voor Whatsapp.

Via: iPhone-ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2011, 15:50
Categorie iDevices
Onderwerpen 3G, schakelaar
54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.