Voorbeschouwing op de WWDC

Over een paar uur begint de keynote van Steve Jobs op de WWDC. Europees Apple-hoofd Pascal Cagni beloofde ons dat er verrassingen komen, maar liet verder niets los. Toch zijn er in grote lijnen al wel wat voorspellingen te doen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

wwdcTerwijl Nederland bijna aan het avondeten begint is het in San Francisco zeven uur ‘s ochtends. Over een klein uur moeten we aanwezig zijn bij het Moscone Center, dat op loopafstand van ons hotel ligt. Vlakbij is ook restaurant TWO, waar gisteren een diner voor de Europese media werd georganiseerd en waar Europese Apple-coryfee Pascal Cagni ons wist te vertellen dat er écht wel wat verrassingen uit de hoge hoed zullen komen. Maar wat dan?

Als je de banners bij de ingang van Moscone ziet, is duidelijk dat het vooral om Mac OS X 10.5 (Leopard) gaat. De WWDC is een ontwikkelaarsconferentie, dus het platform zal meer aandacht krijgen dan entertainmentproducten zoals de iPod, iPhone en Apple TV. Alleen wanneer Apple gaat aankondigendat het ontwikkelen van applicaties voor de iPhone wordt vrijgegeven, is dat groot nieuws voor developers. Ontwikkelaars krijgen een complete versie van Leopard mee naar huis, waar geen nieuwe functies meer aan zullen worden toegevoegd.

Wat valt er van Leopard te verwachten? Misschien wel de overstap naar het bestandssysteem ZFS en een compleet nieuwe gebruikersinterface, vooral wat de Finder betreft. Dat zijn voorspellingen die niet zover gezocht zijn. Een gerucht dat pas sinds kort de ronde doet is dat het uitstel van Leopard naar oktober te maken heeft met Vista-ondersteuning. Leopard zou in de ingebouwde versie van Boot Camp volledige ondersteuning van Vista kunnen bieden, waarbij je Mac- en Vista-applicaties naast elkaar zou kunnen draaien. Hoe we ons dat moeten voorstellen is niet helemaal duidelijk; misschien zoals CrossOver? Voor ontwikkelaars van virtualisatiesoftware zoals Parallels, zou dat rampzalig zijn. Steve Jobs blijft volhouden dat Leopard “het wachten waard is”. Er moet vandaag nog echt iets nieuws aangekondigd worden om die belofte waar te kunnen maken. Zaken zoals Time Machine zijn leuk, maar niet genoeg om vandaag een speech van 1,5 uur te vullen.

Gaat Jobs misschien een breedbeeld iPod met touchscreen aankondigen? Dat lijkt niet waarschijnlijk. Ook de eerder vandaag genoemde iPhone@Home is niet erg waarschijnlijk, al blijven de geruchten over een ultraportable apparaat sterk. De voorspelling dat er een iMac van geborsteld metaal zou worden aangekondigd is inmiddels alweer van tafel geveegd. Er komen wel nieuwe iMacs, maar dat gaat nog wel een paar weken duren.

We zullen het zien: over drie uur begint de keynote!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 15:26
Categorieën Apple, Round-up
Onderwerp wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.