De Vision Pro verscheen alweer anderhalf jaar geleden in de VS, maar is nog geen doorslaand succes. Dat komt niet alleen door het hoge prijskaartje: gebruikers hebben moeite met het vinden van goede use cases en kunnen de headset vaak niet te lang achter elkaar dragen door het zware gewicht. Met een nieuwe versie van de Vision Pro hoopt Apple het enthousiasme weer wat aan te wakkeren, al moeten we voor een grote update nog wel wat jaren wachten.
‘Vision Pro krijgt M4-update’
De nieuwere Vision Pro zou nog dit jaar aangekondigd moeten worden en wordt volgens Mark Gurman van Bloomberg voorzien van een M4-chip. Momenteel zit er nog een M2-chip in de Vision Pro. Deze chip werd al in 2022 voor het eerst gebruikt in de MacBook Air en is dus inmiddels al lang en breed ingehaald door de M4-chip die we al in elke Mac en iPad Pro vinden. Met de M4-chip zouden de prestaties verbeterd worden, al is niet duidelijk of er ook daadwerkelijk nieuwe mogelijkheden bij komen.
Naast een upgrade van de M4-chip, zou er ook een verbeterde Neural Engine in komen. Deze is verantwoordelijk voor AI-taken. De Vision Pro ondersteunt sinds dit voorjaar Apple Intelligence, waarmee functies als Schrijfhulp, Image Playground en Genmoji. Met een krachtigere Neural Engine is de Vision Pro voorbereid op krachtigere AI-functies.
Een ander probleem dat Apple zou willen aanpakken, is het draagcomfort van de Vision Pro. De nieuwe versie zou geleverd worden met een nieuwe hoofdband. Daardoor zou je de headset voor een langere tijd onafgebroken kunnen dragen, zonder dat je last hebt van hoofd- of nekpijn. De nieuwe versie van de Vision Pro zou echter niet per se lichter zijn. Deze verandering verwachten we pas bij een volledig nieuw ontworpen model, die volgens de geruchten pas in 2027 zou verschijnen.
Komt de Vision Pro met M4 naar Nederland?
De Vision Pro is momenteel verkrijgbaar bij een select aantal landen, waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Andere Europese landen als Italië, Spanje en Nederland ontbreken. Het is goed mogelijk dat Apple bij een nieuw model met M4-chip de keuze maakt om hem meteen in meer landen uit te gaan brengen, al zijn daar nu nog geen concrete aanwijzingen voor. Zo is visionOS, het besturingssysteem van de Vision Pro, nog niet in het Nederlands in te stellen. Er zijn ook nog geen tekenen dat dat met visionOS 26 gaat veranderen.
visionOS 26 brengt wel een aantal nieuwe functies naar de Vision Pro, waaronder widgets, vernieuwde Persona en meer. visionOS 26 wordt dit najaar verwacht, tegelijk met iOS 26, macOS Tahoe en watchOS 26.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'OpenAI werkt aan eigen webbrowser': zo willen zij het anders aanpakken (10-07)
- Gerucht: 'Dit ene iPhone 17-model krijgt minder werkgeheugen dan de rest' (10-07)
- 'Apple kiest opmerkelijke blauwe kleur voor iPhone 17 Air - en die hebben we nog nooit eerder gezien' (08-07)
- 'iPhone 17-serie krijgt volledig opnieuw ontworpen Dynamic Island' (08-07)
- Nieuwe renders iPhone 17 Pro (Max): 'Op deze plek komt het Apple-logo' (07-07)
Vision Pro
Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

- Alles over Apple Vision Pro
- Vision Pro releasedatum
- Vision Pro prijs in euro's
- Leuke details over Apple Vision Pro
- Vision Pro toegankelijkheidsfuncties
- Goedkopere Apple Vision-headset in 2025
- Alles over visionOS
- Optic ID: de verificatiemethode van de Vision Pro
- Digital Crown op de Vision Pro
- Persona: een virtuele versie van jezelf op Vision Pro
- Vision Pro bedienen
Ik ken weet dat er een aantal Nederlanders een Vision Pro hebben, maar zelden gebruiken. Dit heeft te maken met de prijs, maar ook met de apps die in Nederland populair zijn simpelweg niet ondersteund worden. Er zal wat meer moeten gebeuren dan alleen de ondersteuning voor Nederland. Anders is het oninteressant voor Nederland.