Vanaf nu iOS-apps maken met Adobe Flash Builder en Flex

Adobe heeft Flash Builder 4.5 en Flex 4.5 aangepast, zodat je voortaan ook apps voor iOS kunt maken. De apps zijn los verkrijgbaar en ook geschikt om apps voor Android en BlackBerry PlayBook te maken.

flash builder logoAdobe heeft de ontwikkeltools Flash Builder 4.5 en Flex 4.5 zodanig aangepast, dat je er ook iOS-apps mee kunt maken en distribueren in de App Store. De nieuwe functie werd bekendgemaakt op Adobe’s bedrijfsblog, waar productmarketingmanager Puneet Goel uitlegt dat je nu in één moeite software voor de App Store kunt maken, met één programmeertaal en één codebasis. Met Flash Builder en Flex kun je vanaf nu ook apps maken voor de BlackBerry PlayBook van RIM. Bij de lancering was alleen Android-software mogelijk.


In een filmpje laat Flash Platform-evangelist Serge Jespers zien hoe het werkt. Hij maakt een app waarmee je aandelenkoersen kunt volgen en die je vervolgens op de iPad 2, iPod touch, een Android-smartphone van HTC en de BlackBerry PlayBook kunt gebruiken. Functies zoals automatisch roteren zijn ook standaard aanwezig. Jespers zegt in onderstaand filmpje, geheel in Apple-stijl: “It’s pretty amazing.”


Adobe-videoplayer, werkt mogelijk niet op je iOS-apparaat.

flash builder doosBij de optie ‘Platform Settings’ geef je aan voor welke apparaten je je app wilt ontwikkelen: iPhone of iPod touch, of het grotere scherm van de iPad. Vervolgens hoef je niet voor elk platform een build aan te maken. Ontwikkelaars kunnen Flash Builder 4.5 (€617,61) en Flex 4.5 (gratis) apart aanschaffen of in een pakket kopen. Het maakt deel uit van Creative Suite 5.5 Web Premium en de Master Collection.

Het betekent overigens niet dat Flash nu is toegestaan op iOS-apparaten. Wel heeft Adobe de ondersteuning voor iPhone en iPad uitgebreid, zoals met een tool (‘Wallaby’) waarmee je Flash naar HTML5 kunt converteren. Je gebruikt dan een .fla-filmpje en zet dit om naar html, zodat je het kunt openen in Safari op een iOS-apparaat. Voorheen verbood Apple om externe ontwikkelkits te gebruiken, waarmee je bijvoorbeeld Flash- of Java-content makkelijk kon omzetten naar iOS-apps. Later paste Apple het beleid weer aan en stond toe dat ontwikkelaars tools zoals Adobe’s Flash Builder gebruiken voor het maken van apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 juni 2011 om 16:15
Categorie
Apps
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.