Apple en operators profiteren van hergebruikte iPhones

De tweedehands markt voor iPhones is groter dan voor welke andere smartphone dan ook. Onderzoekers denken dat tweedehands iPhones goed zijn voor Apple, de gebruikers en de operators.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone_in_handConsumer Intelligence Research Partners heeft onderzoek gedaan naar de tweedehands markt voor iPhones. Dat we aandacht eraan besteden, heeft ermee te maken dat de cijfers voor de iPhone sterk afwijken van andere toestellen. Van alle hergebruikte telefoontoestellen gaat het in 49% van de gevallen om een iPhone. Een BlackBerry wordt heel wat minder cadeau gedaan of tweedehands verkocht (21%). En bij Android lukt het nauwelijks om iemand nog blij te maken met een gebruikt toestel: in het tweedehandscircuit draait slechts 15% van de toestellen op Android. Het hergebruik van toestellen is volgens CIRP niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor gebruikers, operators en Apple zelf.

Lees ook: iPhone tweedehands verkopen: krijg de beste prijs voor je oude iPhone

De iPhone wordt vooral veel weggegeven, zo blijkt uit de cijfers. Maar de iPhone is ook koploper als het om tweedehands verkopen gaat. CIRP schat dat tweedehands iPhones goed zijn voor 11% voor de toestelactiveringen bij de operators. Gunstig voor de operators, want ze krijgen een nieuwe klant erbij zonder toestelsubsidie te hoeven geven. Daarmee bespaart een operators zo’n 400 dollar. Amerikaanse operators zoals AT&T en Verizon hebben daardoor in het vierde kwartaal van 2011 tussen de 400 en 800 miljoen dollar bespaard. Daarbij is even geen rekening gehouden met het feit dat operators een deel van de kosten van ‘gesubsidieerde’ toestellen verwerken in de prijzen van de abonnementen.

iphone-tweedehandsDe tweedehandsmarkt is ook gunstig voor Apple: partners, kinderen en vrienden die een iPhone cadeau krijgen, maken voor het eerst kennis met de iPhone. Ze gaan geld uitgeven aan apps en hoesjes, gaan wat vaker naar de Apple Store en blijven misschien wel jarenlang Apple-gebruiker. CIRP geeft toe dat de enorme handel in tweedehands iPhones tegelijk ook concurrentie voor nieuwe iPhones betekent: je kunt goedkoper een tweedehands iPhone 4 aanschaffen dan nu naar de winkel gaan om een gloednieuwe iPhone 4 te kopen. Het tweedehandscircuit is dus ook gunstig voor de gebruikers, want zij hebben een mogelijkheid om goedkoop aan een gewild toestel te komen.

Ook hier geldt: wie eenmaal heeft kennisgemaakt met Apple heeft meer kans om te blijven hangen en gaat misschien wel overwegen om een Mac aan te schaffen. Het levert Apple in ieder geval meer op dan wanneer de iPhone in een la was beland.

Ligt er nog een ongebruikte iPhone in jouw bureaula en wil je hem verkopen? Vaste iPhoneclub-bezoekers kunnen daarvoor terecht in ons verkoopforum. Om snelle gelukzoekers buiten de deur te houden, verwachten we wel dat je minimaal 50 forumberichten hebt geplaatst of minimaal 3 maanden lid bent van het forum. In het verleden gaven we een tip hoe je je tweedehands iPhone voor meer geld kunt verkopen, dan je er ooit zelf voor betaald hebt. De schaarste is nu niet meer zo groot als in 2008, maar je kunt nog steeds een aardige prijs voor je iPhone krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 oktober 2014, 12:00
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp tweedehands

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.