Tip: APN Changer past de GPRS- en 3G-instellingen op je iPhone aan

Bij een upgrade naar iPhone firmware 2.0 kan het voorkomen dat de GPRS/UMTS of APN-instellingen van je iPhone onvindbaar zijn. Met de tool APN Changer kun je de instellingen toch wijzigen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

APN ChangerAls je de upgrade naar firmware 2.0 hebt gemaakt, dan zul je gemerkt hebben dat het menu voor het aanpassen van de GPRS-/UMTS-instellingen lastig te vinden is. De oude manier om je APN (internettoegangspunt) in te stellen lijkt spoorloos verdwenen. Het handige tool APN Changer lost dit op. APN Changer kan ook een ander probleem oplossen bij upgraders die geen T-Mobile iPhone-abonnement hebben.


Als je een T-Mobile-gebruiker bent en je firmware upgrade naar versie 2.0 krijg je de vraag of je de instellingen van je lokale aanbieder wilt overnemen. Je hebt dan feitelijk geen andere keus dan ‘Ja’ te kiezen. Dit heeft echter als gevolg dat voor de APN de Smartsites-instellingen van T-Mobile worden overgenomen. Dit zijn de instellingen die de iPhone-abonnementen gebruiken, maar het is nog niet duidelijk of gebruikers zonder officieel iPhone-abonnement hier ongestraft gebruik van kunnen maken. Met andere woorden: valt internetten via de Smartsites-instellingen onder je Pocket Internet Totaal-bundel of word je per MB afgerekend? APN Changer kan ervoor zorgen dat de vanouds bekende instellingen weer in je telefoon worden gezet.

Mobiel datanetwerk instellenAPN Changer is ook handig om de APN-instellingen van andere providers goed te zetten. Normaalgesproken ga je bij firmwareversie 2.0 voor de instellingen van je GPRS/UMTS/3G-netwerk naar:
Instellingen > Algemeen > Netwerk > Mobiel datanetwerk

Bij veel mensen (maar niet alle) blijkt de optie ‘Mobiel datanetwerk’ in firmware 2.0 te ontbreken. In plaats daarvan staat er alleen een schakelaar voor het 3G-netwerk.

3G schakelaarAPN Changer is een website die een simpel, downloadbaar bestandje genereert dat je als profiel kunt importeren. De instellingen zijn daarna te vinden in het plist-bestand:

/Library/Preferences/SystemConfiguration/preferences.plist

APN Changer is overigens ook handig als je ervoor hebt gekozen om geen mobiel internetabonnement af te sluiten en je de APN-instellingen dus leeg wilt houden. Kies in dat geval de optie Disable Data (Fake APN), maar let op dat je bij sommige operators ook met een lege APN nog via GPRS/UMTS op internet kunt!

Zelf uitproberen: APN Changer (webapplicatie)

Meer over dit onderwerp kun je lezen in de forumdiscussie: Instellingen GPRS / APN: hoe moet dat?

Deze tip werd gedaan door Sparc, dank daarvoor!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.