Tim Cook praat over iWatch, iOS 7, Apple TV en meer op D11 (update: video)

Tim Cook sprak op technologieconferentie over iOS 7, de Apple TV, iWatch en veel meer. In dit artikel bundelen we alle interessante uitspraken van de Apple-CEO.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook D11Apple-CEO Tim Cook werd vannacht geïnterviewd op technologieconferentie D11. In het gesprek werden opmerkelijk veel nieuwe en bestaande Apple-producten besproken: hij had het bijvoorbeeld over de potentie van een mogelijke iWatch en legde uit waarom er maar een enkel iPhone-model per jaar op de markt verschijnt. Ook bleek uit het interview dat iOS in de toekomst opener voor ontwikkelaars zal worden. In dit artikel hebben we alle interessante uitspraken van Cook op een rij gezet.

iOS wordt toegankelijker voor app-ontwikkelaars

Tim Cook sprak kort over de toegankelijkheid van iOS voor ontwikkelaars van iOS-applicaties. Bepaalde delen van de iPhone worden op het moment nog afgeschermd, om zo te voorkomen dat er misbruik van functies wordt gemaakt of dat de ervaring van de gebruiker wordt verpest. Cook zegt echter dat Apple de API’s voor bepaalde iOS-functies meer open wil stellen, zodat een app meer met je iDevice kan doen dan nu het geval is. Hoe open dit precies zal zijn, moeten we alleen nog zien. Apple wil door het openstellen van iOS voor ontwikkelaars namelijk niet de gebruikerservaring minder maken.

Ontwikkelen Android-apps niet uitgesloten

Apple heeft tot vandaag alleen nog maar apps voor iOS ontwikkeld, maar Cook sluit de mogelijkheid om ook voor Android te gaan ontwikkelen niet uit. Hij lijkt echter geen specifieke plannen te hebben:

Als we het logisch zouden vinden [om Android-apps te maken], zouden we dit doen.

Apple hint naar iWatch

Tijdens het interview liet Tim Cook vallen dat Apple erg veel interesse heeft in draagbare computers. Hierbij ging het om accessoires zoals de Nike FuelBand.

Het is een markt die klaar is om verkend te worden. Hij is klaar voor ons om enthousiast over te worden. Veel bedrijven zullen zich op deze markt storten.

Hoewel Cook in het midden liet wat voor apparaten ze exact naar kijken, zijn er al langer geruchten die wijzen op een Apple iWatch – een Apple-horloge met iPhone-koppeling die bijvoorbeeld notificaties kan tonen. Cook zei erg blij te zijn met zijn Nike FuelBand, maar dat er verder geen draagbare apparaten op de markt zijn die meerdere dingen doen en echt interessant zijn. Google Glass ziet Cook niet snel aanslaan: de Google-bril zou echt fenomenaal moeten zijn om gebruikers over te halen om hem te willen dragen.

Waarom Apple één iPhone per jaar maakt

Veel smartphone-fabrikanten komen met meerdere smartphones per jaar, maar Apple beperkt zich tot nu toe tot slechts een enkel model. Dat is volgens Cook niet zonder reden:

Er is veel precies werk voor nodig om een telefoon goed te maken als je de hardware, software en de bijbehorende diensten allemaal moet maken. We hebben er voor gekozen om die aspecten goed uit te voeren. Om dat te doen hebben we bepaalde keuzes gemaakt. We kunnen daarom niet onze focus verliezen door op meerdere devices te richten.

Na de uitspraak lijkt de productie van een budget-iPhone iets minder waarschijnlijk. Deze iPhone zou immers gelijktijdig met de ‘gewone’ iPhone worden geproduceerd.

Jonathan Ive veel bijgedragen aan herontwerp iOS 7

Nadat Jonathan Ive een prominente positie innam bij Apple’s software-team gingen we er al van uit dat hij zich op iOS ging richten, vooral nu Scott Forstall is vertrokken. Cook bevestigt dit en benadrukt Ive’s belangrijke positie. Volgens Cook is Ive de uitgelezen persoon voor het herontwerp:

Apple zag dat Jony al vele jaren een significante rol speelde bij het ontwerp van Apple-producten. We dachten dat hij ook zo’n rol voor onze software kon spelen.

13 miljoen Apple TV’s verkocht

Apple’s eigen televisie is nog steeds niet uit de doeken gedaan, maar volgens Cook doet de Apple TV het best goed: dit apparaatje zou inmiddels 13 miljoen keer zijn verkocht, waarvan de helft dit jaar over de toonbank ging. De cijfers zijn volgens Cook opmerkelijk, omdat de Apple TV niet zo prominent in reclames voorbijkomt als bijvoorbeeld de iPhone.

Dit jaar nu al 9 bedrijven overgenomen

Apple neemt net als ieder ander groot bedrijf een aantal andere bedrijven per jaar over. Volgens Cook is het aantal dit jaar alleen fors aan het groeien: in afgelopen jaren nam Apple zes tot zeven bedrijven in een enkel jaar over, maar in 2013 heeft Apple nu al 9 bedrijven in huis gehaald. Om wat voor bedrijven het exact gaat houdt Cook in het midden. Toen aan Cook werd gevraagd Apple een overnamebod op Waze had geboden, antwoordde hij kortweg met “nee”.

Lisa Jackson, de voormalige leider van de Amerikaanse Environmental Protection Agency, is volgens Cook ook onlangs door Apple aangenomen. Zij zal zich bezighouden met veel milieugerelateerde bezigheden binnen Apple. Dit zou kunnen betekenen dat zij zal kijken naar hoe milieubewust bijvoorbeeld de iPhone wordt geproduceerd, en wat er gedaan kan worden om dit proces duurzamer te maken.

De volledige video van D11 is inmiddels hieronder beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2013, 19:19
Categorie Apple
Onderwerp tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.