Terugblik op Mobile Dev Camp 29 en 30 november

Een terugblik op Mobile Dev Camp, dat afgelopen weekend plaatsvond in Amsterdam. De

mobile dev campDit weekend kon je in Amsterdam terecht voor Mobile Dev Camp, een tweedaagse bijeenkomst voor ontwikkelaars en mensen die iets meer wil weten over applicatieontwikkeling voor mobiele apparaten. Vorige keer stond het evenement in het teken van de iPhone SDK, maar deze keer was voor een wat bredere insteek gekozen: Symbian en Android waren ook vertegenwoordigd in presentaties en in de projecten van ontwikkelaars. Wij waren erbij en maakten een terugblik.

Dag 1 stond in het teken van workshops en presentaties. We waren bij een sessie over het ontwikkelen van Android-applicaties door Diego Torres Milano, die speciaal voor het evenement vanuit Malta was overgekomen. Het is te merken dat de belangstelling voor Android onder ontwikkelaars aan het toenemen is: de meeste bezoekers schoven aan voor deze presentatie. Minder belangstelling was er voor een presentatie over geld verdienen en de toekomst van Symbian, maar dat gaat volgens presentator Robert Harmsen binnenkort veranderen als Nokia z’n eigen App Store openstelt. Voor de lunch was een sponsor gevonden: iTypeFastr, die binnenkort een beta-applicatie gaat uitbrengen waarmee je sneller kunt typen op je iPhone (met jailbreak). Mensen die alvast een preview wilden testen konden zich inschrijven.

Organisator Peter Robinett hield en sessie over het schrijven van applicaties in JavaScript waarbij je met diensten als PhoneGap daaruit native applicaties kunt ontwikkelen. Later op de dag keken we naar een presentatie van Vincent Verweij over het maken van 3D-applicaties met de Unity-engine. Ook al was de inhoud van de presentaties niet voor iedereen praktisch toepasbaar (er zaten ook heel wat niet-ontwikkelaars in de zaal), het bood toch een goed inzicht waar mensen zoal mee bezig zijn. Minstens zo belangrijk was natuurlijk de mogelijkheid om te netwerken, te praten over het ontwikkelen van applicaties, of het aan de man brengen daarvan.

[flickr]set:72157610538000064[/flickr]

Dag twee stond in het teken van de hackathon, waarbij in één dag een applicatie moest worden ontwikkeld. Eén groepje ging aan de slag met een Symbian-applicatie waarmee het mogelijk is om iemand te bellen en daarna meteen weer op te hangen. Handig als je belkosten wilt besparen en volgens de (Spaanse) ontwikkelaars een populaire manier om in Spanje te zorgen dat je maandelijks belminuten overhoudt. Ontwikkelaar Don Hopkins had een applicatie gemaakt waarmee je kunt mindmappen aan de hand van locaties. De applicatie zag er prachtig uit en Don nam uitgebreid de tijd om uit te leggen hoe hij het project had aangepakt, maar gaf wel eerlijk toe dat hij al eerder aan zijn applicatie iLoci was begonnen. Don won het pakket Flash CS4, als ontwikkelaar met de mooiste grafische interface.

Twee andere ontwikkelaars hadden het heel anders aangepakt: geen grafische interface, maar wel een werkende demo waarmee je RFID-chips (Mifare) met een iPod touch zou kunnen uitlezen. Ze wonnen de derde prijs (een Griffin iClarifi), beschikbaar gesteld door iPhonecentre en iPhoneclub. We hadden ook een Xtand en een Jawbone Bluetooth headset meegebracht als eerste en tweede prijs. Die gingen naar een applicatie met de naam Canned Openers die kant-en-klare openingszinnen presenteert en een multiplayer-game met de naam Laser Chess. Die laatste was gemaakt door Jelle, Joris en Gijsbert van Moop.me, die eerder de applicaties iNap en File Info hebben gemaakt.

Organisator Peter Robinett is van plan om de komende tijd vaker een Mobile Dev Camp te organiseren. Over de formule en de frequentie wordt nog nagedacht.

De presentaties zijn al online te bekijken via Mobile Dev Camp. Een beschrijving van de applicaties die in de Hackathon zijn gemaakt zal daar ook binnenkort verschijnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 december 2008, 8:00
Categorie Round-up
Onderwerp ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.