T-Mobile start proef voor beter dataverkeer en langere batterijduur

T-Mobile heeft Cell_PCH op het netwerk geactiveerd. Dit houdt in dat er minder congestie op het netwerk is, data-arme toepassingen voorrang krijgen en batterijen van smartphones langer meegaan.

groei dataverkeerMeer dan de helft van het dataverkeer in Nederland gaat via de netwerken van T-Mobile. Bij het verwerken van al dat dataverkeer kan er wel eens congestie (verstopping) optreden, vooral op plaatsen waar veel mensen samenkomen. T-Mobile heeft aangekondigd dat ze nieuwe technologie van Nokia Siemens in gebruik hebben genomen, dat juist tijdens drukke evenementen zorgt dat het netwerk bereikbaar blijft. Applicaties die minder data verbruiken, krijgen voorrang. Je kan dus wel blijven e-mailen en twitteren, maar het versturen van foto’s of het bekijken van een video wordt bijvoorbeeld lastiger (traffic shaping).

Apps die veel data gebruiken, kunnen geblokkeerd zijn omdat ze de bereikbaarheid van het netwerk in gevaar brengen. T-Mobile is gestart met een pilot met deze technologie, die paging channel (Cell_PCH) wordt genoemd. De technologie zorgt er ook voor dat de batterij van je smartphone langer meegaat. Applicaties die ‘always-on’ zijn, maken heel veel korte verbindingen met het netwerk, om te checken of er updates zijn. Daardoor raakt het netwerk overbelast en kan de batterij sneller leegraken. Cell_PCH verbetert ook dat laatstgenoemde probleem, met 30 procent minder signaling, oftewel 30% minder belasting op de masten en dus ook minder onnodig batterijverbruik.

Cell_PCH is in het hele netwerk van Deutsche Telekom Group geactiveerd. Stephane Oge, directeur netwerkontwerp en ontwikkeling van T-Mobile, gaf aan dat hij geen voorstander is van verschillende serviceniveau’s en verschillende prijskaartjes. Een bedrijf dat betaalt voor meer capaciteit, zou dan voorrang krijgen op het netwerk. Begin vorig jaar liet algemeen directeur Bart Weijermars van T-Mobile Nederland voorzichtig weten wel iets te zien in een apart iPhone-tethering-abonnement als extra serviceoptie.

Merk jij iets van verbeterde batterijduur?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2011, 9:50
Categorie Providers
Onderwerpen batterij, nokia, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.