T-Mobile verbetert 4G-bereik in 2015 met extra frequentie

T-Mobile gaat in 2015 het bereik van het 4G-netwerk verbeteren door het inschakelen van een lagere frequentie, zodat binnenshuis ook betere dekking is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

t-mobileT-Mobile gaat begin 2015 een extra frequentieband inschakelen voor het 4G-netwerk. Dit zal zorgen voor betere dekking. De provider geeft toe dat het 4G-bereik binnenshuis momenteel nog niet zo goed is en dat ze daar iets aan zullen doen. T-Mobile maakt momenteel gebruik van hoge frequentiebanden. Met name de 1800MHz-band is prettig voor iPhone-gebruikers, want het betekent dat ook iPhone 5-gebruikers op het 4G-netwerk kunnen. Maar het bereik is bij die hogere frequenties wel lager. Daar gaat T-Mobile iets aan doen door ook de 900MHz-band in te schakelen. Volgens T-Mobile hebben ze in de Randstad al een hogere gemiddelde snelheid in vergelijking met concurrenten: het theoretisch maximum is 150 Mbps.

900MHz alleen voor nieuwste iPhones interessant

Het blijkt een afweging te zijn tussen bereik en snelheid: concurrenten die al gebruik maken van een lagere frequentieband (namelijk 800MHz) hebben een theoretische snelheid die lager ligt, maar hebben wel een groter bereik. Andersom geldt ook dat de T-Mobile-masten op 1800MHz weliswaar een hogere snelheid hebben, maar dat gaat gepaard met een kleiner bereik. Daardoor heeft T-Mobile nog steeds geen landelijke dekking, terwijl concurrenten KPN en Vodafone dat al wel (bijna) rond hebben en alweer bezig zijn met de volgende stap, LTE Advanced (of 4G+). Op bijna de helft van de locaties heeft T-Mobile al 4G-dekking ingeschakeld. Het gaat daarbij om circa tweeduizend locaties. Alleen gebruikers van een iPhone 5s en iPhone 5c hebben iets aan de 800/900MHz-frequentie, want uit de tabel in ons Dossier 4G is af te lezen dat alleen deze twee Apple-toestellen de frequentie ondersteunen.

Om de locaties beter te kunnen inspecteren gaat T-Mobile drones inschakelen. De eerste test daarmee gebeurt op 17 september in Utrecht. Bevalt de inspectie met drones, dan zal T-Mobile het ook in de rest van Nederland gaan inzetten.

4G-gebruikers downloaden niet altijd meer

T-Mobile maakte tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Den Haag ook bekend dat klanten van T-Mobile per maand ongeveer 310MB data verbruiken op het 4G-netwerk, bij het gebruik van websites en apps. Op het 3G-netwerk is het verbruik iets lager: 290MB. Het lijkt er dus in eerste instantie op dat mensen niet bijster veel meer gaan internetten, als ze toegang hebben tot een 4G-netwerk. Maar schijn bedriegt, want als het om downloaden van torrents gaat, ligt het gebruik wel degelijk hoger: op het 4G-netwerk wordt viermaal zoveel dataverkeer door torrents gemeten dan over 3G. Per maand verbruiken de klanten op het 4G-netwerk bijna 50MB voor het downloaden van torrents en op het 3G-netwerk is dat slechts 10MB. Het gebruik van streaming audio en video ligt op het 4G-netwerk ook veel hoger, ongeveer driemaal zoveel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2016, 15:05
Categorie Achtergrond
Onderwerp t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.