sixdots-icoon

Belgische mobiele betaalapp Sixdots van start

Sixdots is een nieuwe mobiele betaalapp voor Belgische gebruikers. Het werkt met alle grote banken. Afrekenen doe je met QR-codes en een 6-cijferige pincode.

sixdots-icoonHet Belgische betaalapp Sixdots is vanaf deze week live op iPhone en Android. Alle grote Belgische banken en provider Proximus ondersteunen de betaaloplossing, die eigenlijk al in het voorjaar van 2014 van start zou gaan. Sixdots lijkt op een combinatie van iDEAL en Apple Pay-concurrent CurrentC, omdat er gebruik wordt gemaakt van QR-codes.

Je installeert de app, kiest jouw bank en vult de gegevens van de bankpas in. Ook maak je een unieke code van zes cijfers aan, waarmee je elke transactie moet bevestigen. Hieraan ontleent de app zijn naam. Die zescijferige code heeft wel als gevaar dat mensen snel voor een gemakkelijk te raden geboortedatum zullen kiezen. En ander nadeel is dat het geen unieke eenmalige code is, die niemand te zien krijgt, zoals bij Apple Pay het geval is. En dan zijn er ook nog de QR-codes… waarvan we eigenlijk alweer hoopten dat ze stilletjes zouden verdwijnen.

sixdots-iphone-app sixdots-qr-code

De banken die meedoen zijn ING, BNP Paribas Fortis, KBC en Belfius. Aanvankelijk kunnen klanten online en mobiele betalingen doen, maar ook betalingen in winkels en directe betaling tussen twee personen. Om bijvoorbeeld een etentje terug te betalen aan vrienden die het bedrag hebben voorgeschoten, moet je de QR-code op andermans telefoon scannen. Wil je in een winkel of horecagelegenheid afrekenen met Sixdots, dan moet je ook de QR-code scannen. Er komt geen kaartlezer aan te pas.

Winkeliers moeten Bancontact/Mister Cash mobiel geactiveerd hebben, om betalingen met Sixdots te kunnen accepteren. Ondersteuning voor MasterPass is er nog niet. Daaraan zal later worden gewerkt, omdat de initiatiefnemers eerst de gebruikerservaring willen verbeteren. Ook komen er in een later stadium nieuwe diensten bij, zoals het koppelen van meerdere bankpassen en creditcards, koppeling tussen Sixdots en toepassingen van zijn eigen bank en kortingsbonnen opslaan. De initiatiefnemers benadrukken het open ecosysteem dat schuil gaat achter Sixdots, zodat ook andere partners en betaalaanbieders kunnen aanhaken.

Een jaar geleden werd Sixdots aangekondigd. Of dit dé oplossing is voor mobiel betalen in België is nog maar de vraag. Het bijzondere is vooral dat alle Belgische grootbanken meedoen, zodat het meteen voor de meeste Belgen toegankelijk is. Maar of de Belgen nu massaal QR-codes gaan scannen bij de kassa, is nog even de vraag. Je kunt de app installeren via de App Store en Google Play.

Downloaden: Sixdots voor iPhone en iPad (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2014, 10:20
Categorie Apps
Onderwerpen belgisch, belgische apps, financieel, mobiel bankieren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.