Sculpteo: maak je oude iPod-dock geschikt voor de iPhone 5

Sculpteo maakt inzetstukjes voor oude iPod-docks. Zo maak je een oude iPod-dock geschikt voor de huidige iPhone, voor maar 17 dollar. Het voorkomt dat spullen weggegooid worden omdat ze kapot of verouderd zijn.

sculpteo dockSculpteo laat zien waar 3D-printen ideaal voor is: maken van onderdelen die niet meer officieel verkrijgbaar zijn. Heb je bijvoorbeeld een oude iPod-dock van Bose, Sony, JBL of een andere bekende fabrikant, dan is daarbij geen rekening gehouden met toekomstige iPhones. Het Franse bedrijf Sculpteo heeft de oplossing: met een 3D-printer maken ze gewoon een passende adapter. Voor 17 dollar heb je een passend inzetstukje voor speakerdocks zoals de BOSE SoundDock.

Ook de JBL OnStage en diverse Yamaha-, Pioneer- en iHome-docks zijn geschikt. Je zit niet vast aan knaloranje, want zoals gebruikelijk bij 3D-printing kies je zelf de gewenste kleur. Er is keuze uit hoogglans plastic in 10 kleuren, waaronder zwart en wit. 3D-printen opent veel meer mogelijkheden om reserveonderdelen voor talloze apparaten te maken, zoals batterijklepjes, handvaten en clips. Allerlei onderdelen die kapot kunnen gaan en die je normaal gesproken niet zomaar kunt vervangen.

Daardoor kun je oude apparaten langer blijven gebruiken en belandt er minder op de vuilnishoop. Sculpteo CEO Clement Moreau ziet allerlei mogelijkheden om spullen te blijven gebruiken, ook als de markt overstapt op andere aansluitingen. Het gaat om printing on demand, voor een heel specifiek doel en een heel specifiek publiek. Maar omdat het per stuk gefabriceerd wordt, kan het toch rendabel zijn. Het mooie is natuurlijk als we dat straks gewoon thuis kunnen doen, maar dat is nog een dure hobby: een Makerbot Replicator 2 voor thuis kost $2.800. Maar misschien komt er een tussenoplossing aan: copyshops die naast het kopiëren op papier ook 3D-printen gaan aanbieden, zodat je bij kapot speelgoed even de deur uitloopt om een onderdeeltje te printen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 maart 2013, 11:02
Categorie Accessoires
Onderwerpen 3d, dock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.