“Running out of disk space”: Meer diskruimte op je iPhone

Veel iPhone gebruikers krijgen vroeg of laat de melding “Warning: You are running out of disk space. Please delete some photos or videos.” op hun scherm. Dit artikel legt uit waar deze melding vandaan komt en hoe het is op te lossen.
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

Warning: Running out of disk spaceVeel iPhone-gebruikers krijgen vroeg of laat de melding “Warning: You are running out of disk space. Please delete some photos or videos” op hun scherm. Bij het controleren van de vrije ruimte via Settings (Instellingen) > General (Algemeen) zul je zien dat er in de meeste gevallen nog enkele gigabytes aan vrije ruimte beschikbaar is op je iPhone. Hoe kan dat toch? Hoewel dit in eerste instantie lijkt op een fout in de iPhone, is dat niet het geval. In dit artikel lees je de achtergrond van het probleem en natuurlijk enkele oplossingen om meer vrije diskruimte beschikbaar te krijgen.


De harde schijf in je iPhone is opgedeeld in twee delen: een zogenaamde OS-partitie en een Media-partitie. Voor de OS-partitie is 300MB gereserveerd en voor de Media-partitie de overige nog beschikbare ruimte. Op de Media-partitie wordt zoals de naam al aangeeft alle met iTunes gesynchroniseerde media geplaatst, zoals je muziek, podcasts, video’s en foto’s die je met de ingebouwde camera maakt.

Op de OS-partitie bevindt zich de firmware (besturingssysteem) van je iPhone. Deze neemt ongeveer 260MB ruimte in beslag. Als je net met het “hacken” van je iPhone bent begonnen en je iPhone voorziet van de nodige tools, tweaks en fixes zoals OpenBSD, SSH, Installer, Nederlandse taal en Nederlands woordenboek (beiden via de iFoneguide Repository) ben je in totaal al bijna 280MB ‘kwijt’. De grens van 300MB en de bovengenoemde melding komt dan snel in zicht als je ook nog extra applicaties wilt installeren.

Je kunt je afvragen waarom Apple de ruimte van de OS-partitie niet groter heeft gemaakt? Het antwoord hierop is vrij simpel. Een originele, niet-gehackte iPhone heeft nog 40MB over en het is natuurlijk nooit de bedoeling geweest van Apple dat er allemaal extra software geïnstalleerd zou gaan worden. De vrije ruimte was dus meer dan voldoende als buffer. Overigens heeft firmware 2.0 een OS-partitie van 500MB.

BossToolGelukkig is het mogelijk om meer vrije ruimte voor applicaties beschikbaar te maken in je OS-partitie. Een grootverbruiker van de beschikbare ruimte in de OS-partitie zijn de fonts. Deze nemen ongeveer 70MB in beslag. De lettertypen kunnen door middel van BossTool eenvoudig worden verplaatst naar de veel grotere Media-partitie. Je vindt BossTool in Installer.

  • Installeer en start BossTool;
  • Selecteer ‘Free Disk Space’;
  • Selecteer ‘Relocate Fonts’;
  • Wacht 30 seconden en je fonts zijn verplaatst naar de Media-partitie.

Hierna zal je in het scherm Overview van BossTool zien dat de vrije ruimte op ‘/’ (de OS-partitie) met 70MB is toegenomen en het diskruimteprobleem hiermee (voorlopig) tot het verleden behoort.

BossTool biedt ook de mogelijkheid om ringtones en applicaties te verplaatsen. Deze laatste optie is echter niet aan te raden, omdat niet alle programma’s hier goed mee overweg kunnen.

Ben je een gevorderde iPhone-gebruiker en niet bang voor de commandline, dan kan je ook onderstaande commando’s gebruiken om de fonts te verplaatsen:

[code language=”bash”]
# mkdir /private/var/Fonts
# cp -Rp /System/Library/Fonts/* /private/var/Fonts/
# mv /System/Library/Fonts /System/Library/Fonts.backup && ln -s /private/var/Fonts/ /System/Library/Fonts
# mv /System/Library/Fonts.backup /private/var/Fonts.backup
[/code]

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 juli 2008 om 16:12
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.