Roamingkosten vanaf 1 juli weer omlaag, EU nog niet tevreden

Op 1 juli treedt er een prijsverlaging voor roamingkosten in werking. Maar volgens de EU zijn de prijzen nog niet laag genoeg. Er wordt onvoldoende geconcurreerd.

iphone kaartVolgens de Europese Commissie concurreren mobiele netwerken onvoldoende op prijs, maar proberen ze zo hoog mogelijke roamingkosten te rekenen. In een interim-rapport dat vandaag werd gepubliceerd, pleit de Europese Commissie ervoor dat er meer concurrentie komt. Het gaat daarbij niet alleen om dataverkeer in het buitenland, maar ook telefoongesprekken en sms-berichten. Sinds 2007 treedt de EU op tegen de kosten door prijsplafonds te dicteren. Aanstaande donderdag, op 1 juli, gaat er opnieuw een prijsverlaging in, maar dat is volgens de Commissie niet genoeg.

Vanaf donderdag betaal je maximaal €0,39 per minuut voor uitgaande gesprekken (was €0,43) en €0,15 voor binnenkomende gesprekken (was €0,19). Bij het versturen van sms-berichten blijft de prijs voorlopig op €0,11.

De genoemde prijzen zijn exclusief eventuele belastingen. De prijzen zijn gaandeweg veel lager geworden: ze liggen 70 procent lager dan in 2005. Maar toch is het niet genoeg: de operators concurreren niet genoeg op prijs, ze rekenen meestal het maximaal mogelijke bedrag. In 2015 is het de bedoeling dat een telefoontje in een ander Europees land net zoveel kost als in je thuisland.

Bij dataroaming ligt de situatie anders: ook daar zijn de prijzen gaandeweg verlaagd en ook op 1 juli gaan de prijzen weer omlaag: van €1 naar €0,80 per megabyte. Volgens de Commissie doen de operators daar wel hun best: ze rekenen gemiddeld nog maar €0,55 per megabyte. Maar ook dat moet nog omlaag, want voor volgend jaar zijn prijzen van €0,50 per megabyte verplicht gesteld. Het gaat daarbij om groothandelsprijzen, niet om de prijzen die de consument krijgt berekend (daar gaat de Commissie namelijk niet over). En dat is jammer, want ze liggen aanmerkelijk hoger: eind vorig jaar betaalden consumenten €2,66 per megabyte.

Er wordt dus een behoorlijke marge in rekening gebracht. Maar als de prijs omlaag gaat, verdienen de operators niet noodzakelijk minder: de Commissie schat dat het volume in dataroaming tussen eind 2008 en eind 2009 met 40% was gestegen. De prijsverlaging (van €3,62 naar €2,66) bedroeg 36% dus qua inkomsten zijn de operators nauwelijks erop achteruit gegaan. Roamingkosten met data zijn de grootste boosdoener van een ‘bill shock’, waarbij mensen thuis komen van vakantie en een factuur van honderden of zelfs duizenden euro’s op de deurmat vinden. Gelukkig staat op de iPhone roaming standaard uit.

Vanaf 1 juli gaat nog een andere maatregel in: er gelden nieuwe limieten voor dataroaming. Bijvoorbeeld bij KPN kun je per maand niet meer dan 50 euro kwijt zijn aan dataroaming, tenzij je er expliciet toestemming voor gegeven hebt. Bij andere operators gelden soortgelijke limieten. Meer info in ons eerdere artikel: Nieuwe limieten voor dataroaming in buitenland.

Het interim-rapport (PDF)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juni 2010, 23:35
Categorie Providers
Onderwerp roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.