Review IntelliScreenX – dé vervanger van berichtencentrum (jailbreak)

Intelliborn heeft het berichtencentrum als uitgangspunt genomen en deze verder doorontwikkeld om nog veel meer nuttige informatie op je ‘lockscreen‘ en als ‘infoshade‘ te tonen. IntelliScreenX is nu beschikbaar als publieke beta.

IntelliScreenX - Dé vervanger van berichtencentrumSinds iOS 5 kun je een overzicht krijgen van je recent ontvangen notificaties in de vorm van het berichtencentrum (ook wel bekend als ‘notificationcenter‘). De ontwikkelaars van Intelliborn hebben het berichtencentrum als uitgangspunt genomen en deze verder doorontwikkeld om nog veel meer nuttige informatie op je ‘lockscreen‘ en als ‘infoshade‘ te tonen. IntelliScreenX is nu beschikbaar als publieke beta. iPhoneclub nam daarvoor al deel aan de exclusieve gesloten beta-periode en brengt je op basis daarvan deze uitgebreide review.

IntelliScreenX: hoe werkt het en wat kun je ermee?

Om gebruik te kunnen maken van IntelliScreenX slide je deze naar beneden zoals je gewend bent van berichtencentrum, maar het is ook mogelijk om IntelliScreenX op het lockscreen te tonen. Standaard zal dan een overzicht getoond worden van notificaties, maar ook het weer en afspraken in je agenda worden op dit scherm getoond. Door verder naar beneden toe te sliden wordt er een balk weergegeven met opties die je normaliter via SBSettings zou kunnen bedienen, zoals het aan- en uitzetten van de airplane-modus, BlueTooth, WiFi, 3G een rotatielock en het uitvoeren van een respring. Door op deze balk een slide-beweging naar links te maken kun je ook nog de helderheid van het scherm instellen. Als IntelliScreenX eenmaal is geladen kun je vloeiend wisselen tussen de verschillende schermen die de tweak biedt en voelt het gebruik van de tweak bijna alsof Apple het berichtencentrum zelf heeft doorontwikkeld.

Wat IntelliScreenX namelijk met name interessant maakt, naast de integratie in het lockscreen, is dat er links en rechts van het standaard overzicht nog meer relevante informatie te vinden is. Links van het standaard scherm vind je een overzicht van recente e-mails, terwijl de drie schermen aan de rechterkant gevuld kunnen worden met je news feed van Facebook, je timeline van Twitter en een overzicht van RSS-feeds. Je news feed van Facebook wordt weergegeven inclusief een kleine weergave van afbeeldingen en je timeline van Twitter inclusief avatars. Door op een item te drukken krijg je bij het onderdeel e-mail de opties Delete, Mark Unread en Open, bij Facebook de opties Open, Like en Comment en bij Twitter Open en Reply. Het overzicht van je e-mail, Facebook, Twitter en je RSS-feeds zijn (automatisch en) handmatig te verversen met de bekende pull-to-refresh-beweging. Je kunt IntelliScreenX ook gewoon gebruiken in combinatie met de diverse widgets die door anderen zijn uitgebracht voor het berichtencentrum zoals WeeCompose en WeeRadio.

IntelliScreenX: wat kun je zelf instellen?

Over smaak valt niet te twisten en iedereen zal dan ook zijn eigen voorkeur hebben hoe ze informatie graag weergegeven willen hebben. Gelukkig biedt IntelliScreenX uitgebreide opties om hierin de nodige keuzes te maken. De opties zijn in te stellen via het onderdeel IntelliScreenX in het menu Instellingen. In dit menu kun je bijvoorbeeld instellen of je wilt dat IntelliScreenX wordt weergegeven op het lockscreen, of deze meteen getoond moet worden als je de iPhone opnieuw opstart en hoe lang het lockscreen zichtbaar moet blijven voordat het scherm gedimd wordt. Daarnaast kun je instellen of er een icoontje in de statusbalk moet worden weergegeven voor gemiste oproepen en ontvangen SMSjes en e-mails. Ook kun je instellen of hoe lang vooruit afspraken uit je agenda en herinneringen moeten worden weergegeven.

Naast deze algemene instellingen kun je ook de instellingen voor de verschillende pagina’s in IntelliScreenX aanpassen. Zo kun je voor de onderdelen Mail, Facebook, Twitter en RSS Reader aangeven of deze wel of niet weergegeven moeten worden door IntelliScreenX. Verder kun je per onderdeel kiezen welke kleur gebruikt moet worden voor de titel en inhoud van berichten die getoond worden en hoeveel regels een preview moet bevatten. Bij de onderdelen Facebook, Twitter en RSS Reader kun je ook instellen hoe vaak deze ververst moet worden. Standaard staat deze optie op Always, wat inhoudt dat de pagina’s ververst worden wanneer ze worden weergegeven. Je kunt het automatisch verversen ook uitzetten of een bepaalde interval instellen.

De RSS-feed van iPhoneclub is te vinden op http://feeds.feedburner.com/iPhoneclub

IntelliScreenX: de concurrentie en conclusie

IntelliScreenX is zeker niet de eerste tweak om relevante informatie op het lockscreen van de iPhone te tonen. In mei 2008 bracht Intelliborn zelf al Intelliscreen uit, later kwamen andere ontwikkelaars met tweaks zoals Element en LockInfo. Zelf heb ik deze drie tweaks allemaal wel even op mijn iPhone gehad. De originele IntelliScreen heb ik lang tevreden gebruikt, maar de tweak stond destijds bekend door de slechte interactie met andere tweaks, doordat er geen gebruik werd gemaakt van MobileSubstrate en uiteindelijk brak dat me op. De langverwachte Cydget Element bleek in de praktijk vooral een proof of concept en daardoor vaak traag, onstabiel en werd slechts sporadisch onderhouden. LockInfo was dan ook tot voor kort the tweak to beat wat betreft het tonen van informatie op het lockscreen van de iPhone, iPod touch en iPad.

LockInfo beta op iOS 5Een goede vergelijking tussen LockInfo en IntelliScreenX is voorlopig eigenlijk nog niet te maken. LockInfo was met afstand mijn de favoriet op iOS 4.x, maar met de ondersteuning van iOS 5 lijkt de ontwikkelaar David Ashman op dit moment nog achter de feiten aan te lopen. Een week geleden stond de ontwikkelaar bijvoorbeeld nog voor de keuze of LockInfo geïntegreerd zou moeten worden in het berichtencentrum of los daarvan zou moeten worden aangeboden. De officiële versie van LockInfo is dan ook nog niet geschikt voor iOS 5 en aan de beta voor iOS 5, die beschikbaar is via de repository http://apt.dba-tech.net/beta/ wordt nog hard gewerkt. Hoewel de voortgang er in de laatste update ook veelbelovend uit ziet, gaat het nu nog om een beta die ten opzichte van IntelliScreenX toch ook het een en ander mist.

IntelliScreenX - the tweak to beat op iOS 5Met name de mogelijkheid van IntelliScreenX om je e-mail, Facebook, Twitter en RSS-feeds op aparte pagina’s op het lockscreen te tonen komt de snelheid waarmee je een overzicht kunt krijgen van de informatie ten goede. Van incompatibiliteit met andere tweaks, zoals bij de originele Intelliscreen, heb ik nog niets gemerkt en in de bovenstaande video meen ik David Wang (alias @planetbeing) van het iPhone Dev Team te herkennen, wat op dat punt ook wel geruststellend is. Voeg daar aan toe dat de makers van de tweak goed hebben gekeken naar het berichtencentrum en daar de look-and-feel van hebben behouden en het wordt duidelijk dat deze tweak voorlopig het stokje van LockInfo op iOS 5 over gaat nemen.

Cijfer: 8.5

IntelliScreenX is voor $9,99 (ongeveer €7,05) beschikbaar via de repository http://www.intelliborn.com/isxbeta. Upgraden vanaf IntelliScreen kost $7,99. Je kunt IntelliScreen eerst drie dagen gratis proberen. iPhoneclub heeft IntelliScreenX tot en met versie 1.08 van de beta getest. IntelliScreenX is er nog niet voor de iPad, hoewel daar wel aan wordt gewerkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2011, 15:40
Categorie Jailbreak
Onderwerpen berichtencentrum, intelliscreen, ios 5, jailbreak, tweak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.