Problemen en oplossingen bij het jailbreaken van iOS 4.2.1

De jailbreak van het iPhone Dev Team voor iOS 4.2.1 blijkt in de praktijk veel vragen op te roepen en problemen op te leveren. In dit artikel geven we meer informatie over de compatibiliteit van redsn0w 0.9.6b4, de problemen die je tegen kunt zijn gekomen bij het gebruik van deze jailbreaktool en de recente toevoeging van een baseband check voor de iPhone 4 door Apple (die een 1013-error in iTunes kan veroorzaken).

redsn0wDe jailbreak van het iPhone Dev Team voor iOS 4.2.1 blijkt in de praktijk veel vragen op te roepen en problemen op te leveren. Gisteren bracht het team versie 0.9.6b4 van hun jailbreaktool redsn0w uit, waarmee alle iDevices op iOS 4.2.1 in principe te jailbreaken zijn. De tool is echter met name bedoeld voor gebruikers van de iPhone 3G, iPhone 3GS met de oude bootrom en 2e generatie iPod touch (non-MC model). Gebruikers met een andere iPhone, iPod touch, een iPad of Apple TV kunnen voorlopig beter géén gebruik maken van deze methode. In dit artikel geven we meer informatie over de compatibiliteit van redsn0w 0.9.6b4, de problemen die je tegen kunt zijn gekomen bij het gebruik van deze jailbreaktool en de recente toevoeging van een baseband check voor de iPhone 4 door Apple (die een 1013-error in iTunes kan veroorzaken).

Tethered versus untethered jailbreak

Tethered jailbreak - opstarten met hulpBij de term jailbreak wordt over het algemeen gedacht aan een zogenaamde untethered jailbreak. Dit houdt in dat je het toestel niet aan een computer hoeft te verbinden om deze op te kunnen starten. Op dit moment is untethered jailbreaken van iOS 4.2.1 alleen mogelijk op de iPhone 3G, iPhone 3GS met de oude bootrom en 2e generatie iPod touch (met een modelnummer dat niet begint met de letters MC). Bij een tethered jailbreak zul je dus in principe wél verbinding moeten maken met een computer om een opstartcommando te geven aan je toestel. Dit geldt momenteel voor elke andere iPhone, iPod touch, een iPad of Apple TV.

Dat een bepaald toestel alleen tethered te jailbreaken is, is het gevolg van het feit dat de chain of trust gebroken wordt. Als je geen tweaks installeert die ingrijpen in belangrijke programma’s zoals SpringBoard en CommCenter, zullen ook de nieuwere iDevices van de 3e en 4e generatie untethered op lijken te starten. Jailbreak software zoals Cydia zal dan echter niet werken (en een wit icoontje hebben). Ook software die door Cydia is verplaatst, zoals MobileSafari, zal in dat geval niet blijken te werken. Wanneer je (bijvoorbeeld via de commandline) tweaks installeert die wél in deze programma’s ingrijpen, zal het toestel bij een volgende reboot niet verder komen dan het Apple logo. Dit is het moment waarop je de optie “Just boot tethered right now” in redsn0w zou moeten gebruiken om alsnog (tethered) verder op te kunnen starten.

Overige problemen met het gebruik van redsn0w kunnen over het algemeen opgelost worden door iTunes eerst te updaten naar versie 10.1. Windows 7 gebruikers dienen daarnaast redsn0w te starten in de Windows XP compatibility modus.
Als je per ongeluk je toestel tethered gejailbreakt hebt en je de mogelijkheden wat betreft jailbreaken open wilt houden, kun je het beste herstellen naar iOS-versie 4.1 of 3.2.2. Als je daarnaast je toestel direct wilt kunnen unlocken kun je het beste herstellen naar iOS-versie 4.0.1 die op de iPhone 3G, iPhone 3GS en iPhone 4 met Jailbreakme.com te jailbreaken en met ultrasn0w te unlocken is. Downgraden is echter alleen mogelijk naar firmwareversies waarvan je eerder de unieke handtekening op hebt geslagen.

Updaten naar iOS 4.2.1 en TinyUmbrella

De TinyUmbrella-software is met name belangrijk om de unieke handtekening van Apple voor een bepaalde firmwareversie op te slaan. Door deze handtekening voor een bepaalde firmwareversie op te slaan, kun je ervoor zorgen dat je in de toekomst naar deze firmwareversie kunt blijven herstellen. Zonder deze (per toestel en per firmware) unieke handtekening zal het herstellen met eerdere firmwares je door Apple onmogelijk worden gemaakt. Daarnaast was het voor iPhone 4 gebruikers mogelijk om met behulp van TinyUmbrella te updaten naar iOS 4.1 met behoud van hun baseband (modemfirmware), zodat ze alle mogelijkheden met betrekking tot het unlocken open konden houden.

TinyUmbrella - Advanced

Met iOS 4.2.1 heeft Apple een nieuwe check toegevoegd die dit proces echter onmogelijk maakt. Als de baseband van de iPhone 4 geen update heeft ontvangen, zal je in iTunes de error 1013 krijgen en zal het toestel vervolgens niet op kunnen starten. Als je dus gebruik maakt van de iPhone 4 en bovendien géén behoefte hebt aan de mogelijkheid om te kunnen unlocken, kun je dit oplossen door in TinyUmbrella binnen het tabblad Advanced de optie Set Hosts to Cydia uit te vinken. Je volgende herstelpoging zal in dat geval de genoemde error niet meer opleveren. De maker van TinyUmbrella heeft aangegeven bezig te zijn met een oplossing van de 1013 error voor gebruikers die wél de mogelijkheid willen behouden om te kunnen unlocken.

Onder andere door @comex wordt er hard gewerkt aan een oplossing om iOS 4.2.1 ook untethered te kunnen jailbreaken op de recentere iPhones, iPods touch, de iPad en de Apple TV. Als je gebruik maakt van deze iDevices raden we je daarom aan voorlopig af te wachten totdat er een oplossing beschikbaar wordt gemaakt, waarmee je met behoud van je jailbreak kunt updaten naar iOS 4.2.1. Vermoedelijk zal daar de unieke handtekening van iOS 3.2.2 (iPad) of iOS 4.1 voor nodig zijn, die je kunt opslaan met behulp van TinyUmbrella – zonder dat je daarvoor een jailbreak nodig hebt.
Voor hulp bij vragen over jailbreaktools kun je het beste terecht op het forum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2010, 11:54
Categorie Jailbreak
Onderwerpen ios 3, jailbreak, tethering, unlock, untethered

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.