De T-Mobile prepaid-simkaart en de Infinity USB simkaart reader/writer

Primeur – iPhone werkt op het Nederlandse netwerk van T-Mobile

Het is gelukt: een iPhone die op het Nederlandse netwerk van T-Mobile werkt. Met een prepaidkaart kun je de iPhone ook in Nederland gebruiken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De T-Mobile prepaid-simkaart en de Infinity USB simkaart reader/writer

Vincent Everts was de eerste Nederlander die een iPhone aanschafte, maar Vincent Verweij gaat de geschiedenis in als de eerste Nederlander die de iPhone geschikt heeft gemaakt voor een Nederlands netwerk. Het meest opzienbarende is dat je geen vijf jaar oude simcard nodig hebt, maar dat het ook werkt met een T-Mobile prepaid-simcard die je op dit moment in de winkel kunt kopen. Met andere woorden: je kunt bellen en gebeld worden met een Nederlands 06-nummer op een Amerikaanse iPhone.

Benodigdheden: een simkaartlezer, een V1-simcard van je eigen operator (of als je zeker wilt zijn een T-Mobile prepaid-kaart zoals je die nu in de winkels koopt), een originele AT&T-sim, een beschrijfbare SilverCard-sim en de discipline om een lange lijst instructies op te volgen. Maar eerst een waarschuwing. Want al lijkt het proces eenvoudig, je hebt er toch behoorlijk wat technische kennis en stalen zenuwen voor nodig om te voorkomen dat je je simcard of je iPhone om zeep helpt. Wil je het zelf uitproberen, dan doe je dat op eigen risico.

De iPhone kan op dit moment geschikt worden gemaakt voor het netwerk van bijna elke Europese operator. Bijna, want of de operatie slaagt is afhankelijk van het type simcard dat de mobiele operator gebruikt. Alle drie kaarten van T-Mobile (prepaid, dualsim en gewone abonnement-sim) blijken geschikt omdat ze het oudere type V1 gebruiken. Bij de grote mobiele operators in Duitsland en Engeland blijken nieuwere simcards te worden gebruikt (V2/V3), die niet geschikt zijn. Ook kwamen we er na drie pogingen achter dat Telfort niet werkt. De overige simcards zullen we komend weekend testen en dan zullen we ook een uitgebreider verslag doen wat er zoal mogelijk is (Update: inmiddels getest!).

Wanneer we donderdagmiddag 9 augustus rond 16:00 uur op bezoek gaan bij Vincent Verweij op het kantoor van zijn bedrijf Makayama in Amsterdam, blijkt hij al twee iPhones te hebben aangepast voor het T-Mobile-netwerk. Vincent is geen hacker, maar een nieuwsgierige gebruiker, die de instructies op Hack the iPhone gewoon eens wilde uitproberen. De benodigde simcard-reader is gewoon in Nederland te koop voor 59 euro, maar de beschrijfbare SilverCard-sims zelf blijken een groter probleem: uiteindelijk heeft Vincent via verschillende handelaren in Duitsland en Estland de kaarten besteld, voor nog geen 10 euro per stuk.

Een ander belangrijk punt om je te realiseren, is dat de iPhone met deze aanpak niet simlockvrij wordt gemaakt: het principe houdt in dat de iPhone met gegevens van de originele AT&T-simcard voor de gek wordt gehouden: de telefoon denkt dat deze op het AT&T-netwerk is aangemeld en staat daarom inkomende en uitgaande gesprekken en dataverkeer toe. In werkelijkheid ben je op een ander netwerk aangemeld. We probeerden het uit met Gonny’s dualsim-card van T-Mobile en Jean-Paul’s iPhone.

Het proces bestaat uit een aantal stappen. Wil je deze uitvoeren, dan zul je de gedetailleerde instructies moeten volgen en heb je niet genoeg aan het nu volgende overzicht van stappen. Maar het geeft wel een indruk hoeveel tijd je er uiteindelijk mee kwijt bent:

 1. Vincent gebruikt Woronscan om van de carrier-sim (je huidige simcard) eerst de IMEI en de ICCID uit te lezen. De IMEI kun je eventueel ook via de iPhone zelf vinden.
 2. De iPhone moet nu worden gejailbreakt om zometeen het aangepaste .pem-certificaat naar de iPhone te kunnen overzetten.
 3. De iPhone wordt daarna gedeactiveerd.
 4. Via deze website haalt hij aan de hand van Device ID, IMEI en ICCID het certificaat op. Deze kopieert hij naar de iPhone.
 5. De iPhone is in principe nu geschikt gemaakt om met een andere carrier-sim te kunnen werken, maar we moeten de sim-unlock-routine nog zo voor de gek houden, dat de iPhone denkt dat er een geldige AT&T-sim aanwezig is.
 6. Om dat te bewerkstellingen, moeten we van de carrier-sim en de blanco SilverCard een SuperSim maken.
 7. Voor de SuperSim zijn drie ingrediënten nodig: de IMEI, de ICCID en de KI.
 8. De KI kan alleen worden achterhaald op simcards van het type V1. Hiervoor start Vincent nogmaals Woronscan en kiest via Tasks de optie KI Search.
 9. We laten het proces nu ongeveer 20 minuten met rust, zodat Woronscan de volledige KI kan achterhalen. Het proces loopt met een brute-force-attack alle mogelijkheden langs om de 14 cijfers te achterhalen.
 10. Als Vincent de drie getallen (IMEI, ICCID en KI) heeft, kan hij de super-SIM flashen.
 11. Voor het flashen van de super-SIM gebruikt hij het stappenplan in deze forumpost vanaf ‘Making SuperSim’.
 12. Als dit succesvol is voltooid stoppen we de SuperSim in de iPhone en na een paar seconden registreert deze zich probleemloos op het T-Mobile-netwerk.
 13. We toetsen op de iPhone een telefoonnummer in en zowaar… het werkt!

Over Makayama
Vincent Verweij is eigenaar van Makayama, een bedrijf dat onder andere Media Studio for iPod en DVD to iPhone maakt. Daarmee kun je dvd’s en video’s omzetten naar een formaat dat geschikt is om op de iPod en iPhone af te spelen. Kopen dus, zodat Vincent nog meer ontdekkingen met de iPhone kan doen! Vincent heeft overigens besloten om van het iPhone-hacken geen core business te maken, dus hem bellen of mailen met het verzoek om jouw iPhone en simcard ook aan te passen heeft geen zin.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:56
Categorieën Jailbreak, Providers
Onderwerpen simkaart, simlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.