President Obama sprak met Tim Cook over overheidsspionage

Apple CEO Tim Cook zou met president Obama en andere kopstukken hebben gesproken over de betrokkenheid van Apple in overheidsprogramma's zoals PRISM. Ook belangengroepen waren daarbij aanwezig.tim c
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tim-cookPresident Obama heeft donderdag een gesprek gevoerd met Tim Cook, om te praten over de betrokkenheid van Apple in overheidsprogramma’s zoals PRISM. Dat schrijft Politico. Obama zou ook hebben gesproken met CEO Randall Stephenson van AT&T (de grootste Amerikaanse telecomprovider) en voormalig vice-president Vint Serf van Google. Verder zouden er vertegenwoordigers van belangengroepen zoals Center for Democracy and Technology en Public Knowledge bij aanwezig zijn geweest.

Politico baseert zich op drie bronnen, die geen verdere uitleg wilden geven. Apple was een van de bedrijven waarvan in juni bekend werd dat ze hadden samengewerkt met de Amerikaanse National Security Agency (NSA) bij het verstrekken van gebruikersgegevens. Apple ontkende en legde in een open brief uit hoe weinig bemoeienis ze hadden in het delen van data van klanten. Obama zou nu een nationale dialoog willen voeren over de vraag hoe privacy in het huidige digitale tijdperk het best beschermd kan blijven, terwijl tegelijk de nationale veiligheid niet in gevaar komt. Het is onduidelijk in hoeverre de bijeenkomst een PR-aangelegenheid is geweest, waarin Obama vooral zijn bezorgdheid wilde uiten, of dat er daadwerkelijk spijkers met koppen zijn geslagen. Vanwege het vertrouwelijke karakter van de bijeenkomst is de kans klein dat er nog veel details zullen uitlekken.

Update 10 augustus: President Obama heeft op vrijdag een persconferentie georganiseerd, waarin hij stelde dat spionageactiviteiten de reputatie van de VS negatief hebben beïnvloed. Hij is van mening dat de wereld een verkeerde indruk heeft gekregen van de dataspionageprogramma’s van de VS. Ook kondigde hij een plan aan om dit op te lossen. Hij wil stappen ondernemen om de transparantie te verbeteren en riep op tot een debat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 augustus 2013, 10:13
Categorie Apple
Onderwerpen obama, prisma, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.