politie-app-update-2015

Politie test binnenkort aangifte doen via app

De Nederlandse politie gaat op termijn aangifte via een app aanbieden. Het gaat om een proef, nadat eerder al aangifte via een tv-scherm mogelijk is gemaakt.

politie-app-update-2015De politie start een proef, waarbij burgers via een app aangifte van misdrijven kunnen doen. Via videochat kom je in contact met de agent, die op een andere lokatie zit. Je hoeft daarbij zelf de deur niet uit. Momenteel loopt er ook al een proef met een zogenaamd 3D-aangifteloket. Daarbij moeten burgers zich wel naar het politiebureau te begeven. Je spreekt daarbij niet via een medewerker achter het loket, maar via een chatverbinding op een videoscherm op het bureau. De politiemedewerker zit daarbij op een centrale lokatie, elders in het land. Deze proef loopt in Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Noord-Holland.

Aangifte doen kan al online via de computer, maar niet elke vorm van misdrijf is geschikt voor deze aangifte. Voor zaken waarbij persoonlijk contact met een agent nodig is, kan de aangifte straks dus ook via de videoverbinding in een app. Het is te lezen in een brief van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, gericht aan de Tweede Kamer. Het zou geen vervanging zijn van de 3D-aangifte. De minister ziet 3D-aangifte als een belangrijke functie, als het gaat om zichtbaarheid en aanwezigheid van de politie in de wijk.

Pas later dit jaar wordt besloten of de 3D-aangifte via een videoscherm op het bureau verder wordt uitgebreid naar andere politie-eenheden in het land. Dit jaar zal uitbreiding er niet van komen, omdat er volgens de minister grote druk ligt bij politie vanwege een reorganisatie. Het handige van de 3D-loketten is dat er geen agent beschikbaar hoeft te zijn op het bureau waar je aangifte komt doen: de servicemedewerker van de ene eenheid kan straks aangiftes opnemen bij 3D-loketten van andere eenheden. Bij de zogenaamde 2D-aangifte (via de app) zal er gebruik worden gemaakt van de infrastructuur die al voor 3D-aangiften aanwezig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 april 2015, 9:31
Categorie Apps
Onderwerp politie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.