OS X Lion is beschikbaar: wat betekent dit voor de iPhone?

Apple heeft Mac OS X Lion uitgebracht.

lion iconApple heeft vandaag OS X Lion uitgebracht, de nieuwste versie van het desktopbesturingssysteem voor de Mac. Het belang voor de iPhone is misschien niet helemaal duidelijk, maar wie nog eens beter kijkt ontdekt dat de grootste vernieuwingen in Lion zijn geleend van iOS. De interface is op een aantal subtiele punten veranderd, met bijvoorbeeld Mission Control (een combinatie van Exposé en Spaces) waarmee je snel kunt wisselen van programma’s. Op de iPhone voerde Apple daarvoor multitasking in.

Nieuw in Lion zijn multi-touch-bewegingen, zoals we kennen van de touchscreens van iOS-apparaten. Ook kun je programma’s vanaf nu schermvullend gebruiken, zoals bij een iPhone gebruikelijk is. De Mac App Store is rechtstreeks afgeleid van de iOS App Store. Natuurlijk was de Mac App Store al een tijdje beschikbaar, maar je hoeft bij Lion de softwarewinkel niet meer apart als app te installeren omdat het standaard deel uitmaakt van Lion. Voor de aanschaf van Lion moet je overigens ook in de Mac App Store zijn. Voor €23,99 kom je in bezit van deze nieuwe OS X-versie, op voorwaarde dat je al Snow Leopard gebruikt.

Behalve Lion zijn nog meer nieuwe producten gelanceerd. De nieuwe Macbook Air-modellen staan nu in de Apple Store. Ook is er een nieuwe Mac mini aangekondigd.

launchpad macbookNog een paar vernieuwingen: open Launchpad en je krijgt de indruk dat je op de iPhone terecht bent gekomen. Alle programma’s zijn als losse icoontjes te zien, zoals de apps op een iPhone. Eerder schreven we al dat Lion de ‘wiebeliconen’ gaat overnemen van iOS. Handig is bijvoorbeeld ook de functie Hervatten: programma’s die je sluit worden de volgende keer geopend op de plaats waar je gebleven was. Als je software-updates installeert hoef je je werk ook niet meer eerst te bewaren en programma’s te sluiten. Lion regelt dat voor je en opent de bijgewerkte programma’s op de plek waar je gebleven was.

AirDrop is nieuw, maar heeft niet meteen impact op je iPhone. Met AirDrop kun je bestanden draadloos versturen naar iedereen in de buurt, zonder dat er een Wi-Fi-netwerk voor nodig is. Je klikt op het AirDrop-symbool in de navigatiekolom van de Finder en krijgt te zien welke Mac-gebruikers binnen een straal van 10 meter aanwezig zijn. Als zij ook AirDrop gebruiken kun je de bestanden gewoon naar een naam slepen.

Wél nuttig voor iPhone-gebruikers is OS X Lion Server. Na het configureren van je server met het nieuwe programma Server kun je aan de slag gaan met Profielbeheer. Daar kun je computers met Lion en iOS-apparaten op afstand beheren. Je kunt zelfs draadloos updates naar gebruikers versturen via push-meldingen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Mac OS X Lion is voor € 23,99 in de Mac App Store verkrijgbaar als upgrade voor gebruikers van Mac OS X versie 10.6.6 10.6.8 Snow Leopard. Het bestand is 4 GB groot. Heb je geen breedbandverbinding, dan kun je Lion ook bij de Apple Store kopen op usb-stick voor €59. Wil je Mac OS X Lion Server hebben, dan betaal je €39,99.

Om Lion te kunnen installeren heb je een Intel-Mac met Core 2 Duo-, i3-, i5-, i7- of Xeon-processor nodig. Er is 2 GB RAM vereist. Heb je recent een Mac gekocht, dan heb je mogelijk recht op een gratis upgrade. Als je op of na 6 juni 2011 een Mac hebt gekocht bij Apple of een erkende Apple-reseller dan heb je tot 19 augustus de tijd om je aanvraag in te dienen.

https://www.youtube.com/watch?v=tq2enQYTrbU

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2011, 15:58
Categorie Apple
Onderwerp mac os x

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.